Chandler és az áramszünet

Az első évad hetedik epizódja több szempontból is jelentős: itt hallhatjuk Phoebe egyik legendás, savanyodó tejről szóló dalát, és feltűnik a színen Paolo is, aki a későbbiekben még sok fejfájást fog okozni szegény Rossnak, aki kezét-lábát töri azért, hogy összemelegedjen Rachellel. És ez az az epizód is, ahol a napnál is világosabbá válik a nézők számára, hogy

Chandler nemcsak egy jópofa karakter a hat jóbarát közül, hanem a valaha volt egyik legviccesebb sitcom szereplő.

Ebben a részben New Yorkban elmegy az áram, és míg a többiek Monicánál várják, hogy újra felgyúljanak a város fényei, Chandler egy bankautomata-állomáson ragad Jill Goodacre modellel. Közös jeleneteik nagy részében Chandler fergeteges belső monológját hallhatjuk, ahogy próbálja kitalálni, hogyan tudna beszélgetésbe elegyedni a nővel, hiszen itt a vissza nem térő alkalom, hogy felszedjen egy modellt. Csakhogy Chandler nőkkel való viszonya közel sem egyszerű, és úgy csinál hülyét magából, hogy szinte meg sem mukkan. Ez az epizód tökéletesen megágyaz a karakter későbbi esetlenkedéseinek, és mire Janice képbe kerül, már nem szorul magyarázatra, hogyan jöhetett össze egy ilyen idegesítő nőszeméllyel.

Chandler elmegy Jemenbe

Ha már Janice-nél tartottunk: visszatérő poén a sorozatban, hogy Chandler fejhangon sipítozó exénél köz ki, amikor maga alatt van a sivár szerelmi élete miatt, a nő pedig szinte minden alkalommal kapható rá, hogy felmelegítsék a káposztát. Chandler aztán rendre megbánja, hogy újra bekanyarodott a Janice nevű zsákutcába, és igyekszik rövid úton megszabadulni tőle, e próbálkozásai közül pedig a legemlékezetesebb, amikor a negyedik évad tizenötödik részében Jemenig menekül.

Na persze, nem önszántából: Chandlernek esze ágában sincs menni, de annak érdekében, hogy ne kelljen szakítania, azt hazudja, hogy a munkája a közel-keleti országba szólítja. Janice az utolsó utáni pillanatig szerelmével akar maradni a reptéren, és hiába minden erőfeszítés, Chandler nem tudja lerázni magáról anélkül, hogy megbántsa.

Így hát a konfliktustól rettegő, a szorongását poénokkal leplező karakter inkább kicsenget 2100 dollárt, és az epizód végén valóban felül a jemeni gépre, csak hogy ne kelljen szembesítenie Janice-t a ténnyel: nem akar vele járni.

Minden pillanata arany ennek a történetnek, csak azt sajnálom nagyon, hogy a következő epizódban nem mutattak semmit Chandler jemeni kalandjaiból.

Chandler, a csókkirály

A negyedik évad végén nagyot fordul Chandlerrel a világ: Ross londoni esküvőjén ágyba bújik Monicával, és a két barátot lepi meg talán a legjobban, hogy több lesz ebből futó kalandnál. A páros azonban titkolni akarja kapcsolatát a többiek előtt, amiből jó pár epizódnyi vicces szituáció adódik. A legjobb közülük egyértelműen az ötödik évad második részében található, amikor is Chandler reflexből megcsókolja Monicát elköszönésképpen, miközben velük van a nappaliban Rachel és Phoebe is. Amikor rájön, hogy lebuktatta magukat, Chandler próbálja menteni a menthetőt azzal, hogy megcsókolja Rachelt és Phoebet is. Nem sokkal később pedig a két lány Joey társaságában nyit rá az éppen smároló párra, így Bing kénytelen újra végignyalni a fél társaságot. Monica azzal magyarázza a történteket, hogy ez az új köszönési forma Londonban ragadt a barátjukra, később pedig a kávézóban Rachel megkéri, hogy hagyjon fel ezzel a szokásával.

Erre Chandler némi sértődöttséget tettetve úgy reagál, hogy „csak egy kis kultúrát szeretett volna hozni a társaságba”.

Minden alkalommal sírva röhögök az egész mizérián, ez a személyes kedvenc Chandler-pillanatom.

