Cara Delevigne, Suki Waterhouse, Adwoa Aboah – a 2010-es éveket követően gyakorlatilag nem lehetett úgy leülni a tévé elé, kimenni az utcára vagy elindulni egy-egy bevásárlóközpontba, hogy a fast fashiontől a luxusmárkákig ne az ő arcukkal igyekeztek volna eladni nekünk valamit. Hármójuk közül Cara Delevigne vált először intézménnyé, később Aboah is bemutatkozott színésznőként (a kultikus Top Boy című sorozatban), egy ideje pedig Suki Waterhouse az, aki megkerülhetetlen popkult jelenséggé növi ki magát. És közben némi zavart is kelt az emberekben: hogyan adhatja a titokzatos, kicsit elvont lányt, ha a legmainstreamebb arcokkal randizik és barátkozik?

Suki Waterhouse karrierje remek példa arra, milyen rugalmatlanok is vagyunk valójában. És pont ettől olyan érdekes.

Top of The Pops helyett a kifutóra

Suki Waterhouse 1995-ben született Londonban, apja plasztikai sebész, édesanyja nővér, van egy bátyja, Charlie, két lánytestvére, Imogen és Madeleine pedig hozzá hasonlóan modellkedéssel keresi a kenyerét. Nem egy kimondottan rossz alaphelyzet.

Igazság szerint azonban Sukinak nem a kifutó volt az álma – csak épp hiába igyekezett megszállottan együttest alapítani már kiskamasz korában is, rendre kudarcba fulladt a dolog, mert senki se vette komolyan annyira, hogy el is járjon a próbákra. Közben viszont felfedezték modellként – hát mit volt mit tenni, világhírű lett.

Ha ebben a megvilágításban tekintünk Suki karrierjére, egész más képet kapunk: nem arról van szó, hogy a szép lány jól mutat a vásznon, aztán meg a színpadon is így akarja eladni magát, hanem arról, hogy valaki, aki mindig is a színpadra vágyott, kerülőúton éri el az álmát – s közben kiderül róla, másban is tehetséges.

Csak hát itt jön be a képbe a társadalmi elvárás: nehogy már valaki mindenben jó akarjon lenni, és még szép is! Pláne, ha nő – nem gyanús ez a sokoldalúság? 

Ráadásul a filmszerepek tovább bonyolították a helyzetet: noha kiemelkedő szakmai siker nem volt közöttük – a legnagyobbat talán a Daisy Jones & the Six című sorozat szólt, illetve a Love, Rosie című romkom –, mintha azt az érzést keltették volna az emberekben, hogy ennek a lánynak minden az ölébe hullik.

zene modell bradley cooper Robert Pattinson Suki Waterhouse
Daisy Jones & the Six című sorozatban - Forrás: Amazon Prime Video

A kép tovább torzul

A helyzeten az sem javított, hogy az immár a világ élvonalába tartozó modell – papírforma szerint – ismert férfiakkal kezdett randevúzni. Előbb a Last Shadow Puppets nevű brit szupercsapat társfrontemberével, Miles Kane-nel járt, aztán jött Bradley Cooper és Diego Luna színész, végül pedig (erre, mondjuk, nemigen volt senki felkészülve még a brit fogadóirodákban se) az egykori tinibálvány, az Alkonyat-filmek önmaga újradefiniálására vágyó hőse, Robert Pattinson mellett láthattuk-láthatjuk immár hat esztendeje.

Ne tessék irigyelni: nemrég egy interjúban arról beszélt, hogy a Cooperrel való kapcsolatát majd egy évtizedbe telt kihevernie. Ráadásul ha egy nő ismert férfival jár, akkor is hajlamosak konspirálni ezzel kapcsolatban, ha egyáltalán nincs szüksége semmiféle támogatásra vagy kapcsolati hálóra, hiszen saját jogán világhírű. 

Épp ebbe a csapdába esett Suki Waterhouse is. Képzeljük csak el, ha, mondjuk, 2012 környékén kezd el dalokat kiadni: az életben nem mossa le magáról, hogy „Miles Kane excsaja”.

zene modell bradley cooper Robert Pattinson Suki Waterhouse
Miles Kane és Suki Waterhouse – Forrás: Getty Images / Dave M. Benett

Felékszerezve 

A Pop & Suki ékszermárkát Poppy Jamie tévés műsorvezetővel alapította 2016-ban. A cég személyre szabott ékszereket és kézitáskákat készít, közvetlenül a viselőhöz juttatva el őket. Igazi millennial márkához hasonlóan az Instagramon futott be, emellett persze – nyilván nem függetlenül alapítói hírnevétől – bejárta a nagy divatmagazinokat is. 

Na, ez aztán szintén jól felpiszkálja az embereket: a híresek és gazdagok kihasználják ismertségük és vagyonuk előnyeit, hogy még gazdagabbak legyenek, miközben kismillió kisvállalkozó senyved hasonló ötletekkel a közösségi médiában.

