1. Itt mindenki megtalálja a kedvére való zenei programot

A sokszínűség a Völgy védjegye – ez az a hely, ahol tényleg minden zenekedvelő megtalálja a maga számításait (a „mindenevők” pláne).

A magyar könnyűzene ikonja, Zorán dalain nemzedékek nőttek fel, július 22-i koncertje így sokaknak lesz majd nosztalgikus-felemelő élmény.

Igazi csemegének ígérkezik emellett az egyedi hangzásvilágáról híres Punnany Massif huszadik születésnapi koncertje is: ebből a jeles alkalomból július 26-án ugyanis olyan műsort hoznak a Völgybe, amit az ottani közönség hallhat-láthat élőben először.

programajánló művészetek völgye Kimenő Radival
Forrás: Dohi Gabriella

De a hazai könnyűzene fenegyerekei is beveszik a Völgyet: július 30-án érkezik a Quimby, amely három év után tér vissza Kapolcsra, és várhatóan ez alkalommal is felrobbantják majd a színpadot. És nem tudom kihagyni a felsorolásból személyes kedvenceimet sem, a hazai zenei életben sok szempontból kuriózumnak számító Elefánt zenekart és a Csaknekedkislány tánczenekart, a helyedben biztosan nem hagynám ki a koncertjüket.

programajánló művészetek völgye Kimenő Radival
Forrás: Sípos József

A Filmio Pajta Mozgóban viszont a filmkedvelőknek is igazi különlegességben lehet részük. Négy estére megelevenednek a némafilmek: a régi mozik élőzenei kíséretet kapnak, itt rendezik meg ugyanis a Némafilmhez filmzenét pályázat döntőjét.

2. Aki éjjel legény – az vigyázzon, nehogy lemaradjon a sok remek programról napközben

A rutinos Völgylátogatók már tudják, hogy az energiájukat érdemes jól beosztaniuk: nem szabad az összes patront este ellőni, itt ugyanis minden napszakban – így nappal is – csupa remek programmal várnak, amit kár lenne átaludni.

A koncerteken túl rengeteg lehetőség van még a szórakozásra: a napot például jóleső jógával indíthatod, ami felébreszti a tested-lelked, és hozzásegít, hogy kiegyensúlyozottabb legyél.

A Harcsa Veronika udvar mellett azonban a Családi KultúrTérbe is érdemes ellátogatnod, ha kedveled ezt a mozgásformát: itt ugyanis Bakos Bettina tart jógaórát a családi minden tagjának, esetleg a vállalkozó kedvű baráti társaságod tagjainak. Bettina órái mindig remek hangulatban telnek, akik esetleg most először kóstolnának bele ebbe a fajta mozgásba, az ő óráin biztonságban érezhetik magukat.

programajánló művészetek völgye Kimenő Radival
Forrás: Sípos József

Önmagad mélyebb megismeréséhez vezethet Kiss Dorottya művészetterápiás foglalkozása, ahogy a Spirit Craft felnőtt önismereti sétája is. A Filmio Pajta Mozgóban a családfakutatás rejtelmeibe avatnak be: megtanítanak a források használatára és megismertetik azokat a felületeket is, amelyeken elkezdheted a kutatást. A különböző kézműves foglalkozásokon pedig nemcsak az ékszerkészítés csínját-bínját sajátíthatod el, de egyedi fejkendőt is készíthetsz.

3. A hely, ahol az egész család jól szórakozik

A Völgy nem csupán a felnőttek terepe, ez az a hely, ahonnan kicsik és nagyon egyaránt felejthetetlen élményekkel távoznak. Én mondom, nincs ennél jobb családi csapatépítés.

programajánló művészetek völgye Kimenő Radival
Forrás: Fekete Tibor Kristóf

A családoknak szól az új, kapolcsi Családi KultúrTér, amely a patak partján kínál minőségi feltöltődést a família minden tagjának.

