„Te is fiam, Brutus?” – a legenda szerint így kiáltott fel Julius Caesar, amikor a gyilkosai között felismerte örökösét és barátját, Quintus Caepio Brutust. Tette mindezt a mai Largo di Torre Argentina téren, ahol négy templom romjai és az egykori Pompeius színház maradványai vannak

– utóbbi a feltételezések szerint Caesar meggyilkolásának pontos helye.

A templomokat, amelyeket a Római Köztársaság ellenségei felett aratott győzelmek tiszteletére építettek, és a színházat 1927-ben fedezték fel újra, amikor Róma egyes részeinek újjáépítése során egy márványszobor hatalmas fejére és karjaira bukkantak.

A templomrom-együttest és a színház romjait eddig csak az utcáról lehetett megtekinteni, ugyanis kerítéssel zárták el a látogatók elől. Ennek ellenére mégis voltak, akik önfeledten szaladgálhattak az ókori kövek és oszlopok között: több tucat kóbor macska, akik fittyet hányva a helyszín véres múltjára, önjelölt templom- és színházfoglalóként beköltöztek a területre.

macskák róma julius caesar largo di torre argentina
A kép a szerző tulajdonában van

Eddig is jelezte egy tábla a közelben, hogy Caesar meggyilkolásának feltételezett helyszíne látható a kerítés mögött, a tér leginkább a cicák miatt híresült el a turisták körében. Hogy mennyire így van ez, arról én is tudok mesélni, ugyanis három évvel ezelőtt a római vakációnk alkalmával mi is a macskák miatt látogattunk el oda, és csak a helyszínen tudtuk meg, hogy „mellékesen” Julius Caesar meggyilkolásának helyszínét bámuljuk, amikor az ugrándozó cicákat nézzük. Az igencsak forgalmas, belvárosi Largo di Torre Argentina téren a cicáknak szerencsére nem kell megküzdeniük az elemekkel és a zord városi körülményekkel az életben maradásért, egy civil szervezet önkéntesei gondoskodnak róluk. 

Mostantól viszont meg kell osztaniuk otthonukat a turistákkal, akik az öteurós belépőért cserébe délelőtt fél tíz és este hét között a kiépített hidakon sétálva nézhetik meg a Bulgari divatház finanszírozása által restaurált történelmi helyszínt.

A Guardian római tudósítója a megnyitón megkérdezett több helyi lakost is, akik elégedettek a végeredménnyel. Jorge Ireba, egy Rómában élő argentin férfi azt mondta az újságnak, évek óta várt arra, hogy közelről lássa „ezt az abszolút csodát”.

„Hihetetlen végigjárni a történelmet” – nyilatkozta.

A helyszín már a megnyitó napján sok turistát vonzott, ám a területen dolgozó Francesca Ferronetti szerint továbbra két vonzereje van a helynek. Elmondása szerint a látogatók első kérdése hozzá az, hogy „hol vannak a macskák”, és csak a második, hogy „hol ölték meg Caesart”.

Azok pedig, akik a cicák miatt aggódnak, megnyugodhatnak: a macskák továbbra is a terület urai, vígan ugrándozhatnak és hűsölhetnek a romok között.

Kiemelt képünk a szerző tulajdonában van

Dián Dóri