Tudom, nagyképűségre vall ezt mondanom (kicsit röstellem is magam miatta), de amellett, hogy imádom a Gettómilliomost, mindig elfog a bosszankodás, amikor megnézem (és ez azon kevés filmek egyike, amit bármikor és akárhányszor meg tudok nézni), hogy ez a zseniális ötlet nem nekem jutott eszembe.

Egy fiatal srác, Jamal Malik (Dev Patel), hogy megtalálja a szerelmét, Latikát (Freida Pinto) jelentkezik az indiai Legyen Ön is milliomos című vetélkedőbe. Egészen elképesztő sikertörténetnek tűnik az övé, ugyanis minden kérdésre tudja a választ. Nem csoda, hogy a műsorkészítők csalásra gyanakszanak, hogy leleplezzék, és nem átallják még kényszervallatásnak sem alávetni két felvétel között, hátha elárulja végre, hogyan, mi módon volt képes kicselezni a játékot. Hiszen egy tanulatlan, nyomorúságos körülmények közül származó 18 éves fiú nyilvánvalóan nem tudhatja minden feladványra a választ. Az igazság azonban sokkal fájdalmasabb: a játék kérdései mind Jamal életének egy-egy epizódjához kapcsolódnak, így megismerhetjük a korán elárvult, mélyszegénységben élő fiú nehéz sorsát. 

Ha te is szívesen emlékszel vissza erre a zseniális alkotásra, íme, kilenc dolog, amit talán nem tudtál róla – hátha egyszer részt veszel egy olyan Legyen Ön is milliomos játékban, ahol a kérdések mind a Gettómilliomosra koncentrálnak!

film India Gettómilliomos kvízműsor
Jelenet a Gettómilliomos című filmből - Forrás: Fórum Hungary

1.

Ha láttad a filmet, biztosan benned is élénken él az a gyomorforgató rész, ahol a kisgyerek Jamalnak, akit a bátyja szánt szándékkal bezárt a budiba, egyetlen menekülőútja van, ha nem akart lemaradni a kedvenc színészéről, Amitabh Bachchanról: bele kell ugrania egy nagy gödörnyi fekáliába. Talán eme epizód megemésztéséhez segít, ha elárulom: az undorító trutyi, amiben landol, valójában mogyorókrém és csokoládé keveréke volt. 

Egyébként a másik film, ahol egy kisgyerek szintúgy egy nagy adag tojban találja magát, az a Schindler listája, ami – a Gettómilliomoshoz hasonlóan – megnyerte a legjobb film, legjobb rendező és legjobb forgatókönyv díját az Oscaron, a Golden Globe-on és a BAFTA-n is. Szóval,

ha valaki esetleg keresi a „Hogyan készítsünk sokszorosan díjnyertes filmet?” titokra a választ, lehet, hogy érdemes a „gyerek plusz széklet” kombóra rámennie.

2.

Az indiai Vágó István, azaz a filmben a kvízjáték műsorvezetője, Anil Kapoor indiai színész 2001-ben, illetve 2013-ban maga is részt vett a Kaun Banega Crorepati nevezetű kvízműsorban, méghozzá sikerrel: először ötmillió, másodszor 640.000 rúpiát nyert. A CNN-nek azt nyilatkozta, a Gettómilliomos valójában az ő története is, legalábbis ami a mesés nyereményt illeti. Anil Kapoornak azért jóval könnyebb élete volt, mint Jamalnak: Kapoor édesapja rendezőasszisztensként dolgozott, emiatt pedig folyamatosan színészekkel, filmesekkel volt körbevéve. Talán ennek hatására fordulhatott elő, hogy míg a többi gyerek pilóta, üzletember vagy orvos szeretett volna lenni, ő mindig is a világot jelentő deszkákra és/vagy celluloidra vágyott. Jamal egyébként húszmillió rúpiát nyert a műsor végén a filmben, ami mai árfolyamon 85 millió forinttal egyenértékű összegnek felel meg.

film India Gettómilliomos kvízműsor
Anil Kapoor a Gettómilliomos című filmben - Forrás: Fórum Hungary

3. 

