Matthew Perry karrierje 1988-ban kezdődött Az ifjú Don Juan című filmben, amelyben River Phoenix oldalán játszott, majd ezt számos film és sorozat követte, egészen addig, amíg 1994-ben meg nem kapta a Jóbarátokban Chandler Bing szerepét. Perry annyira magáénak érezte a karaktert, hogy a pilothoz nem is volt szüksége szövegkönyvre, a szívéből játszott, és számos esetben improvizált. Ő volt a hatosfogatból, aki gyakran az írókhoz is csatlakozott, a rendezők ugyanis annyira szellemesnek találták, hogy gyakran az alkotói folyamatokba is bevonták.

Sok hasonlóság volt közte és azt általa megformált figura között

Perry szülei is elváltak, és a valóságban is nehezen találta meg a közös hangot a lányokkal – ahogy ezen a Jóbarátokban számos alkalommal élcelődtek is Chandler esetében, és mai szemmel már a legkevésbé sem píszí módon. Gyakran azzal vicceltek, hogy biztosan homoszexuális –, és míg sorozatbéli karakterének ugyan az egyik lábujja hiányzott Monica hálaadásnapi ballépése miatt, a színész jobb kezének középső ujján hiányzik a felső perc, kisgyerekkorában ugyanis a nagypapája véletlenül rácsukta a kocsiajtót.

Perry iskolatársai között több vezető beosztású diplomata és politikus gyereke is volt, egy alkalommal pedig el is agyabugyált egyet. Történesen azt a kis Justint, akit ma már Justin Trudeau-ként, Kanada miniszterelnökeként ismerünk, és akinek apja szintén miniszterelnök volt. Ráadásul Perry édesanyja az idősebb Trudeau sajtótitkára volt. Miután Perry felidézte az incidenst Jimmy Kimmel műsorában, a kanadai politikus Twitterre írta ki: „Gondolkoztam, és ki ne akarná orrba gyűrni Chandlert? Mit szólnál egy visszavágóhoz, @MatthewPerry?”

A színész pedig a tőle megszokott szarkazmussal válaszolt: „Azt hiszem, inkább passzolnám a felkérést, tisztelt uram (főleg, hogy most már egy hadsereg is rendelkezésére áll)”. 

 

Az ártalmatlan iskola balhé után viszont komolyabb problémákkal is szembe kellett néznie

A színésznek már a Jóbarátok előtt is voltak alkoholproblémái, de amikor már három éve ment a sorozat, 1997-ben jetskibalesetet szenvedett, ami után Vicodint írt fel az orvosa (tudjátok, amire Dr. House is rá volt csúszva), és Perrynek komoly függősége alakult ki. Még ebben az évben bejelentkezett egy minnesotai elvonókúrára, ahol egy 28 napos programot ugyan végigcsinált, de a józanság sajnos nem tartott sokáig. Egy ideig el tudta titkolni a kollégái elől az állapotát, de később mindenki számára nyilvánvalóvá vált, hogy milyen súlyos gondjai vannak.

Több interjújában is felidézte később, hogy körülbelül három év teljesen homályos számára, a harmadik és a hatodik évad közötti időszakról alig vannak emlékei.

Addikcióiból kifolyólag hasnyálmirigy-problémák kezdődtek nála, 2000-ben összeomlott a szervezete, és két hétre kórházba került. Tíz kilót fogyott, de még ez sem volt elég, hogy felhagyjon az ivással, 2001-ben aztán újra segítséget kért. Ugyanakkor bármilyen rossz állapotban is volt, a munkát sosem hagyta ki – még akkor sem, ha pusztító másnapossággal küzdött – sőt, az ő jóvoltából szerepeltek a sorozatban olyan nevek is, mint Julia Roberts és Bruce Willis.

Julia Robertset minden erejükkel igyekezték meggyőzni a készítők a vendégszereplésről, a színésznőt Perry is próbálta rábeszélni a részvételre, aki erre azt felelte, hogy ha a színész ír egy értekezést a kvantumfizikáról, akkor csatlakozik a stábhoz. Perry másnap átfaxolta neki a munkáját. A kémia olyannyira meg volt köztük a forgatásokon, hogy egy ideig a való életben is egy párt alkottak.

