Mielőtt még elmerülnénk a béna és/vagy hiteltelen szerelmek langyos mocsarában, szeretném hangsúlyozni, hogy a lista szubjektív. Ugyanis, ahogy utánanéztem a témának – meglepően sok fórumon vesézik ki az elcsűrt szerelmeket –, rá kellett jönnöm, hogy egyáltalán nem univerzális, hogy melyik szerelmi szál átélhető, és melyik ment totál félre. Ilyen listák relatíve gyakori szereplői a Titanic szerelmesei, azaz Leonardo DiCaprio és Kate Winslet, de én például őszintén nem értem, hogy mit keresnek rajta.

És fordítva is működik a dolog: az alábbi lista egyes párjai megtalálhatók némelyik „legjobb filmes párokat” listázó írásban is.

Ízlések és pofonok – ezt a közhelyet tudom hát csak elpuffantani. Nemrég Szabó Anna Eszter megírta azoknak a pároknak a történetét, amelyeknek azért szurkoltunk, hogy végre összejöjjenek, most pedig következzék a listája azoknak a „szerelmeseknek”, akiknél azon drukkoltunk, hogy dobják végre egymást.

1. Alkonyat

Még csak a cikk ötlete körvonalazódott a fejemben, amikor már tudtam, hogy Bella és Edward nem hiányozhat erről a listáról. A történetet, miszerint Edward azért figyel fel az új lányra, mert ANNYIRA jó szaga van, hogy bár vega vámpír, alig bírja ki, hogy ne fogyassza el ebédre, a csaj meg azért van rágerjedve a csillámfiúra, mert a sikeres vadászat érdekében a vámpírok illata vonzza az embereket – hagyjuk is. Innen nézve ez már nem is szerelem, csak egy bizarr vacsoracsata, de hogy tényleg elhiggyük, hogy ezek ketten halálosan szerelmesek a másikba, nos az ügyön a két színész sem segít. Mindez annak ellenére, hogy a valóságban évekig volt egy pár Kristen Stewart és Robert Pattinson, de a – feltehetően – valódi szerelmükből semmi nem látszik a vásznon. Lövésem sincs, hogy a puszta látvány meg a már említett szagmizéria mellett mit eszik egymáson az örökké búvalbélelt Bella, meg az üveges tekintetű Edward,

mindenesetre tinilányok millióit tévesztették meg, hogy ilyen egy igaz szerelem.

2. Harry Potter

Őrült szerencse, hogy J. K. Rowling nem szentelt külön epizódot Harry szerelmi életének, mondjuk, egy Harry Potter és a boldogan éltek míg… című kötettel, mert így az ifjú varázsló és Ginny „románca” csak járulékos veszteség. Harry szerelmi élete amúgy a legjobb barátja húgával való kavarás előtt sem volt rózsás: valószínűleg mindenki emlékszik, milyen kellemetlenül kerülgették egymást Chóval. Harry és Ginny románca volt viszont a hab ezen a keserű és kínos tortán. Egy pillanatig nem hittem el a két színésznek, hogy több van közöttük egy kedves ismerős szintű kapcsolatnál.

3. Star Wars – A klónok támadása

Robogjunk tovább a franchise-vonaton, következő megállónk pedig a Csillagok háborúja előzménytrilógia második része. Itt a Harry Potternél már eggyel nagyobb volt a gond, ugyanis az egész Star Wars-univerzum szempontjából nézve is fontos szerelemről lenne szó, hiszen a történet szerint Padmé elvesztése löki Anakin Skywalkert végleg a sötét oldalra. Csakhogy itt is arról van szó, hogy egyáltalán nem derül ki, hogy ezek ketten mitől imádják egymást annyira reménytelenül, hogy nemcsak az egzisztenciájukat és a hivatásukat kockáztatják, hanem az életüket is. Oké, Natalie Portman csodaszép és Hayden Christensen is jóképű,

de ezen kívül a messzi-messzi galaxisban nincs ember, aki tudna mondani még egy érvet a románc valódisága mellett.

