1. Ha legszívesebben elúsznál a világ végéig

Az óceán vize elég hideg, és ha már nem lubickolhatsz benne, legalább nézd másfél órán keresztül, ahogy édes lények átszelik a fél világot a nagy kékségben – ez is valami. A Némó nyomában történetét talán nem kell bemutatnom senkinek: Némót, a bohóchalat, mindentől félti az apukája, Pizsi – ugyanis az egyik uszonya kacska. A szülői féltés ellen lázadva Némó egyszer kiúszik a nyílt vízre, ahol egy búvár elkapja és magával viszi. Pizsi nyomban a fia keresésére indul, ezzel pedig élete legnagyobb kalandjába csöppen. Hogy még teljesebb legyen az élmény, érdemes egy kád hideg vízből nézni a filmet, csak ne feledkezzetek meg Szenilla tanácsáról: ússz és evezz! A Némó nyomában című filmet a Disney+-on nézhetitek meg.

2. Ha le akarod küzdeni a vágyad, hogy vízbe menj

Ha a fél karodat adnád azért, hogy a tengerben lubickolj egész nap, de teljesen esélytelen, hogy a közeljövőben sós víz közelében hűsölj, ajánlok egy igen drasztikus megoldást:

érd el, hogy ne vágyj a habokba!

Erre tökéletes megoldás, ha megnézed A cápa című filmet. Elindítod, és máris sokkal kellemesebb lesz a biztonságos szárazföldön megfőni, mint a hűs tengerben egy cápa martalékává válni. Steven Spielberg 1975-ös thrillerje még mindig a frászt hozza az emberre, és ha a félelemtől leizzadsz, a verejték még hűti is a felforrósodott tested! Egy film, dupla haszon – kell ennél több egy tikkasztó nyári estén? A cápa című film a Netflix kínálatában érhető el.

filmajánló harry potter dirty dancing a cápa némó nyomában
Kép forrása: Netflix

3. Ha valami lélegzetelállítóra vágysz

Egy ember, egy 975 méter magas sziklafal és egy küldetés: biztosítókötelek használata nélkül feljutni az El Capitan sziklatömb tetejére. Alex Hannold erre vállalkozott, Elizabeth Chai Vasarhelyi és Jimmy Chin rendezők pedig kameráikkal végigkövették, ahogy az álom valósággá vált. Elsőre talán nem hangzik túl érdekfeszítőnek a Free Solo – Mászókötél nélkül című dokumentumfilm története, de olyan mélységek és magasságok vannak – szó szerint és átvitt értelemben is – Hannold útjában a sziklafal csúcsáig, amelyek miatt csak azt vesszük észre, hogy a kanapéhoz szögezve, megigézve nézzük, ahogy egy férfi mászik feljebb és feljebb – és egy pillanatra sem érdekel már minket a rekkenő hőség. Lebilincselő dokumentumfilm, ami a Disney+ kínálatában található meg.

filmajánló harry potter dirty dancing a cápa némó nyomában
Jelenet a Free Solo – Mászókötél nélkül című filmből – Forrás: Disney+

4. Ha ledobná az agyad az ékszíjat

Van az úgy, hogy az ember fáradt, majd megsül, és egyszerűen nincs kapacitása arra, hogy befogadjon más dolgot egy nagy bödön jégkrémen kívül. Nincs ezzel semmi baj, ilyenkor jó igazán az említett hűsítő nyalánksággal bekuporodni a tévé elé, és nézni valami igazán könnyed limonádét. Ha egy kis agyzsibbasztó kikapcsolódás tenne neked a legjobbat, ajánlom figyelmedbe Az elveszett város című filmet – Sandra Bullockkal és Channing Tatummal a főszerepben. Volt szerencsém moziban látni ezt a „kalandfilmet”, ezért bizton állíthatom: nem fogja túlterhelni az agyad, amint felemeltem a hátsóm a székből, már el is felejtettem, mi történt a vásznon az elmúlt két órában. De ennek ez a szépsége:

béna történt, gagyi poénok és Channing Tatum meztelen segge premier plánban (naná, hogy ez az egy, egyébként tárgyiasító jelenet maradt meg).

Az elveszett várost a HBO Maxon nézhetitek meg.

filmajánló harry potter dirty dancing a cápa némó nyomában
Jelenet Az elveszett város című filmből – Forrás: HBO Max

5. Ha megdolgoztatnád az agytekervényeidet

Ha az előző ponttal ellentétben inkább valami rejtélyre vágynál, ami kizökkent a kánikula forróságából, azt javaslom, azonnal indítsd el a Tőrbe ejtve – Az üveghagyma című filmet. A nagy sikerű Tőrbe ejtve című mozi második felvonásában Benoit Blanc (Daniel Craig) ezúttal egy milliárdos üzletember magánszigetére érkezik egy gyilkos rejtélypartira – csakhogy a fikciós bűntény helyett csakhamar egy valódi gyilkosságot kell a nyomozónak felderítenie, a csapatból pedig mindenki gyanús. Fordulatokból és izgalmakból nincs hiány, könnyed, szórakoztató és érdekes film Az üveghagyma, amelyet a Netflixen érhettek el.

filmajánló harry potter dirty dancing a cápa némó nyomában
Jelenet a Tőrbe ejtve – Az üveghagyma című filmből – Forrás: Netflix

6. Ha filmmaratont tartanál

Amikor odakint nem lehet megmaradni a hőségtől, akkor a legjobb egy (kettő, három, négy…) vizes rongyot magunkra pakolva letáborozni a tévé elé, és ledarálni a kedvenc filmes sorozatunkat. Több lehetőség közül választhatunk a streamingoldalak kínálatából, én most a Harry Potter-filmeket húztam ki a kalapból. Egy kis varázslat sosem árt, Roxfortban pedig mindig megtaláljuk, amit keresünk: kaland, barátság, varázslat, és akit nem nevezünk nevén. 

Azt javaslom tehát, pattanj fel a Roxfort Expressre, és meg se állj a Halál ereklyéi című filmig.

A Harry Potter-klasszikusokat az HBO Max kínálatában találjátok.

7. A nyári film

Amikor eldöntöttem, hogy írok egy nyári filmajánlót, rögtön tudtam, hogy a Dirty Dancig rajta lesz a listán – hiszen ez A Nyári Film. Aki nem látta, az is tudja, hogy „Babyt senki nem ültetheti a sarokba”, és „Johnny nem tett semmi rosszat”. Az 1987-es, Patrick Swayze és Jennifer Grey főszereplésével készült film mára igazi klasszikussá vált – az igazi nyári szerelem története pedig mindenkit magával ragad (azt is, aki váltig állítja, hogy nem, tudom!). Irány hát a Kellerman Hegyi Tó Hotel, hogy – újra – drukkolhass Baby és Johnny szerelmének, a hetekig tartó dallamtapadás pedig már csak grátisz. A Dirty Dancing a Netflix kínálatában érhető el. 

Kiemelt képek forrása: Netflix; HBO Max

Dián Dóri