Bábelőadások, zenék és zenés mesék, kézműves foglalkozások, környezetvédelmi és természetismereti programok, játéksarok várja a gyerekeket, a szüleiknek pedig gyerekneveléssel és irodalommal kapcsolatos beszélgetésekkel és koncertekkel készülnek. 

Kádár Annamária pszichológus és Gőbel Nonó a „Bukkancs” meseblogtól például a mese, valamint a mesélés jelentőségéről, a személyiség- és lélekfejlődésben betöltött pótolhatatlan szerepéről beszélgetnek. A családi jógán páros és csoportos jógagyakorlatokkal készülnek a család minden tagjának, Lackfi János megzenésített verseire pedig kicsik és nagyok is fergetegeset mulatnak majd. A Családi KultúrTér programjait ITT találod.

programajánló művészetek völgye Kimenő Radival
Forrás: Dohi Gabriella

4. Pénztárcabarát szórakozás

A fesztiválozás költséges dolog, pláne a mai inflációs helyzetben. A Völgy viszont azon kevesek közé tartozik, amely megőrizte emberi léptékét a jegyárakat illetően is.

A fanyalgóknak már most mondom: ne felejtsétek el, itt 2200 program közül lehet válogatni. Az összesre természetesen fizikai képtelenség eljutni, viszont, ha azt nézzük, mennyire megemelkedtek a koncert- és színházjegyek árai, akkor hamar rájöhetünk: ha az azokra való belépőt külön kellene kifizetni, már rég meghaladnánk egy napijegy, de még egy hétvégi bérlet árát is – főleg azokkal a fellépőkkel, amelyek a Völgyben teszik tiszteletüket. A jegyekről ITT tájékozódhatsz bővebben. 

programajánló művészetek völgye Kimenő Radival
Forrás: Dohi Gabriella

5. Itt a környezet is maga a csoda

Sosem felejtem el, amikor először a Völgyben jártam: szó szerint lenyűgözött a táj, amely az események díszletét adja. De nem különben magával ragadó a helyiek kedvessége.

A Völgy az a hely, ahol az ember lánya még stoppolni sem félt soha – és ahol nagy eséllyel fordulhatott elő az is, hogy a helyi plébános vitte mulatni egyik faluból a másikba (igaz történet).

Itt három település élő szövetébe kapcsolódik be ilyenkor az ember: programhelyszín lehet az óvodától kezdve a templomon át a helyi házak udvara is. Ezáltal pedig alkalom nyílik rá, hogy olyan mélységekben ismerkedjünk meg ezekkel a településekkel és az ott élőkkel, amire máskor nincs lehetőség.

programajánló művészetek völgye Kimenő Radival
Forrás: Dohi Gabriella

6. A fesztivál, ahol a rajongók együtt mozognak a művészekkel

Azt hiszem, kevés olyan helyzet van, amikor ennyire összefonódnak a művészek és a közönség mindennapjai, mint ebben a tíz napban.

Hazánk legismertebb előadói ilyenkor teljes erőbedobással belevetik magukat a munkába: jó házigazdákhoz híven kiveszik a részüket a programok összeállításából, fogadják az udvarukba érkező művésztársakat, és gondoskodnak arról, hogy a közönség felejthetetlen élményekkel távozzon.

Az Ősök Házában idén is, mint mindig, Szőke András várja vendégeit, Hobo ismét minőségi koncertekkel örvendezteti meg közönségét. A Poket Udvarban Vecsei H. Miklós figyelő szemei előtt zajlanak a legjobb irodalmi programok, Harcsa Veronikánál pedig dzsesszel, jógával és felhőtlen kikapcsolódással várnak. De érdemes ellátogatni Szirtes Edina Mókushoz is a Mókuskert Udvarra, illetve a Kaláka Versudvarra, ahol Gryllus Dánielék készülnek koncertekkel, zenei versfeldolgozó estekkel – kár lenne kihagyni!

Filákovity Radojka