Petőfi, maga sztár? – amit mindig is tudni akartál Petrovics Sándorról, de sosem merted megkérdezni

Mindig is rajongtam Petőfiért, aki kora rocksztárja volt, igazi rebellis! Magánélete pedig éppoly izgalmas volt, mint amennyire talányokkal teli a személyisége. Most számos titokról lehull a lepel, június 10-én a Pilvaxtól mindössze öt perc sétányira ugyanis izgalmas időutazásra kerül sor.

Először Kovács Attila, alias Holden RoseA csontváz óra című könyv szerzőjének – idegenvezetésével a sárszentlőrinci evangélikus gimnáziumba repülhetsz, ahol találkozhatsz a nyolcéves kis Sanyikával (vagyis Petrovics Sándorral) és padtársával, Sass Istvánnal.

Utána belevetheted magad a forradalom és a Petőfi néven ismertté vált ifjú költő (magán)életének legbelsőbb bugyraiba, és olyan izgalmas tényeket tudhatsz meg, amiknek létezéséről eddig álmodni sem mertél. Útikalauzod pedig nem más lesz, mint Miklya Luzsányi Mónika, a WMN és a „Petőfi, a sztár” című rajongói kézikönyv remek szerzője.

Rejtélyekben és izgalmakban garantáltan nem lesz hiány, így a programra nemcsak a Petőfi-rajongó gyerekeket és felnőtteket várják, hanem azokat is, akiknek bulvárhír-éhsége nem ismer határokat. Az időgépet Haász János író, a Telex újságírója vezeti, az utazás vizuális effektjeiért pedig a két kötet illusztrátora: Oravecz Gergely felel. Bővebb információt a programról ITT találsz.

Valóban nem olvasnak a fiatalok? Vagy inkább csak nem úgy olvasnak, mint az előző generáció?

Ezek a kérdések időről időre felütik a fejüket, ha a fiatalabb generáció olvasási szokásairól van szó, amire sokan lemondóan szoktak legyinteni („régen minden jobb volt!” felkiáltás mellett, természetesen).

De vajon mi az igazság: tényleg kevésbé fontos már számukra ez a tevékenység, vagy inkább más csatornákat találtak a művelésére? Egyáltalán, mi számít olvasásnak: csak a szépirodalom, vagy szakkönyvek, szakcikkek rendszeres böngészése is? És mi a helyzet a szülők „mumusával”, a közösségi médiában lévő posztok, kommentek követésével?

Ezt lehet olvasásnak nevezni? Vannak még kedvenc könyvek, vagy már csak kedvenc podcastról és YouTube-csatornáról beszélhetünk?

Többek közt ezeknek a kérdéseknek a megválaszolására vállalkozott Jakobovits Kitti pszichológus, irodalomterapeuta, az Irodalomterápia – A könyvespolcod pszichológusszemmel című népszerű kötet szerzője, Vecsei H. Miklós színész, a Poket Zsebkönyvek ötletgazdája és Fekete Giorgio, a Carson Coma együttes énekese. Velük Farkas Ferenc, a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Központi Könyvtárának igazgatója beszélget majd június 10-én. Bővebb infókat ITT találsz az eseményről.

Kényes témák gyerekszemmel

Vajon hogyan lehet olyan érzékeny témákat megbeszélni a gyerekekkel, mint a halál, a születés, a szexualitás, a kirekesztés, a függőség, a válás, a bántalmazás, a betegség vagy a szegénység? Hiszen a gyerekek elkerülhetetlenül találkoznak ezekkel – részei a világnak, amelyben élnek.

Peer Krisztina gyermekpszichológus és Kele Fodor Ákos költő tíz ilyen kényes problémakört dolgozott fel azzal a céllal, hogy bátorítsák a szülőket, beszélgessenek minderről már az óvodásokkal is, így ne érje őket készületlenül, amikor a való életben találkoznak szembe velük.

A Kibeszélő segítő könyv és verseskötet egyben, amely azon túl, hogy szempontokat kínál a témákról való beszélgetéshez, szórakoztat gyereket és felnőttet egyaránt.

A kötet kapcsán június 11-én Peer Krisztina gyermekpszichológust, Kele Fodor Ákos költőt és Szlankó Viola pszichológust, az UNICEF Magyarország gyermekvédelmi igazgatóját Zámbó Kristóf, a Tea Kiadó vezetője kérdezi arról, hogyan érdemes a gyerekekkel tabutémákról beszélgetni. Bővebb információkat ITT találsz a programról.

Találkozz élőben kedvenceiddel

Az irodalom szerelmesei számára azonban kétségkívül a legnagyobb öröm az lesz, hogy az Ünnepi Könyvhéten élőben is találkozhatnak majd kedvenceikkel.

Hazánkba érkezik például személyes ikonom, az izlandi Jón Kalman Stefánsson.

Tőle származik az a mondat, ami az egyik legnagyobb kapaszkodót jelentette számomra a gyászomban. „Előbb-utóbb minden hózivatar elül […] Az a fontos, hogy kiálljuk most ezt a vihart, jön még jó idő. Átvergődünk a tajtékzó hullámokon, nem tehetünk mást. Így élünk. Minden jobb lesz egyszer. És kitavaszodik” – írja „Ásta” című regényében.

Vele ITT találkozhatsz majd június 8-án.

És most engedd meg, hogy kicsit hazabeszéljek: szombaton ugyanis WMN-es szerzőkkel is találkozhatsz a Jaffa Kiadó standjánál. Tíz órától egészen délig Balatoni József (alias Jocó bácsi), Kurucz Adrienn és Fiala Borcsa dedikálják új könyveiket. Látogass el hozzájuk egy kis csevegésre, és szerezd be legújabb, izgalmas köteteiket – nem fogsz csalódni, ígérem! Bővebb infókat ITT találsz.

Izgalmas könyvheti programokból vidéken sem lesz hiány

Szerencsére nem kell a fővárosig utaznod azért, hogy tartalmas könyvheti programokban vegyél részt. Balassagyarmaton például könyvvásárral, koncerttel, dedikálással és irodalmi beszélgetéssel várnak. A dedikáló standnál az olvasók Berg Judittal és Babicz Beátával is találkozhatnak, Háy Jánossal Varga-Csikász Csenge beszélget majd, a kellemes dallamokért pedig a Smokin’ Sofa Trio akusztikus koncertje felel. 

 

Földes László Hobo megszállottan rajong az irodalomért, a közönség pedig az Ünnepi Könyvhét keretein belül Miskolcon üdvözölheti, ahol Turczi István költővel járják körül a kérdést: Miért szeretjük a magyar irodalmat? De lesz zene is: fellép a Miskolci Dixieland Band és a Számadó zenekar, emellett dedikálásokkal, bábszínházzal és irodalmi terasszal is készülnek a szervezők. A további vidéki programokat ITT találod.

Filákovity Radojka