Ráadásul láthatóan a két színész között sem volt meg az a szikra, ami kitöltötte volna a sztorin tátongó lyukakat.

4. Szerelmünk lapjai

Rendben, tudom, ezzel a választással nem leszek népszerű, sokak kedvence az amúgy tényleg végtelenül romantikus Szerelmünk lapjai. És bár kétségkívül nem két jégcsapot kell néznünk két órán keresztül, ahogy próbálják végre megélni a reménytelen szerelmüket, engem nem győzött meg Ryan Gosling és Rachel McAdams. Ebben talán az is közrejátszhat, hogy a két színész a forgatás elején nagyon nem jött ki egymással, sőt Gosling ki is akarta rúgatni a kolléganőjét. Végül jó nagyot fordult a kocka: a forgatás után randizni kezdtek és három évig együtt jártak. De nekem ebben a filmben nem ők, hanem az idős Noah-t és Allie-t játszó színészek, James Garner és Gena Rowlands hozták a valódi románcot.

5. A sötét lovag

Christopher Nolan második Batman-filmje nem a történet romantikus száláról híres, nem véletlenül. Ennek két oka van: az egyik Heath Ledger zseniális Jokere, a másik pedig, hogy a Harvey Dent és Rachel Dawes közötti „kapcsolat” teljesen hiteltelen. Hosszú idő után nemrég újra megnéztem A sötét lovagot, és kábé a film háromnegyedéig azt hittem, majd kiderül, hogy Dent csak érdekből van együtt Wayne korábbi nőjével, hogy lebuktathassa a milliárdost, hogy ő futkorászik az éjszaka közepén denevérgúnyában.

De nem, ezt a szerelmet komolyan gondolták.

Ha a színészek között minimális szikra lenne csak, már eladható lenne a dolog. De hát semmi sem tökéletes.

6. Így jártam anyátokkal

A következő szerelem két táborra osztja a sorozat rajongóit, és be kell vallanom, én is az ellenzők csapatát erősítem. Nem, nyilván nem Lilyről és Marshallról van szó. Hanem a sorozat végét is egy jól irányzott döféssel kinyíró Ted–Robin szerelmi hullámvasútról. Vagy nevezzük inkább lejtmenetnek. Az egy dolog, hogy szerintem ez a két ember egyáltalán nem illik egymáshoz, hiába telik el a sorozat végére több tíz év, de a két színész sem volt a helyzet magaslatán, amikor szerepük szerint szeretniük kellett volna egymást.

Hogy korrekt legyek, muszáj megemlítenem, hogy a Ted és Robin szerelmét pártolók meg a Robin–Barney-párost tartják szentségtörésnek. De szerintem az a két önző dög egymásnak lett teremtve.

7. Jóbarátok

Ha az elcseszett szerelmekről van szó, akkor az épp reneszánszát élő Jóbarátokból remélhetőleg mindenkinek ugyanaz a két név ugrik be rögtön: Rachel és Joey. Hogy erre mi szükség volt, senki nem tudja, de valószínűleg az ő románcukat övező népharagnak is tulajdonítható, hogy ezek ketten végül csak kergették egymást pár kínos rész erejéig. Viszont az még csak hagyján lenne, hogy kettejüknek semmi keresnivalójuk nem lehet egymás mellett, viszont a színészeknek sem sikerült elhitetniük velünk, hogy a karaktereik úgy érzik, ez a szerelem megéri a kockázatot, hogy Ross szívét összetörjék. Még annak ellenére sem, hogy a nemrég készült nosztalgiaepizódból (Jóbarátok: Újra együtt) kiderült, hogy Jennifer Aniston és David Schwimmer ugyanígy kerülgették egymást az életben. 

Egyetértesz a listával? Te melyik szerelmespárral folytatnád a sort? Írd meg kommentben!

Dián Dóri