A most 31 éves Holly Jackson Jó kislányok kézikönyve gyilkossághoz című young adult regénye 2019-ben jelent meg és szinte azonnal a sikerlisták élére tört. Az író az elmúlt öt évben sem tétlenkedett, a Jó kislányok… azóta két folytatást és egy előzményregényt kapott, a népszerűségét látva pedig nagyjából borítékolható volt, hogy Pip Fitz-Amobi egyszer majd a vásznon is nyomozni fog.

Az igazi kérdés inkább az volt, hogy sorozat vagy film készül-e a történetből.

Végül a BBC Three kapta meg az adaptáció elkészítésének jogait, a hatrészes sorozat pedig idén július 1-jén debütált az Egyesült Királyságban, augusztus 2-től pedig elindulhatott világhódító útjára a Netflix kínálatában.

Ki fogom deríteni az igazságot

Pippa Fitz-Amobi egy kissé introvertált 17 éves lány, kedvenc elfoglaltsága a házi feladat megírása, és egy átlagos kamasz életét éli barátai körében. Azonban amikor a felvételihez szükséges vizsgamunkához témát kell keresnie, a fejébe veszi, hogy megoldja azt az öt évvel ezelőtti gyilkossági ügyet, ami azóta sem hagyja nyugodni.

Pip ugyanis meg van róla győződve, hogy nem Salil Singh ölte meg Andie Bellt 2019-ben. Pedig a bizonyítékok arra utalnak, hogy a fiú tette: üzenetben bevallotta tettét, majd pár nappal Andie eltűnése után öngyilkos lett az erdőben. Bár a lány holttestét sosem találták meg, a rendőrség lezárta a nyomozást azzal, hogy Sal a tettes, aki azért végzett magával, mert gyötörte a lelkiismerete.

Csakhogy senki nem olyannak ismerte Salt, mint aki képes lenne ilyen szörnyűségre – és bár a kisváros lakói azóta elfogadták a kézenfekvő magyarázatot, Pip képtelen beletörődni, hogy a fiú lenne a gyilkos.

Így hát nyomozni kezd, felkeresi Sal és Andie barátait, és minden ismerősüket, akik tudhatják, mi történt Andie-vel és Sallel azon a végzetes napon.

Ahogy Pip egyre mélyebbre ás a titkokkal teli múltba, rá kell jönnie, hogy nem babra megy a „játék”: van ugyanis, akinek nagyon nem tetszik, hogy szimatolni kezdett, és nemcsak a nyomozás kerül veszélybe, hanem az élete is.

sorozat netflix sorozatajánló jó kislányok kézikönyve gyilkossághoz GGGTM Emma Myers
Jelenet a Jó kislányok kézikönyve gyilkossághoz című sorozatból – Forrás: Netflix

Essünk túl rajta

Egy ekkora rajongótáborral büszkélkedő sikersztori esetében elkerülhetetlen a könyv és a sorozat összehasonlítása, és ahogy az ilyenkor lenni szokott, a regény rajongói nem voltak maradéktalanul elégedettek. Két ennyire különböző műfajt nehéz összemérni, mégis mindig megtörténik, úgyhogy essünk túl rajta.

A rajongók ugyanis sérelmezték, hogy a sorozatból hiányoznak egyes szereplők, voltak karakterek, akiket egy emberré gyúrtak, ugrálnak az idővonalon és egyes kulcsfontosságú pillanatokat megváltoztattak. A gyilkosság megoldása azonban klappol, azzal nem variáltak a készítők.

Mindez Holly Jackson szerint azonban már több mint siker – a Varietynek adott interjújában elmondta, amikor megkeresték a sorozat első pilotjával, szinte rá sem ismert a történetére. Új karaktereket találtak ki, és a cselekmények egyáltalán nem követték a könyv eseményeit, inkább csak kiindulópontként használták a regényt. Ezt a verziót Jackson megvétózta, a későbbiekben pedig szorosan együtt dolgozott Poppy Cogan showrunnerrel.

És bár az író azt mondja, büszke a végeredményre, egyúttal biztosította a rajongóit, hogy érti a csalódottságukat egyes kimaradt jelenetek, karakterek és megváltozott események kapcsán.

