Samsara étterem, ahol ehetsz vegán kolozsvári káposztát 

Az előzetes szervezés során a kolozsvári hétvégém legnagyobb próbatételének ezt gondoltam: hogyan fogok olyan éttermeket találni, amik a velem utazó két barátomnak is megfelelnek majd – ők ugyanis mindketten vegánok. Amikor a helyiektől kértem tanácsot, először ők is csak a fejüket vakarták, mondván: az erdélyi ételek azért nem kifejezetten a húsmentességről híresek. „Szerinted a puliszka mellé mit adnak?” – nevetett az egyikük. De aztán kiderült,

valószínűleg ők csak azért nem ismertek kellő számú vegán helyet, mert nem ezeket keresték.

múzeum zsidó vegán patika steampunk Kolozsvár

Az összes étkezésünk koronaékszere a Samsara Foodhouse volt, a hangulatos kerthelyiségben igazán fejedelmi lakomában volt mindhármunknak része. Ha te is szeretnél vegán módra étkezni, de közben nem szívesen hagyod ki a tipikus erdélyi ételeket, akkor itt a helyed, a kolozsvári káposzta húsmentes verzióban is elérhető (47 lej/3600 forint), de ezen kívül is van egy csomó izgiség a karfiolpopcorntól kezdve (26 lej/2000 forint) az avokádófagylaltos répatatáron át (35 lej) a japán curryig (48 lej). Csak arra figyelj, hogy hagyj a desszertnek is helyet – ehhez jó szívvel ajánlom a habkönnyű „signature” tortájukat (29 lej) – noha tudom, az külön gyomorba megy…

múzeum zsidó vegán patika steampunk Kolozsvár

Történetmesélő zsidó múzeum, ami egy elfeledett szekrényből nőtte ki magát

Nagyon sokan ajánlották, hogy nézzem meg a kolozsvári zsidó múzeumot, amit egy fiatal házaspár hozott létre. Eleinte, röstellem bevallani, kissé szkeptikus voltam, hiszen mi újat lehet még mondani a holokausztról, amit ne hallottam, láttam, olvastam volna? Aztán gyorsan visszaszívtam mindent. A kolozsvári zsidó múzeum (amely viszonylag friss, 2020-ben jött létre) különlegessége, hogy a történetmesélés erejével hat: három különböző szemszöget felvéve sétálhatsz végig a termeken, így valóban a bőrödön érzed az egyéni sorsokat. Megismerheted egy fiatal édesanya történetét, aki végül a Kasztner-vonattal menekült meg, egy munkatáborba került férfi elbeszélését, illetve egy családját elveszített férfi életét is végigkísérheted, aki koncentrációs táborba került. Miközben az audioguide segítségével (ehhez elég a saját okostelefonod) a füledben hallod az egyes szám első személyű beszámolókat,

hátborzongató végigélni a szereplőkkel együtt, hogyan váltak a békés hétköznapok pokollá az egyre erősödő antiszemitizmus miatt, milyen volt megélni a deportálásokat,

de a leszármazottak elbeszéléseiből azt is megtudhatod, mi lett a sorsa a háború után a Lusztig család e három tagjának.

múzeum zsidó vegán patika steampunk Kolozsvár

A múzeum tulajdonképpen egy véletlenből született, a család hagyatékára az egyik leszármazott, Dan Craioveanu talált rá egy szekrényben. A párja, Flavia, eleinte szakdolgozati témának gondolta feldolgozni a történeteket, de aztán az kinőtte magát – az érdeklődők nagy szerencséjére. A múzeum 14 éven felüli gyerekekkel is látogatható, az egyes történetekre szerintem érdemes egy-egy órát szánni.

(A múzeum hétfőt kivéve mindennap nyitva van 10–18 óra között, a történetek angol, román és magyar nyelven is elérhetők, a teljes árú belépő 29 lej, azaz 2300 forint.)

múzeum zsidó vegán patika steampunk Kolozsvár

Egy csepp Itália: ez az Olivo Bistro 

Nagyon klassz kis olaszos hangulatú étterem, ahol délig kínálnak reggelit (buggyantott tojásos fogásoktól a chia pudingos, epres granolán át a citromkrémes sajttortáig 45 lej körüli árakon – azaz 3500 forintért), de szívből ajánlom akkor is, ha ebédhez vagy vacsorához keresel helyszínt. Én mortadellakrémes bruschettákat toltam, ami remek volt, akárcsak a pisztáciás tiramisu, de a vegán érdeklődésű vendégeknek sem fog felkopni az álluk, mindenképp érdemes megkóstolni a humusztálat vagy a három karfiol textúra nevezetű ételt!

múzeum zsidó vegán patika steampunk Kolozsvár

Ahol örülhetsz, hogy 2024-et írunk: Patikamúzeum 

A város első közgyógyszertára (amely 1550–1700 között működött) 1760-ban költözött át a jelenlegi helyére, ahol aztán két évszázadon keresztül szolgálta ki a gyógyulni vágyókat egészen az 1949-es államosításig. A múzeum az ötvenes évek óta működik, ám nemrégiben széles körű felújításon esett át. A bejárat szintjén a régi patika található, de lejjebb szállva az alagsorba betekinthetünk abba, hogyan is gyógyítottak régen – és egyúttal összetehetjük a kezünket, amiért időközben olyan sokat fejlődött az orvostudomány és a gyógyszerészet is.