A szerelmeseket alakító Dev Patel és Freida Pinto egyébként a való életben is egy pár voltak hét éven keresztül, egészen 2014-ig. Akkor szakítottak, de azóta is jó barátok. És azt észrevetted, hogy Latika mindig sárga színű ruhát hord? Így nemcsak a tömegből tűnik jobban ki, de akár reménysugárként is értelmezhető az ő karaktere.

4. 

Danny Boyle-nak eredetileg nem nagyon fűlt a foga ahhoz, hogy egy Legyen Ön is milliomos témájú filmet forgasson, egészen addig húzódozott, amíg meg nem tudta, hogy a forgatókönyvet az egyik kedvenc írója, az Alul semmit is jegyző Simon Beaufoy írta. Akkor alaposabban átolvasta a szöveget, és egészen elbűvölte a film szerkezete, ahogy Jamal élete bele van szőve a kvízműsor kérdéseibe. 

Beaufoy három ízben is ellátogatott Indiába a forgatókönyv írása során, hogy a helyi utcagyerekekkel beszélgetve igazán hiteles alkotást tudjon létrehozni. 

film India Gettómilliomos kvízműsor
Jelenet a Gettómilliomos című filmből - Forrás: Fórum Hungary

5.

A filmnek igazán magával ragadó a zenéje is, úgy meg főleg lenyűgöző, hogy a zeneszerző, A. R. Rahman mindössze húsz nap alatt alkotta meg az egészet.

6. 

Beaufoy a filmet India egykori külügyi államtitkára, Vikas Swarup regényéből adaptálta filmre. Swarup Q and A című művét pedig Sugata Mitra professzornak a Lyuk a falon című kísérlete ihlette meg, amely során India nyomornegyedeibe telepítettek számítógéppel felszerelt bódékat, hogy az internet az ott élők számára is elérhető legyen. A kísérletből kinőtt oktatásügyi projektnek köszönhetően több mint 300.000 indiai és afrikai gyerek előtt nyílt ki aztán az internet világa.

film India Gettómilliomos kvízműsor
Jelenet a Gettómilliomos című filmből - Forrás: Fórum Hungary

7.

Kevésen múlt, hogy a Gettómilliomos sohasem jut el a mozivászonra (ami óriási hiba lett volna, hiszen a film nagyon látványos, sokkal jobban mutat nagyobb képernyőn). A Warner Bros ugyanis éppen akkor zárta be a film forgalmazásáért felelős Warner Independent Picturest, amikor befejeződött a forgatás, így a költségek optimalizálásaként felmerült az is, hogy csak DVD-n adják ki. Végül a Fox Searchlight mentette meg e balsorstól, és milyen jól tette! A 15 millió dolláros költségből forgatott film végül 383 millió dollárt hozott a konyhára. 

8.

A film egy jelenetében Jamal és a testvére meglesi az Orfeusz és Euridiké című opera egy jelenetét a Taj Mahalnál, ahol Orfeusz éppen elhunyt szerelmét siratja.

Ez egyfajta főhajtás is a görög klasszikus előtt, hiszen a két történet mutat átfedéseket: ahogy a világhírű görög dalnok alászáll az Alvilágba, hogy onnan visszaszerezze szerelmét, úgy keresi meg Jamal is Latikát egy másik fajta alvilágban.

9. 

A film egyik leghíresebb zenei betétje a Jai Ho, ami győzelmet jelent – erre táncolnak a végén a pályaudvaron. Sajnálatos tény, hogy ez a pályaudvar (a Chhatrapati Shivaji Terminus) is célpontja volt a 2008-as mumbai terrortámadásnak, mely során több tucat ember vesztette életét, illetve sérült meg. 

A másik kellemetlen dolog, ami ehhez a slágerré vált dalhoz kapcsolódik: a koreográfus, Longiness Fernandes neve valahogy lemaradt a stáblistáról. Emiatt a rendező is roppant kínosan érezte magát, úgyhogy azzal vezekelt, hogy amikor átvette a legjobb rendezőnek járó díjat, elsőként Fernandest köszöntötte.

További források: ITT, ITT és ITT

Kiemelt képünk és a belső fotók forrása: Fórum Hungary

Fiala Borcsa