Puccini fiatal, tehetséges, de nincstelen zeneszerző volt, amikor 1884-ben először találkozott Elvira Bonturival, aki akkor már kétgyermekes családanya, egy gazdag fűszerkereskedő felesége volt. Arról, hogy Puccini – akinek akkortájt mutatták be az első operáját, a Lidérceket – és Elvira hol látták meg egymást, csak feltételezések léteznek. Van, aki azt állítja, hogy Puccini zongora- vagy énekórákat adott a nőnek a férje kérésére – aki egyébként iskoláskora óta ismerte a zeneszerzőt –, más források szerint pedig egy milánói festő lakásában történt az első találkozás.

Puccini és Bonturi szerelemre lobbantak egymás iránt, amit be is vallottak a férjnek, aki viszont nem akart elválni. A feleség viszont mindenképp Puccinivel akart élni, és hozzá is költözött az idősebb lányával, Foscával együtt, 1886-ban pedig fia született a párnak, akit Antoniónak neveztek el.

Eleinte nélkülözésben éltek, mivel a zeneszerző anyagi gondokkal küszködött, és bujkálniuk is kellett (időnként valamelyik rokonnál húzták meg magukat), mert a környezetük botrányosnak tartotta a „vadházasságukat”. 

házasság hűtlenség opera Puccini Elvira Bonturi
Puccini és felesége Elvira és gyermekük Antonio - Forrás: Wikipedia/ Archivio Storico Ricordi

Idilli lakóhely, idegőrlő veszekedések

A szűkös esztendők viszont hamar véget értek: Puccini művei egyre nagyobb sikereket hoztak, a harmadik és a negyedik operája, az 1893-as Manon Lescaut és az 1896-os Bohémélet után már jelentős bevételei voltak. Híres és gazdag zeneszerző lett belőle: egy kis toszkán faluban, Torre del Lagóban villát építtetett, nyaralót vásárolt, és Milánóban is bérelt egy lakást. Olaszország-szerte ismert lett, de a legjobban a világtól elzárt falujában érezte jól magát. 

Barátaival, rokonaival intenzív levelezést folytatott. Elvira Bonturiról mindig úgy írt, mintha már a felesége lenne, holott esküvőjükre csak tizenhét év után, 1904 elején, a nő férjének halálát követően kerülhetett sor. (A hírhedt szoknyavadász férfit az egyik szeretőjének a férje gyilkolta meg.) A zeneszerző soraiból az is kiderül, hogy Bonturi és közte komoly ellentétek feszültek: a nő nem szerette a csendes, vidéki életet, más volt az érdeklődési köre, mint Puccininek, és a gyakran nyers stílusa sem nyerte el a zeneszerző tetszését – derül ki Kaizinger Rita A Giacomo Puccini kritikai levélkiadás II. kötetéről című recenziójából, amely a Zenekar című folyóiratban jelent meg.

Kapcsolatukat rengeteg hazugság, és az őrületig fokozódó, de korántsem alaptalan féltékenység jellemezte. 

„Úgy érzem, mintha egy börtönben lennék állandó megfigyelés alatt” – írta egyszer Puccini, akinek a leveleit a felesége rendszeresen felbontotta és elolvasta. „Ha a postán vagy és egy nekem címzett gyanús levelet látsz, kérlek, tedd be a Tribune-ba vagy egy másik újságba, hogy biztosan eljusson hozzám” – írta az egyik Torre del Lago-i barátjának a zeneszerző. Puccini a fogadott lányát, Foscát is kérlelte, hogy csitítsa le a folyton kutakodó és háborgó édesanyját: „Azt javaslom, nyugtasd meg egy kicsit”.

házasság hűtlenség opera Puccini Elvira Bonturi
Puccini - Forrás: Wikipedia/ Adert

Elvirának ugyanakkor minden oka megvolt az állandó gyanúsítgatásra, ugyanis Puccininek – aki feleségét rendszeresen biztosította arról, hogy csak őt szereti – hosszú évekig voltak kisebb-nagyobb kalandjai. „Szenvedélyesen vadászom librettókra, nőkre és vadkacsákra” – vallotta magáról, így mai kifejezéssel azt is mondhatnánk, Puccini gázlángozással (gaslighting) manipulálta és őrjítette meg feleségét, akinek a valóságát is folyamatosan kétségbe vonta. 