Matthew Perry és Julia Robert - Forrás: Getty Images/Liaison

Bruce Willisszel pedig épp együtt forgatták a Bérgyilkos a szomszédom című filmet, és mivel Willis elvesztett egy fogadást Perryvel szemben, vállalta, hogy szerepel a Jóbarátokban. Méghozzá ingyen. Ross barátnőjének apját, és Rachel futókalandját játszani végül szakmai szempontból kifizetődő volt, a szereppel ugyanis nyert egy Emmy-díjat.

A gyógyulás útján

A sorozat befejeződése után, Perry 2011-ben harmadjára is elvonókúrára ment, majd ezután a karitatív munkában találta meg a feloldozást, és minden erejével azon volt, hogy függőségekkel küzdő embereken segítsen. 2013-ban saját malibui villáját alakíttatta át egy józanságot támogató központtá, amelyet 2016-ban kénytelen volt eladni a rendkívül magas költségek miatt, ugyanakkor további 45 millió dollárral támogatta az amerikai drog elleni állami szervezetek munkáját. Humanitárius munkájáért Obama kormánya ki is tüntette.

„Sokszor voltam fent és lent az életem során, számos elismerést kaptam, de a legjobb dolog bennem mégis az, hogy amikor egy alkoholista odajön hozzám, és azt kérdi, »Tudnál segíteni, hogy letegyem az italt?« Azt tudom rá felelni: »Persze, tudom, hogyan csináld.«”

Mint mondja, segíteni valahol önző dolog, hiszen semmi más nem tölti el az embert jobb érzéssel, mintha másokon segíthet.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Matthew Perry (@mattyperry4) által megosztott bejegyzés

A Jóbarátok óta voltak ugyan kisebb próbálkozásai, egy darabot is írt, melyet Londonban és a Broadwayen is bemutattak, de nagyrészt a reflektorfénytől távol éli a mindennapjait. 2020 októberében csatlakozott az Instagramra, és novemberben jegyezte el a nála huszonkét évvel fiatalabb barátnőjét, Molly Hurwitzot, akivel 2018 óta alkottak egy párt. Sajnos tavaly nyáron felbontották az eljegyzést, Perry úgy nyilatkozott, hogy „Vannak dolgok, amik egyszerűen csak nem működnek. Ez is ilyen volt. A legjobbakat kívánom Mollynak”.

Sokan erre vezették vissza, hogy amikor a Jóbarátok: Újra együtt különkiadásban végre tizenhét év után együtt láthattuk a legendás csapatot, Matthew Perry megjelenése és hozzászólásai sokakban aggodalmat keltett. A színész elgyötörtnek látszott, furcsán beszélt, és szívszorító volt látni, ahogy a kollégái számára is meglepetés volt, amikor Perry egykori frusztrációiról beszélt, melyeket a forgatások során élt át. A sorozatot közönség előtt vettek fel, és úgy érezte, hogy egész egyszerűen belehal, ha nem sikerül megnevettetnie az embereket. „Nem egészséges, az biztos, de előfordult, hogy elmondtam a szövegem, és ha nem nevettek, izzadni és görcsölni kezdtem, teljesen kiborultam.”

A színész idén februárban jelentette be, hogy november 1-jén jelenik meg önéletrajzi könyve, Friends, Lovers, and the Big Terrible Thing címmel, amellyel kapcsolatban így fogalmazott:

„Annyi mindent írtak már rólam a múltban, ideje, hogy az emberek tőlem hallják a történetem.”

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Matthew Perry (@mattyperry4) által megosztott bejegyzés

Én alig várom, hogy első kézből olvashassam, milyen volt egyszerre megjárni a mennyet és a poklot, a világ egyik legismertebb karakterévé válni, miközben ő teljesen elvesztette önmagát. Szívből kívánok nemcsak boldog születésnapot a ma ötvenhárom éves Matthew Perrynek, hanem élete végéig tartó erőt és kitartást is, hogy maga mögött hagyhassa minden káros szenvedélyét. Megküzdött azért, hogy végre egy könnyebb fejezet következhessen az életében.

Krajnyik Cintia

Felhasznált források: ITT, ITT és ITT

Kiemelt kép: Getty Images/Frederick M. Brown