Tűzzsonglőrök, táncosok, boszorkányok – és egy fesztivál a borzongásnak szentelve

Akkor vagy igazán elemedben, ha a pillanatnyi rémülettől hevesebben dobog a szíved? Régóta nagy rajongója vagy a horror műfajának? Akkor van egy jó hírem: október 28-án egy egész fesztivált szentelnek Balatonfűzfőn a borzongásnak.

A Borzongás Fesztiválon lesz jósda, a Horror Hotelben izgalmas előadásokkal várnak, egy régi, föld alatti óvóhelyen, a Horrorházban pedig tárlatvezetést tartanak – és ez még nem minden!

A borzasztó úton ugyanis lesznek tűzzsonglőrök, repkedő boszorkányok, táncosok és zenészek, no meg sok-sok izgalom.

programajánló Kimenő Radival
Forrás: Borzongás Fesztivál Facebook-oldala

Idén is várják Drakula rokonságát, szellemeket, boszorkányokat és a további vidám beöltözött sereget. Ezen a fesztiválon ugyanis nyugodtan otthon hagyhatod a hétköznapi hacukádat és jelmezbe bújva emelheted az est fényét, amit egy óriási buli koronáz meg a Horror Hotelben.

Bővebb infókat ITT találsz az eseményről.

Nem mindennapi helyekre juthatsz be az Erőművek Éjszakáján

Vajon hogyan jut el a megtermelt villamos és hőenergia hozzánk? És hogyan lehet takarékoskodni vele? Ezekre a kérdésekre is választ kaphatsz, miközben hazánk legnagyobb erőműveit és fűtőműveit barangolhatod be, beleshetsz a kulisszák mögé, és megismerheted, hogyan zajlik ott a munka.

Az Erőművek Éjszakáján, október 27-én, országszerte csaknem 70 izgalmas helyszínre teszik lehetővé a belépést, tartanak vezetett túrákat – többek közt olyan, 100 éve üzemelő, műemlékké nyilvánított erőművekben, mint a Gibárti Vízerőmű.

Az erőművek és távfűtő művek mellett azonban idén ismét megnyitják a nagyközönség előtt a víziközmű-szolgáltatók telephelyeit is (például vízmű, víztározó). De lesznek a helyszínek között hulladékfeldolgozással foglalkozó üzemek is, itt megtudhatjuk, miért fontos, hogy szelektálva gyűjtsük a hulladékot.

Az izgalmas programra ITT regisztrálhattok.

Az őszi hajókázás a Balatonon kihagyhatatlan

Nem csak nyáron élvezetes a Balaton vizét szelni: a csodás őszi napsütésben is gyönyörű látványt nyújt a magyar tenger. Idén ősszel pedig még több sétahajójáratot indítanak, hogy minél többen részesülhessenek ebben az élményben.

Azt követően, hogy október 23-án kifutnak az idei utolsó menetrend szerinti személyhajók, a Balatoni Hajózási (Bahart) Zrt. hétvégi járataival és egyedi programhajóival vár.

Sétahajójáratok indulnak a Szigligeti Süllőfesztivál helyszínéről, a halloween gyerekhajók pedig Balatonfüredről és Siófokról futnak ki október végén. 

A Bahart közlése szerint a korábbi évekhez képest újdonság, hogy az őszi szünetben extra sétahajójáratok indulnak a két településről.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

BAHART (@balatonihajozasizrt) által megosztott bejegyzés

Bővebb információk és a menetrend ITT.

Ismerd meg a fák és erdők titkait a vácrátóti Nemzeti Botanikus Kertben

Ősszel gyönyörű arcát mutatja a természet: a sárguló levelek pompás színekbe öltöztetik az erdőket. Kevés jobb hely van annál, hogy az évszak csodáiban gyönyörködj, mint a Budapesttől szinte karnyújtásnyira elterülő botanikus kert, amelynek mi már régóta visszatérő látogatói vagyunk.

Az egykori grófi kastélykert helyén létrehozott „élő múzeum” 27 hektáros területén 13 ezer faj és fajta található. Az üvegházak mellett romantikus vízimalommal, műrommal, vízeséssel, szigetekkel, vadregényes ösvényekkel és egy gyönyörű tóval – amelyet az év bizonyos szakában rózsaszín lótuszok borítanak – kápráztatja el a látogatókat.

Sőt, időről időre izgalmas programokat is szerveznek.

Október 28-án például egy vezetett séta keretein belül ismerkedhetsz meg többek közt az ártéri erdők hírmondóival, a kertben található hatalmas, öreg fák titkaival, történetével.

De Aszalós Réka erdőökológus vezetésével még az is kiderül, hogy miért a rendetlen erdő a jó, miért kell sok holt fa egy erdőbe, és hogyan gyógyítja a harkály a fákat.

Bővebb információk a programról ITT.

Független színházi fesztivál a Ráday utcában, különleges előadásokkal

5 színház, 5 szerző, egy előadás – különleges koprodukcióval tér vissza november 2. és 5. között a RUSZT, az Itt és Most Társulat, a Kettőspont Színház, a MáSzínház, a Pinceszínház és a Stúdió K, valamint a VerShaker már hagyománnyá váló közös színházi fesztiválja, amelynek keretében a vendégelőadások mellett idén egy különleges, közös alkotással is felpezsdítik a Ráday utcát.

Az 5×5: #szabadaPad projektben egy egész estés, teljes utcán átívelő színházlátogatás során az 5 színházból indulva a nézők különböző sorrendben láthatják az alkotásokat, különböző befogadói tapasztalatokat szerezve.

Az 5 színház 5 minielőadásának megírására 5 szerzőt – Egressy Zoltánt, Fábián Pétert, Szabó Imola Juliannát, Formanek Csabát és Tóth Réka Ágnest – kértek fel, akik egy közös téma alapján alkottak, ez az idén elhíresült ferencvárosi pad volt.

A fesztivál három napján színes összművészeti program várja a látogatókat, a szervező színházak saját előadásai mellett vendégfellépővel, képzőművészeti, irodalmi és zenei eseményekkel. A workshopokkal és művészeti foglalkozásokkal a látogatókat nyitottságra, párbeszédre és kreativitásra buzdítják.

Bővebb információt ITT találsz a programról.

Kiemelt képek: eromuvekejszakaja.hu; botanikuskert.hu; bahart.hu; Borzongás Fesztivál Facebook-oldala

Filákovity Radojka