Azonban hozzá kell tenni, hogy a készítőknek nem volt könnyű dolguk, ami a regényhű adaptációt illeti. A könyv nagy része ugyanis Pip nyomozati naplójából áll, amiben leírja, merre járt, mit tudott meg, kivel miről beszélt, és mit gondol az adott szituációban, ki az első számú gyanúsított. Megismerjük ugyan a családját és a barátait, de szinte csak futólag, hiszen a lényeg nem Pip élete, hanem a bűncselekmény, amit vele együtt próbálunk meg kinyomozni.

sorozat netflix sorozatajánló jó kislányok kézikönyve gyilkossághoz GGGTM Emma Myers
Jelenet a Jó kislányok kézikönyve gyilkossághoz című sorozatból – Forrás: Netflix

Mindez a képernyőn már nem fér el ilyen felszínesen, így az alkotóknak kellett kiszínezniük ezeket a karaktereket, és a legtöbb esetben jó munkát végeztek: Pip szüleinél és barátainál jól fogott a színes ceruzájuk, és bár így sem lettek állati komplex karakterek, kellő mennyiségű személyiségjegyet pakoltak rájuk ahhoz, hogy elhiggyük, embereket és nem szereplőket látunk a képernyőn. 

A cselekmény egyes változtatásai is megállják a helyüket: míg a könyv 2017-ben játszódik, a sorozat 2024-ben, így modernizálták kicsit a sztorit, főleg, ami a közösségi oldalak használatát illeti; azok a karakterek pedig, akiket így-úgy kihagytak a történetből, vagy összevonták más szereplőkkel, szintén működnek.

Azonban az idővonalon való ugrálásra nem találok mentséget. Ez a húzás ugyanis kilométer átmérőjű lyukakat vágott a sztorin, ami a sorozat rovására ment.

Kellemes limonádé, ami oltja a szomjad a hőségben

Spoiler nélkül többet sajnos nem mondhatok a cselekmény logikátlan lépéseiről, legyen elég annyi, hogy míg a könyv minden szálat elvarr úgy, hogy nem maradnak bennünk kérdések, addig a sorozat változtatásai bugyuta válaszokat adnak azokra a kérdésekre, amik fel sem merülnének, ha nem kavarják meg a történések sorrendjét.

sorozat netflix sorozatajánló jó kislányok kézikönyve gyilkossághoz GGGTM Emma Myers
Jelenet a Jó kislányok kézikönyve gyilkossághoz című sorozatból – Forrás: Netflix

A sorozat legnagyobb bakija azonban szerintem nem is ez, hanem a gyilkosnak hitt srác öccsének, Ravinak a karaktere. Az őt játszó Zain Iqbal sótlan, unalmas, kicsit sincs meg a kémia közte és a Pipet alakító Emma Myers között, ami alaposan odavág az élménynek. Ez persze következhet részben abból is, hogy Ravi karakterét is kicsit átdolgozták – nem a jó irányba –, azonban Iqbal sincs a topon, alakítása némileg a gimis színjátszókörös bénázást idézi.

Mindez azért is olyan szembetűnő, mert Emma Myers viszont tökéletes Pip, ő viszi el a hátán az egész sorozatot.

A Wednesdayben a főszereplő szobatársát játszó színész bizonyítja, hogy elbír egy főszereppel is, és nagyon kíváncsian várom, hogy miben látom legközelebb, mert ígéretes tehetség.

Mindemellett a sorozat másik nagy erőssége az atmoszféra. Szinte azonnal beránt az angol kisvárosi hangulat, amit csak tovább fokoz a nagyszerű zeneválasztás. 

A Jó kislányok kézikönyve gyilkossághoz mindezzel együtt messze nem tökéletes sorozat, és egészen biztosan jobban fog tetszeni, ha nem olvastad a könyvet. Ha mégis, akkor sem fogsz nagyot csalódni: a sorozat egy kellemes vérnarancsos limonádé, ami oltja a szomjad ebben a nyári hőségben.

A Jó kislányok kézikönyve gyilkossághoz augusztus 2-tól látható a Netflixen.

Képek: Netflix

Dián Dóri