És tulajdonképpen még csak azt sem mondhatjuk, hogy ne lenne jogos az észrevétel: ha olyan haverjaid vannak, mint Jessica Alba vagy Emily Ratajkowski, akik jófejségből felveszik egy-egy cuccodat, nemigen kell gondolkodnod a marketingköltségeiden.

Rózsaszínre filterezett képek, BFF vibe-ok, kicsit laza, kicsit elegáns, kicsit minimál, kicsit strasszos – az egykor elsődleges felületként használt Insta-oldal semmiben sem különbözik a többi hasonló kisvállalkozásétól. A honlap pedig (amelyen a 2020-as kollekció óta semmi se találunk) ugyanez kicsit sötétebb verzióban.

Szóval: még mindig nem értjük, mi ez a nagy felhajtás Suki Waterhouse körül. 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Pop & Suki (@popandsuki) által megosztott bejegyzés

Dafke énekesnő

Miközben olyan márkák arca volt, mint a Hugo Boss, a Tommy Hilfiger, a Swatch, a H&M vagy a Pepe Jeans, Suki sosem adta fel a zenei álmait. 2016-ban és 2017-ben is kiadott egy-egy kislemezt (Brutally és Good Looking) – az utóbbi 2022-ben ment nagyot a közösségi médiában.

Aztán elérkezünk 2022-höz, amikor megjelenik az első nagylemez, az I Can’t Let Go, ami akár áthallás is lehet arra, hogy csak nem akarja elengedni ezt a zeneikarrier-dolgot. Hozzáteszem: szerencsére. (Az NME szerint is megérte várni a debütlemezre.) 2024-ben pedig megjelenik a Supersad című EP, a második, Memoir of a Sparklemuffin című nagylemez előfutára. És baromi jó. 

Waterhouse-nak és Pattinsonnak márciusban született meg az első gyereke – két nappal azután, hogy Suki befejezte a lemez munkálatait.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Suki Waterhouse (@sukiwaterhouse) által megosztott bejegyzés

Most tehát Suki Waterhouse úgy pózol a brit Vogue címlapján, karján gyerekével, vállán extravagáns Bottega Veneta kabátban, hogy nehéz megmondani, modell-e, netán színésznő vagy énekesnő. De vajon muszáj-e megmondanunk egyáltalán, vagy ez csak valamifajta kényszeres kategorizálás, mert azt nevelik belénk kiskorunktól fogva, hogy „gyermekem, legyen egy rendes szakmád”?

A jó hír: az elvárások nem nyomták agyon, azt mondja a lapnak, semmit se törölne el a múltjából – érdekes, hogy több interjúban hangsúlyozta ezt még a vállaltan traumatikus Bradley Cooper-féle kapcsolatról is.

E tekintetben egyértelműen Lana Del Reyéhez áll a legközelebb a gondolatisága: a szerelem (meg az élet) szenvedéssel jár, de ez a szépségéhez tartozik, vagy legalábbis mi nem tudjuk elképzelni nélküle. És ha ez rossz, akkor az azért van, mert a rossz döntéseink is mi vagyunk. 

2023-ban már volt nagyszabású turnéja, mostantól (!) Észak-Amerikát járja majd be az új zenei anyaggal. Ez már önmagában is elég rákendroll, de a helyzet az, hogy az a fajta esztétika, ami kissé hatásvadásznak tűnt az ékszertervezés esetében, vagy épp „te mindenhez értesz” benyomást tett, amikor Suki fotóiból nyílt kiállítás Londonban, pompásan összeérett előadóművészi perszónája számára.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Suki Waterhouse (@sukiwaterhouse) által megosztott bejegyzés

Hálószobapopos, surfer-kompatibilis nyári slágeres, Kate Mosst és Bardot-t egyaránt idéző látványvilágú, csillogó és egyben DIY univerzum ez, amelyben kézírásos levelek és pöpecre polírozott dalok remekül megférnek egymás mellett. 70-es évek, egy szál gitáros flessek, 80-as évek Marilyn Monroe-ruhában, ABBA-utalás és Creedence Clearwater-hangulat, Kate Bush-szerű vokálok és Lana Del Rey-féle mélabú – kusza, de működik. És úgy tűnik, a közönségnél is beütött.

Ahogyan a kedvencemben, a My Fun című dalban énekli: 

„Istenem, de jó érzés találni valakit, aki úgy szeret, ahogyan én szórakozni szeretek!”

Hogy ez szerelmi vallomás Robert Pattinsonnak vagy életfilozófia? Tulajdonképpen mindegy is, amíg végtelenítve szól a lejátszóban – a Spotify szerint 9,8 millió embernél havonta.

 Kiemelt képünk illusztráció – Forrás: Getty Images / Rick Kern

Csepelyi Adrienn