–

A magyar szinkron legendásan jó

Bár nincs sok tapasztalatom más országok szinkronműhelyeivel kapcsolatban, de emlékszem, akkor jöttem csak rá, hogy ez a szakma mennyi hozzáértést és alázatot kíván, amikor a nyolcvanas évek közepén elöntötték a kalózvideók az országot, és minősíthetetlen felvételeken, minősíthetetlen fordításban, minősíthetetlen hangalámondással néztük a Rambo meg a Terminátor-videókat tizenéves korunkban.

Gyerekként határtalanul élveztem a mesefilmeket, különösen szerettem a Frédi és Béni, avagy a két kőkorszaki szaki-sorozatot, amelynek végén a színészek saját nevüket is az általuk megszemélyesített figura hangján mondták el. Biztos ti is emlékeztek az ősváltozatban Csákányi László, Psota Irén, Váradi Hédi és Márkus László hangjára. De még ezer példát mondhatnék arra, hogy milyen sokat tesz hozzá egy-egy szinkronizált filmhez a hozzáértés és az alázat.

Gruber Hugóról, aki szintén leginkább szinkronszínészként lett ismert, már ÍRTAM korábban, az ő gyönyörű „barna hangja” mindig megmelengeti a szívemet, ha bárhol meghallom.

Szinkronfanok

Nem foglalkoztat mélységeiben ez a téma, ezért most, amikor Rosta Sándor után kutattam az interneten, meglepett, milyen sok szinkronfórumot találtam, és mennyire részletesen elemzik a rajongók a különböző filmekhez tartozó szinkronalakításokat. Igen, ez is alakítás.

Baromi nehéz lehet ennyi mindenre figyelni egyszerre, a ritmusra, a szájmozgásra, a karakter hitelességére és még ezer másra. Talán nem véletlen, hogy aki bevált a hangszíne és a játékintelligenciája miatt, azt a színészt nagyon sokan hívják sokféle szerepre.

Vannak olyan színészek is, mint például Rosta Sándor, akik kimagaslanak ebből a mezőnyből. Ő például a szó szoros és átvitt értelmében is kimagaslik, láttam most róla néhány fotót a szinkronos fórumokon.

„Rosta Sándor bérgyilkosként is szimpatikus igazságosztó”

Ez a szellemes mondat az egyik szinkronos csoportban került elém, és muszáj volt idéznem, mert valóban nem tud kibújni a bőréből a színész. Amikor nagyon gonosz szereplőnek kölcsönzi a hangját, akkor is sármos, amikor nehéz helyzetbe kerül, akkor sem ordibál magából kikelve, mindig megőrzi a méltóságát, de ez nem azt jelenti, hogy szenvtelen hangon beszélne, hisz idomul az adott jelenethez, és épp annyit ad hozzá, amennyire szükség van.

Néha nagyon idegesít a szinkronizált filmekben, hogy egyes szereplők túljátsszák, agyonhangsúlyozzák, széthisztizik az összes jelenetet, amiben szerepelnek. Nála nincs ilyen. Annyit ad hozzá, amennyit kell. A szakmai hozzáértésen kívül talán ez a mértéktartás tette ennyire népszerűvé Rosta Sándort.

A WMN felületén is sok szó esett már arról, hogy miért olyan fontos a jó szinkron, EZEN a linken elolvashatod, megnézheted, meghallgathatod, hogy mit gondolunk róla.

Már film is készült a magyar szinkronról

A téma fontosságát jelzi, hogy Magyar hangja… címmel Csapó András készített tavaly egy egész filmet arról, hogy milyen sokat jelent a színészeknek ez a fajta munka. ITT olvasható egy hosszabb írás róla. A filmet sajnos nem láttam, de nagyon kíváncsivá tett a stáblista.

A szinkronvilág számomra ismeretlen kapui tárultak föl, amikor megtudtam, hogy Rosta Sándor minden évben szerepel a TOP 50-es szinkronlistán, ami nem csekély eredmény, ha hozzátesszük, hogy egy 1500 tagot számláló névsorból választják ki a filmbarátok azokat, akiket érdemesnek tartanak erre. 

A rajongók nem fukarkodnak a dicsérettel, ilyenek olvastam Rosta Sándorról a különböző fórumokon:

„Apuka, keresztapa, színész, ember, barát.” „Rosta Sándor hangja egyértelműen kedvelt és szeretett mindannyiunk körében” „Búcsúzzunk az óévtől egy igazi úriemberrel. Rendőrfőnökök, apukák, nagypapák, hősök hangja, aki dokumentumfilmekben is emlékezetes pillanatokat tud hallgatóinak szerezni.” 

Sőt, egyszer még (bocsánat, de a helyesírási hibákkal együtt idézem) a „Legjobb Magyar Szinkron Hang szavazás Legjobb FBI nyomozó hang”-kategória győztese is lett.

Végtelen tekercsek

Tényleg lehetetlen felsorolni, hány és hány filmben kölcsönözte a hangját a szupersztároknak, de ha nagyon kíváncsiak vagytok, akkor EZEN az oldalon viszonylag pontos áttekintést kaphattok arról, milyen sok és sokféle munka áll Rosta Sándor mögött. 

EBBEN a videóban pedig elmeséli, hogy amikor főiskolásként először hívták a szinkronba, akkor Gáti József, az egykori rettegett beszédtanár, (akiről Ascher Tamás is sztorizott egy interjúban) azt mondta neki:

„Előbb tanuljon meg beszélni, csak utána szinkronizáljon!” 

Nos, reméljük, az égbe is eljutott Gáti Józsefhez Rosta Sándor hangja, és elégedetten hallgatja régi tanítványát, aki mindannyiunk örömére elég szépen fölmondta már a leckét millió és millió hangtekercsre.

Még rengeteg tekercset és boldog születésnapot kívánunk Rosta Sándornak!

Források: ITT, ITT és ITT 

Kiemelt képünk forrása: Fórum Hungary; Universal Pictures; Wikipedia/ Active Studio's Fotogallery

Both Gabi