Dwayne Johnson beleszületett a birkózásba

Anyai nagyapja, Peter „High Chief” Maivia szamoai származású profi birkózó volt, aki nagy feltűnést keltett a ringben: hosszú hajjal, mezítláb lépett a ringbe, testét pedig törzsi tetoválások díszítették. Munkája révén ismerkedett meg a feltörekvő afroamerikai birkózóval, Rocky Johnsonnal, akit egy alkalommal saját otthonában is vendégül látott. Johnson így találkozott High Chief lányával, Atával, akit nem sokkal később feleségül vett, 1972-ben pedig a párnak fia született: Dwayne Douglas Johnson.

A család Rocky Johnson karrierje miatt gyakran költözött, így a fiatal Dwayne nehezen szerzett barátokat. A többi gyerek rendszeresen csúfolta őt a méretei miatt – ugyanis már kisgyerekként is nagyobb volt az átlagnál –, lobbanékony természete pedig többször bajba sodorta.

„A fiatalság és a butaság dolgozott bennem” – emlékezett vissza erre az időszakra egy interjúban, miután bevallotta, hogy többször le is tartóztatták verekedés miatt.

A nyolcvanas évek közepén Dwayne egy pennsylvaniai középiskolában tanult, ahol bokszolt, futott, és a futballcsapatba is belépett. Remélte, hogy teljesítménye elég lesz ahhoz, hogy ösztöndíjat nyerjen, és hogy – a családból elsőként – főiskolán folytathassa tanulmányait.

Kemény munkája meghozta a gyümölcsét: a Miami Egyetemen tanulhatott tovább, méghozzá ösztöndíjjal, amit futballteljesítményéért kapott. Amikor már úgy tűnt, sínen van, egy súlyos vállsérülés következtében ki kellett szállnia a csapatból. Felépülése után a kanadai Calgary Stampeders játékosa lett, a fizetése azonban arra volt elég, hogy három csapattársával osztozzon egy apró lakáson. A csapat végül kirúgta, Johnson pedig visszatért a szüleihez Floridába. „Két dolgot tudtam: hogy pokoli szegény vagyok, és hogy egy nap már nem leszek az” – emlékezett vissza később erre az időszakra. 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Dwayne Johnson (@therock) által megosztott bejegyzés

Csalódottságból birkózósiker

Dwayne a kudarc hatására depresszióba zuhant. Egy későbbi interjúban elmondta, hogy bár soha nem jutott el arra a pontra, hogy megpróbáljon véget vetni az életének, de közel állt hozzá: „Elképesztően boldogtalan és csalódott voltam, mert nem volt semmim.”

A főiskolán kriminológiát tanult, később pedig bűnüldözéssel szeretett volna foglalkozni, ösztöndíj híján azonban a családja nem tudta finanszírozni a tanulmányait. Apja legnagyobb bánatára úgy döntött, kipróbálja magát abban a világban, amely gyerekkorától ismerős volt számára.

„Amikor először mondtam apámnak, hogy birkózó akarok lenni, hatalmas vitába keveredtünk. Megértettem, amit mondott, és semmi okom nem volt rá, hogy azt higgyem, a birkózás lesz a megoldás számomra. Mégis ezt éreztem a zsigereimben.”

Kezdetben bolhapiacokon és használtautó-kereskedések parkolóiban lépett fel, próbált nevet szerezni magának, és igyekezett mindent megtenni annak érdekében, hogy sikerüljön nagy show-kba bejutnia.

pankráció Dwayne Johnson A Skorpiókirály A Szikla The Rock
Dwayne Johnson 2000-ben birkózóként – Forrás: Getty Images / Stringer

Kezdetben Rocky Maivia néven birkózott, amit apja és nagyapja nevének kombinációja adott. A közönség hol imádta jófiúimázsát, hol ellene volt, de egy 1998-as pankrációs mérkőzés kirobbanó győzelme után hivatalosan is megszületett: A Szikla.

Bár neki tulajdonítják, hogy ez idő tájt majdnem megduplázódott a WWE női rajongótábora, vonzereje nem csak a pankráció kedvelőire volt hatással. Olyannyira népszerű volt, hogy amikor 2000-ben megjelentette önéletrajzát, a The Rock Sayst, a könyv húsz hétig maradt a New York Times bestsellerlistáján. Johnson valóságos tömegeket vonzott a dedikálásain, és egyre többször hívták televíziós műsorokba is: nemcsak azért, hogy népszerűsítse a könyvét, hanem egy idő után kisebb színészi szerepek miatt is. Többször szerepelt a Saturday Night Live-ban, de a közönség láthatta a Star Trek: Voyagerben és az Azok a 70-es évek show-ban is.

pankráció Dwayne Johnson A Skorpiókirály A Szikla The Rock
2000-ben a könyvével – Forrás: Getty Images / Arnaldo Magnani / Liaison Agency

A következő lépcsőfok a nagyvászon volt

2001-ben Johnson rövid ideig feltűnt A múmia visszatér című kasszasikerben, amiért hollywoodi viszonylatban csekély, mintegy ötszázezer dollárt kapott. Bár csak percekre tűnt fel a filmben, a producereket eléggé lenyűgözte ahhoz, hogy múmia karaktere köré egy teljes filmet alkossanak. Amikor A Skorpiókirály 2002 áprilisában a mozikba került, már a nyitóhétvégén több mint 36 millió dollárt hozott. A kritikusok a digitalizált akciójelenetekről értekeztek, és A múmiához hasonlították a filmet, de a legtöbben Johnsonra és a milliós – egészen pontosan ötmillió dolláros – teljesítményére koncentráltak.

A kritikákban nagyvásznú bajnoknak és a hollywoodi akciófilmek új arcának nevezték.

A Skorpiókirály új ajtót nyitott Johnson számára: a kezdeti sikert 2003-ban Az Amazonas kincse követte, egy másik akciófilm, amely ezúttal nagyobb színészi szabadságot biztosított a pankrátor-színész számára. A kritikusok ismét pozitívan nyilatkoztak: a filmre úgy hivatkoztak, mint amely messze felülmúlja az átlagos lövöldözős kasszasikereket, és nem győzték dicsérni Johnson alakítását sem – aki az utóbbi évtizedekben egy keményen dolgozó, fegyelmezett és profi sportember képében hódította meg a közönséget. 

pankráció Dwayne Johnson A Skorpiókirály A Szikla The Rock
Skorpiókirályként – Forrás: Universal Pictures

A teste, ami miatt korábban annyit csúfolták, végül a sikere zálogává vált (mindamellett az is igaz, hogy épp ez szab korlátokat is a Johnson által hitelesen alakítható karaktereknek).

Persze időnként összegyűlnek kisebb-nagyobb felhők, amik beárnyékolják az irigylésre méltó karriert – mint például a néhány évvel ezelőtt Vin Diesellel folytatott nyilvános, sárdobálós viszálya, amelynek hátterében állítólag Diesel irigysége állt –, Johnson azonban igyekszik mellőzni a sok A listás sztárra jellemző allűröket. Kitartásának és kőkemény munkájának bizonyítéka pedig mára már teljesen egyértelmű: minden bicepszdudorodásában és mellizomfeszítésében megmutatkozik.

Forrás: ITT, ITT, ITT és ITT

Kiemelt képünk illusztráció – Forrás: Getty Images / Matt Winkelmeyer / WireImage

Mózes Zsófi