„Isten átkozza meg azt a nőt”

Az egyik levelében a húgának egy torinói lányról, Corrina Maggiáról ír, akivel az egyik operájának az előadása közben ismerkedett meg 1900-ban. A negyvenkét éves férfi titkos (elvileg konszenzusos) viszonyba kezdett a tizenkilenc éves lánnyal – ami egy idő után kitudódott, és kis híján az Elvira Bonturival való kapcsolat végét jelentette. Puccini környezete sem nézte jó szemmel a dolgot. „Hogy lehetséges, hogy egy olyan művész, mint Puccini, aki milliókat hoz lázba és fakaszt könnyre alkotásainak erejével és bájával, egy hozzá méltatlan, közönséges nő nevetséges játékszerévé vált?” – írta Puccininek a művei kiadásával foglalkozó barátja, Giulio Ricordi. Bár, hogy ki kinek volt „a játékszere” itt, erősen kérdéses. 

A zeneszerző mindenesetre egy idő után úgy döntött, véget vet a viszonynak. „Az a torinói dolog az én részemről már egyre inkább kezd elhalni” – nyugtatta a feleségét, akinek később már indulatosabban írt Corrina Maggiáról: „Isten átkozza meg azt a nőt”.

A vadászat és az autók mellett a nőkért is szenvedélyesen rajongó Puccininek a Corrina-szerelem után is számos kalandja volt, többek között énekesnőkkel is összeszűrte a levelet. Annak a gyanúja is felmerült, hogy a család egyik szolgálólányával, Doria Manfredivel is viszonyt folytat. A tajtékzó feleség el is bocsátotta a lányt, de még később is kémkedett utána és zaklatta. Miután az őrületbe hajszolt Manfredi higany-kloriddal megmérgezte magát és meghalt, kiderült, hogy szűz volt. Az eset a hatóságok elé került, a bíróság Elvira Bonturit öt hónap börtönbüntetésre ítélte – de Puccini közbelépett, és ügyvédeivel együtt meggyőzte a családot, hogy ejtsék a pert, cserébe 12 ezer lírát adott nekik. Mint később kiderült, Bonturi gyanújának volt némi alapja, ugyanis Puccini akkortájt az igaztalanul vádolt Doria Manfredi unokatestvérével, Giuliával folytatott viszonyt, és gyermekük is született.

házasság hűtlenség opera Puccini Elvira Bonturi
Puccini - Forrás: Wikipedia/ Archivio Storico Ricordi

A szerelmi afférjai miatt magát gyakran sebzettnek érző zeneszerző időnként depresszióba esett, aminek egyes feltételezések szerint bizonyos műveinek sikertelen fogadtatása mellett Elvira Bonturi Puccini szerint uralkodói természete is oka volt – de a letargiából egy friss szerelem vagy a közönség vastapsa hamar ki tudta zökkenteni. 

Két végén égette a gyertyát

1920 körül úgy tűnt, Puccini házasságában végre nyugalom van. A zeneszerző vett egy villát Viareggióban a tengerparton, ahol idilli körülmények között, boldogan kezdtek neki Bonturival közös életük új szakaszának. Nemsokára viszont újabb nehézségekkel kellett szembenézniük: a rengeteget dohányzó zeneszerző életét egyre jobban megkeserítette a rekedtsége és az erős torokfájása. Kiderült, hogy gégerákja van. 

„Nem tartottam komolynak a gégebaját sem, amire, mióta ismertem, folyton panaszkodott, mindig új cukorkákat fedezett fel és szopogatta őket, mert a gégéjének jót tettek állítólag, de ugyanakkor cukorbajának ártottak. Közben pedig egyik cigarettáról a másikra gyújtott rá és a legerősebb fajta szivarokat is szítta, ha Elvira asszony nem volt jelen” – írta Vészi Margit a Pesti Napló 1924. december 14-én megjelent számában. 

Puccinit Brüsszelben is kezelték, de az életét nem tudták megmenteni, 1924. november 29-én hunyt el. Torre del Lagóban, a villájához épített kápolnában helyezték örök nyugalomra. A feleségét – aki hol múzsaként, hol megőrjített fúriaként kísérte végig a zeneszerző világhírig vezető útját – és közös fiukat, Antoniót is mellé temették.


Források: A Pesti Napló 1924. december 14-én megjelent száma, A Zenekar című folyóirat 2021. februári száma, valamint DagospiaWelcome 2 LuccaHis lifetheguardian.comfidelio.hu

Kiemelt képünk forrása: Wikipedia/ United States Library of Congress's Prints and Photographs division

Nádudvari Péter