Íme néhány érdekesség, amit érdemes tudni Cooperről:

#1 Mindig is ki szerette volna próbálni magát karmesterként

Cooper legutóbbi filmje, a Netflixen nemrégiben debütált Maestro kapcsán (ITT írtunk róla) – amelyben a híres zeneszerzőt és karmestert, Leonard Bernsteint alakítja – elárulta: gyerekkori álma volt, hogy egyszer karmester váljon belőle. A színész visszanyúlt azokhoz az emlékeihez, amikor kicsiként a Tom és Jerryt és a Tapsi Hapsit nézte, valamint az élményhez, hogy a nappalijukban lévő lemezjátszón mindig klasszikus zene szólt, és már akkor arról álmodozott, hogy egy napon majd két kezével irányítja a zenét. Ahogy fogalmazott a New Yorkernek: megszállottja lett a gondolatnak, hogy egyszer maga is vezényelhessen. Olyannyira, hogy a Jézuskától egy karmesteri pálcát kért karácsonyra hat-nyolc éves kora környékén.

film érdekességek Bradley Cooper Maestro
Jelenet a Maestro című filmből - Forrás: Netflix

A vágy aztán a Maestro című film készítésével valósulhatott meg, mely több évnyi megfeszített munka, és elképesztően sok pénz eredménye. Cooper így mesélt a munkálatok kezdetéről:

„Hat és fél évvel ezelőtt Steven Spielberg eljátszott a gondolattal, hogy életrajzi filmet készít Leonard Bernsteinről. Stevennel már akkoriban is barátok voltunk, véletlenül tudott a karmesteri vágyaimról, ezért megkérdezte, nem olvasnám-e el a forgatókönyvet, és játszanám-e el Bernsteint. Épp a Csillag születik utómunkálataiban voltam, és azt éreztem, hogy művészileg akkor teljesedem ki leginkább, ha írhatok és rendezhetek is. Semmi másra nem vágytam, Steven pedig nem is akart beülni a rendezői székbe. Akkor felvezettem neki: »Ha megengeded, végeznék egy kis kutatómunkát.

Ki szeretném deríteni, hogy van-e olyan forgatókönyv, amit meg tudnék írni, olyan történet, amit el tudnék mesélni, és ami lehetővé tenné, hogy vezényelhessek.«” 

Cooper végül hosszú évek megfeszített munkája révén vászonra vitte a Maestrót. A filmet először a Paramount, a Warner Bros., és az Apple is elutasította, a Netflix viszont nem csak zöld jelzést, de körülbelül 80 millió dollárt is adott a kivitelezéséhez.

#2 Tökéletesen beszél franciául

Cooper tanulmányait a Georgetowni Egyetem angol-francia szakán folytatta, egy félévet töltött Provance-ban cserediákként  és olyan jól elsajátította a francia nyelvet, hogy a Másnaposok 2 promotálása során egy teljes interjút adott franciául. Az egyetemi evezőcsapat tagja volt, és már akkoriban is voltak színészi ambíciói: tehetségét a Nomadic Theatre-ben kezdte kibontakoztatni.

3# Sarah Jessica Parker oldalán láthattuk őt először

Cooper első televíziós szereplése a Szex és New York című sorozatban volt 1999-ben, Sarah Jessica Parker oldalán, akivel bimbózó románcuknak az vetett véget, hogy a Cooper által megformált karakter cigivásárlás közben megvette a magazint Carrie-vel a címlapon, amely hát, mondjuk ki, aligha festett jó képet a sorozatbéli újságíróról.

#4 Cooper 20 éve absztinens

Számos tévé- és filmszerep után a valódi áttörést a 2009-es Másnaposok hozta meg számára, ahol egy négyfős társaság alaposan szétcsapja magát egy Las Vegas-i legénybúcsú alkalmával.

Ezzel szemben Bradley Cooper 29 éves kora óta, tehát immáron 20 éve józan, korábban ugyanis súlyos alkohol- és drogproblémákkal küzdött.

Állítása szerint éppen ezért tudta hitelesen eljátszani a Csillag születik alkoholista Jackson Maine-jét, mert már akkoriban is tizenöt éve tiszta volt. 

Rendezői debütálására Clint Eastwood mellett példaképe, Robert de Niro készítette fel, akivel a Csúcshatás és a Napos oldal című filmekben is szerepeltek közösen. Cooper nagyon sokáig úgy gondolta, hogy túl fiatal, és nincs elég tehetsége a rendezéshez, végül aztán a Csillag születik megvalósítására olyan késztetést érzett, hogy ő maga kereste fel a Warner Bros.-t, hadd készítse el a filmet – mesélte a Hollywood Reporternek. 

film érdekességek Bradley Cooper Maestro
Jelenet a Csillag születik című filmből - Forrás: InterCom

#5 A szerepért bármit

Nem ritka, hogy egy szerep kedvéért elképesztő fizikai átalakuláson megy keresztül. A 2010-es A Szupercsapat című film kedvéért fél évre kiiktatta étrendjéből a cukrot, a lisztet és a sót, valamint mindennap kétórás kőkemény edzésen vett részt. A 2014-es Amerikai mesterlövészben megformált szerepe miatt 17 kiló izmot épített magára, amelyet napi két edzéssel és 6000 kalória elfogyasztásával ért el állítólag. 

 

#6 A konyhában is feltalálja magát

A kulináris művészetek sem állnak távol a színésztől. Szerepelt a Kitchen Confidential című sorozatban, valamint a 2005-ös Az ételművészben, és a hírek szerint a filmre való felkészülés során heteken át vett leckéket a Michelin-csillagos séftől, Marcus Waeringtől. Cooper azt is elmondta korábban a Digital Spy-nak, hogy a családjában anyai oldalról olasz hagyományoknak megfelelően fontos szerepe volt az ételeknek:

„A nagymamám csodálatos szakács volt. Gyerekkoromban sokat segítettem neki kézzel készített tésztát, cavatellit és raviolit csinálni. Ez volt az egyik kedvenc elfoglaltságom.

Szeretem a gondolatát, hogy abból, ami a hűtőszekrényben van, bármit készíthetek.”

Nemcsak a közönség, de a szakmai is többször elismerte már Cooper munkásságát. Két Grammy- és egy BAFTA-díj tulajdonosa, kilenc alkalommal jelölték Oscarra, ugyanennyiszer Golden Globe-ra, és egyszer a Tony-díjra is. A Maestróért pedig jó eséllyel  újabb elismeréseket zsebelhet majd be a következő filmes díjszezonban.

Isten éltesse sokáig!

Kiemelt kép: Getty Images/Gilbert Flores/Variety

Krajnyik Cintia