Chandler és a gőzkamra

Miután végre mindenki megtudta, hogy Chandler és Monica együtt járnak, ideje, hogy Chandler megkedveltesse magát Monica szüleivel. Jack Geller el is hívja őt és Rosst squasholni, a sportolás után pedig a gőzkamrában lazítanának, azonban Chandler elkövet egy óriási baklövést: a gőztől nem lát jól a kabinban, és nem figyel oda eléggé, hogy hova ül le, így véletlenül leendő apósa pucér ölében landol az ő szintén mezítelen hátsója. Már az is ordítva röhögős pillanat, amikor Chandler rájön, hogy apósával „összeértek a dolgaik”, de a legjobb, amikor hazaérve Ross-szal elmesélik a történteket a barátaiknak. Ezúttal ugyanis nem Chandler cikiz másokat, hanem rajta élcelődnek a többiek, és egyszerűen imádnivaló Perry kétségbeesett arca. Az pedig már csak hab a tortán, hogy az epizód végén Jack és Chandler újra nekifutnak a közös programnak, ezúttal viszont Bing pucéran állít be a jakuzziba, ahol mindenki fürdőruhát visel.

Így leendő apósa ezúttal alaposan szemügyre vehette a kislánya barátját meztelenül.

Chandler és Erica

Bár Chandler egyértelműen a sorozat bohóca, a széria legérzelmesebb pillanatát is neki köszönhetjük. Nem, nem a lánykérésre gondolok, pedig az a jelenet is szívmelengető volt. Hanem arra, amikor a tizedik évad kilencedik részében a házaspár találkozik Ericával, a kismamával, aki kiválasztotta őket, hogy örökbe adja nekik a gyerekét. Csakhogy hiba csúszott a gépezetbe, Chandler és Monica ugyanis nem az a pár, aminek Erica gondolja őket. Azonban eleinte nem szólnak a tévedésről, és bár minden flottul megy, végül a lelkiismeretük nem engedi, hogy hazugságban tartsák a nőt, így elárulják, hogy Chandler nem orvos, Monica pedig nem lelkész. A kismama érthető módon kiborul, és nem akarja nekik adni a gyerekét, Chandler azonban megpróbálja meggyőzni, hogy gondolja meg magát.

„A feleségem csodálatos nő. Odaadó, melegszívű, gondoskodó, és ezt ne mondja meg neki, de a nőknek mindig igazuk van. Én mindennél jobban szeretem a feleségemet. Szinte belepusztulok, hogy nem lehet saját babánk. Szeretnék gyereket. És ha majd eljön a nap, jó édesapja leszek. De a feleségem, ő már ott van. Ő már anya, gyermek nélkül”

– szól Chandler vallomása, aminek hatására Erica meggondolja magát, és őket választja a gyereke szüleinek. 

Nemcsak azért csodálatos ez a pillanat, amit Chandler mond, hanem azért is, mert ő mondja ezeket a szavakat. A srác, aki inkább elment Jemenbe, csak hogy megússzon egy szakítást, és aki évekig rettegett az elköteleződéstől. Ebben a jelenetben világossá válik, hogy benőtt Chandler feje lágya, és vitán felül áll, hogy az ő karaktere fejlődött a legtöbbet az évek során.

Nem én sírok, te sírsz!

Chandler és Matthew utolsó poénja

A Jóbarátok nem csak azért nagyszerű sorozat, mert műfajt teremtett, hanem mert képes volt a végéig hozni az elvárt színvonalat. A befejezését a legjobb sorozatfinálék között emlegetik, amiben hatalmas szerepe van a Chandlert alakító Matthew Perrynek. 

Nem titok, hogy a színész rettegett attól, hogy a közönség nem találja elég viccesnek, erről a 2021-es Jóbarátok: Újra együtt című különkiadásban is beszélt: „Nem egészséges, az biztos, de előfordult, hogy elmondtam a szövegem, és ha nem nevettek, izzadni és görcsölni kezdtem, teljesen kiborultam.” Perry tehát megfeszült, hogy kellően poénos legyen a karaktere, és rengeteget improvizált a forgatások során, sok rögtönzött poénja pedig be is került a sorozatba. Ilyen volt Chandler utolsó, és egyben a sorozat végső mondata is.

Amikor a hat jóbarát könnyezve ölelkezik Monica már üres lakásában, Rachel bedobja, hogy mielőtt elválnának útjaik, igyanak még egy kávét. A forgatókönyv szerint ez lett volna a befejezés, ám Chandler ekkor fapofával felteszi a kérdést:

Hol?

Ezzel a rögtönzött poénjával pedig megadta azt a tökéletes lezárást a sorozatnak, amit még az írók sem tudtak kitalálni.

Köszönjük, Matthew!

Kiemelt kép: Getty Images / NBC / Contributor

Dián Dóri