Nemcsak a régi orvosi műszerek (vagy a fogorvosi szék) esetén örülhet az ember a modernitásnak, de a gyógyszerek összetevőinek változása is meglehetősen üdvözítő.

Csak hogy pár példát említsek: egészen a XIX. századig népszerű összetevője volt a gyógyhatású(nak kikiáltott) készítményeknek a múmiapor, amiről úgy tartották, meghosszabbítja az életet, afrodiziákumként pedig javallott volt az afrikai homokgyík őrölt porát szedni.

múzeum zsidó vegán patika steampunk Kolozsvár

(A múzeum hétfőt kivéve mindennap nyitva 10–18 óra között, a teljes árú jegy 40 lejbe kerül, a kitett információs táblák pedig angol és román feliratosak.) 

Egy jó vargabélesért térj be a Rhédey kávéházba!

Ha Erdély, akkor vinetta (ennek az eredeti receptjéről Bereczki Szilvia kolléganőm ITT írt bővebben), és ha vinetta, akkor mindenképp a Fő téren található Rhédeyben kell kezdened a napot! De nem csak a padlizsánkrémjük kiváló (amelyhez puliszka jár), az étlapon ezen kívül is jó pár olyan helyi fogás közül válogathatsz, mint a tört paszuly pirított hagymával és kolbásszal (45 lejért), kolozsvári káposzta (44 lej) vagy erdélyi csorbaleves (26 lej). Mi itt ettünk eredeti kolozsvári recept szerint készült vargabélest is (33 lejért), és nem bántuk meg! 

múzeum zsidó vegán patika steampunk Kolozsvár

múzeum zsidó vegán patika steampunk Kolozsvár

Egy csepp őrült alternatív történelem: Steampunk múzeum 

Mivel rajongok a teljesen őrült dolgokért, egyből lenyűgözött a Steampunk múzeum, ami a sci-fi egy olyan alműfaját mutatja be, amely a retro-futurisztikus technológiát ötvözi a XIX. századi és viktoriánus ipari gőzüzemű gépek esztétikájával. Ha szereted Jules Verne vagy H. G. Wells műveit, ezt a múzeumot neked találták ki! Az egyes szakaszokon szívesen végigkalauzolnak téged (akár magyar nyelven is) a múzeum munkatársai, akik megmutatják, hogyan működik az analóg számítógép, az ősi okostelefon vagy a zoopraxiszkóp, bemutatják neked Suzakut, a mindenható sárkányt, betekinthetsz az alkímia világába, időutazhatsz a vikingek korába, de

megkérheted a tarot-kártya-vetőt is, hogy válaszoljon egy kérdésedre a jövőddel kapcsolatban.

múzeum zsidó vegán patika steampunk Kolozsvár

múzeum zsidó vegán patika steampunk Kolozsvár

(A múzeum román, angol és magyar nyelvű, van magyar vezetés is, a felnőtt jegy 45 lejbe kerül, a gyerek 35-be. Körülbelül egy óra alatt lehet bejárni. Mindennap nyitva van déltől este kilencig, kivéve vasárnap, amikor csak hétig, teliholdas éjszakákon azonban hajnali egyig látogatható.) 

Eggcetera, a hipszter reggelizőhely 

Roppant népszerű reggelizőhely (ahol egész nap bruncholhatsz), és nem véletlenül szeretik olyan sokan! A hipszter hangulatú helyen pörög a kiszolgálás, ha épp nem férnél be, akkor sincs baj, a pincérnő felveszi tőled az utcán a rendelést, és mire megürül egy hely, addig el is készítik a reggelidet. A nevéhez méltóan jó pár tojásos étel közül választhatsz (én a panko morzsában rántott tojást ettem 40 lejért/3100 forintért, ami sós palacsintán üldögélt egy avokádókrém-tenger közepén), de van csirkés gofri és vegán rántotta is tofuból a specialty kávék, teák és kombuchák mellett. 

múzeum zsidó vegán patika steampunk Kolozsvár

A képek a szerző tulajdonában vannak

Fiala Borcsa