Kezdem egy jó hírrel: újdonságként idén külön buszjáratok indulnak Budapestről, így kényelmesen kiruccanhat a fesztiválra akár egyetlen napra is. Ahhoz pedig, hogy a helyszínen mindenki zavartalanul eljuthasson egyik településről a másikra, ma már nem kell a plébánost lestoppolni. A Művészetek Völgye ingyenes buszjáratával, a Csigabusszal a három település között utazhatnak a fesztiválozók, és így akkor is, ha csak egy – vagy esetleg pár – napra érkezel, sok-sok remek programot tudsz besűríteni ebbe a kiemelt időbe. Mutatom is, hogy miket érdemes:  

Kis zsibbadás a lelkemen – Csaknekedkislány a Völgyben

A barátaimmal annak idején „az első sorból” követtük végig a Csaknekedkislány zenei karrierjének elindulását, sok évig ugyanis ugyanaz volt a törzshelyünk a srácokkal.

Így ha belegondolok, életem során valószínűleg Csaknekedkislány koncerten voltam a legtöbbször.

Korábban a Gólya Udvarban lehetett őket látni, idén már a Művészetek Völgye nagyszínpadán, a Panoráma Színpadon lépnek fel, ahol a magyar könnyűzenei élet színe-java megfordul.

Palya Bea Kaláka Művészetek Völgye Csaknekedkislány Vujicsics Együttes
Fotó: Fekete Kristóf Tibor

És míg olyan, szintén jeles előadók lépnek majd ott színpadra, mint a Quimby (július 19.), az Ivan & The Parazol (július 22.) a Kiscsillag (július 25.) vagy az Elefánt (július 27.), akik szintén nagy kedvenceim, most a nosztalgia fátylába burkolózva mégis a Csaknekedkislány július 23-i koncertjét ajánlanám elsősorban a figyelmedbe. Hogy miért? Mert amellett, hogy a beatkorszakot idéző dallamokra lehetetlen nem táncolni, a Csepella Olivér által szerzett szövegek hihetetlenül jók! Bár a zenekar összetételét tekintve változásokon ment keresztül a 2011-es (jézusom, ez ilyen rég volt…) megalakulása óta, a lendület és a művészi produktum még a régi. Hadd mutassam meg nektek az egyik kedvenc dalomat tőlük (ez a koraiak közül való), aminek a klipje épp a már említett törzshelyünkön is forgott, és tele van ismerős arcokkal – jaj de jó volt újra megnézni:

Ha nevetésre vágysz, irány a Momentán Udvar – Zacher Gáborral, KAP-pal és Steigervald Krisztiánnal is találkozhatsz

Ha csak egyetlen nap jut idén a Völgyben, viszont azt sok-sok nevetéssel, esetleg egy-egy témában való elmélyüléssel töltenéd (persze szórakoztató formában), akkor a Momentán Társulat Udvarában garantáltan jól fogod magad érezni. Náluk nincs megírt szöveg, nincsenek előre kidolgozott poénok, nincsenek beépített nézők – csak színtiszta improvizáció, olykor megindító mélységek, és persze rengeteg humor.

Az improvizatív csapat ezúttal is számos, játékos előadással készül saját udvarában: vendégeik között szerepel Kovács András Péter humorista, Zacher Gábor toxikológus, Sodró Eliza színésznő és Hajnóczy Soma bűvész is. Illetve többek közt Steigervald Krisztián generációkutató, akivel a generációk együttélését térképezi fel a társulat.  

Emellett lesz zenés imprózás, és persze humoros ismeretterjesztő előadásokból sem lesz hiány, így például a műfaj nagymesterét, kedvenc történészemet, Katona Csabát is meg lehet majd hallgatni, akivel a fesztiválok történetét járhatod végig az ókortól napjainkig – nevetésben ezúttal sem lesz hiány.

Palya Bea Kaláka Művészetek Völgye Csaknekedkislány Vujicsics Együttes
Fotó: Kleb Zsófi

Az irodalomkedvelők paradicsoma

A visszatérő vendégek már megszokhatták, hogy a Völgy az irodalomkedvelők valódi paradicsoma: minden évben hihetetlenül izgalmas programokkal és neves vendégekkel örvendeztetik meg a látogatókat.

A vers szerelmeseinek idén is állandó találkozóhelye lesz a Kaláka Versudvar, ahol a Kaláka művészei álmodják meg minden évben a programot.

Ezúttal is találkozni lehet majd sokunk kedvencével, Lackfi Jánossal, aki a jól megszokott Versimprókkal jön, de Szabó T. Anna és Dragomán György is a vendégek között lesznek. Emellett koncertekkel is készülnek a Kalákától a Misztrálig.

A Vecsei H. Miklós nevéhez köthető vigántpetendi POKET Zsebkönyvek Udvara is a zene és az irodalom találkozásának színhelye, ahol többek közt a Pandora Projekt, Barkóczi Noémi, Kollár-Klemencz László és Beck Zoli is fellépnek,

Grecsó Krisztián Lányos apa című előadásán pedig adomák, családi történetek, a mában élő múlt szövevényes és felkavaró anekdotái kerülnek elő.

A helyszínen elérhetők lesznek a POKET-sorozat kiadványai, nagykövetei is.

Palya Bea Kaláka Művészetek Völgye Csaknekedkislány Vujicsics Együttes
Fotó: Dohi Gabriella

A Völgy legkisebb udvara, Szirtes Edina Mókus Mókuskertje is színes programokkal vár, és olyan vendégekkel, mint Mácsai Pál, Soma Mamagésa, Geszti Péter vagy Veiszer Alinda. És persze a visszatérő látogatók azt is jól tudják, hogy nincsen Völgy Hobo nélkül, aki immár 30 éve Völgylakó, és aki előadóestjeivel vezeti be a zenéje iránt is rajongó közönséget az irodalom és színház – vagy hogy pontosabban fogalmazzak: a Hobológia – mélységeibe.

Palya Bea Kaláka Művészetek Völgye Csaknekedkislány Vujicsics Együttes
Fotó: Fekete Kristóf Tibor

Akik lehozzák idén is a csillagokat

Imádom a világzenét! Amikor Magyarország egyik legismertebb kulturális intézményének voltam az egyik PR-menedzsere, épp hozzám tartoztak a világzenei műfaj fellépőinek koncertjei, és én mondom, soha annyi izgalmas előadóval nem találkoztam, mint akkor.

Ma is úgy gondolom, hogy a világzene az egyik legsokszínűbb, legizgalmasabb univerzum a zenében. Így hát nem titkolt elfogultsággal ajánlom nektek a Világzenei Udvar programjait.

Taliándörögd vibráló helyszínén olyan előadók lépnek fel idén, mint Palya Bea és zenekara, a SzirtesFolk, a Tarsoly Band, a Cimbaliband és a Kerekes Band. 

A fesztivál első három napján pedig az idén 50 éves Vujicsics együttest ünneplik majd a zenekarral együtt. Ők azok, akik a hazánkban is élő délszláv nemzetiségek zenei örökségét a mai napig hűen őrzik, mióta 1974-ben megalakultak Pomázon. Névadójuk nem más volt, mint Vujicsics Tihamér zeneszerző, népzenekutató, aki abban az évben hunyt el repülőgép-szerencsétlenségben. Az ő muzsikájuk mindig a lélekig hatol!

Palya Bea Kaláka Művészetek Völgye Csaknekedkislány Vujicsics Együttes
Fotó: Fekete Kristóf Tibor

Kiemelt képek forrása: Kleb Zsófi; Fekete Kristóf Tibor

Filákovity Radojka