A képernyőn nőtt fel

Jenna Ortega 2002-ben, Dél-Kaliforniában született, hat testvér közül a negyedikként. Már ötéves korában érdeklődött a színészet iránt, és amikor édesanyja rájött, hogy ez nem csak egy múló, gyerekkori álom, szülei úgy döntöttek, mindent megtesznek annak érdekében, hogy támogassák őt. A következő néhány évben meghallgatásokra vitték, eközben Ortega szakma iránti szeretete tovább nőtt: a nagy áttörés reményében kitartóan dolgozott a játékán.

Az áttörés pedig 2012-ben el is jött: a fiatal színésznő mindössze kilencéves volt, amikor szerepet kapott a Rob című sitcomban, majd még ugyanebben az évben a CSI: New York-i helyszínelők egyik epizódjában is.

2013-ban Ortega a Vasember 3. című kasszasikerrel a nagyvászonra lépett, a szerep pedig nemcsak a pályafutásában jelentett hatalmas előrelépést, de lehetővé tette számára, hogy kapcsolatba kerüljön a szakma legnagyobbjaival, és tanuljon tőlük. A film óriási sikert aratott, aztán jött 2014, egy újabb jelentős év a fiatal Ortega számára: számos különböző szerepben láthattuk, többek között a nagy népszerűségnek örvendő Szeplőtelen Jane (Jane The Virgin) című sorozatban.

Karrierjének következő fontos állomásaként 2016-ban megkapta Harley Diaz szerepét a Disney Channel A zűr közepén (Stuck in the Middle) című sitcomjában, 2019-ben pedig már a Netflix Te című sorozatának második évadában láthattuk viszont.

Netflix Wednesday Addams Jenna Ortega
A zűr közepén című sorozatban

Valóra vált álom

„Amikor elkezdtem ezt az egészet, azt mondtam, hogy mindig is horrorban akartam játszani, szóval ez egy hatalmas álom, ami valóra vált” – nyilatkozta Ortega a Sikoly ötödik részében játszott szerepéről. A horrorfranchise eredeti részéhez hasonlóan ez a film is úgy kezdődik, hogy egy tinilány egyedül maradt otthon, ám Drew Barrymore helyett ezúttal egy fiatalabb, frissebb arcot kapunk: Jenna Ortegáét.

Karaktere, Tara, a nyitójelenetben súlyos sérüléseket szenved, de életben marad.

És míg a lány túlélése kulcsfontosságú kérdés a filmben, addig Jenna Ortega pályája szempontjából sem volt hátrány – ez ugyanis lehetővé tette számára, hogy igazán hosszan tündökölhessen a vásznon. 

Netflix Wednesday Addams Jenna Ortega
A Sikoly című film ötödik részében

A gyilkosok elől való menekülése nem ért véget a Sikollyal

Ortega szerepelt a Foo Fighters nevéhez fűződő Studió 666 című horrorvígjátékban, valamint a Ti West által rendezett X című horrorfilmben is. Utóbbi kritikai elismerést kapott, a horrorfilmekben nyújtott szerepei után pedig több médium sikolykirálynőnek titulálta Ortegát.

Szintén 2022-es filmje, az Utóhatás (The Fallout) egy középiskolás lány útját követi nyomon, aki túlél egy iskolai lövöldözést. A fent említett horrorfilmmel ellentétben ez utóbbi Ortegát helyezi a középpontba, aki a tragédia után szedi össze élete darabjait.

Az, hogy a színésznő ilyen fiatalon nemcsak egy horroralapmű nyitójelenetét, hanem egy egész filmet, amelynek középpontjában a gyász, a bűntudat és a megküzdés áll, sikerre tudott vinni, nem kis teljesítmény – Ortega erre húzott lapot a netflixes Wednesday karakterével.

Az Addams Family klasszikus, Tim Burton nevével fémjelzett, újragondolt változata pillanatok alatt lett a közönség kedvence, sokak szerint pedig ez Ortega eddigi legfontosabb alakítása, amiért minden eddiginél több elismerő kritikát kapott.

Netflix Wednesday Addams Jenna Ortega
A Wednesday című sorozatban

Jenna Ortega nem sokkal a huszadik születésnapja után máris generációjának egyik legnépszerűbb színésze – mi pedig kíváncsian várjuk, mi mindent tartogat még számára és számunkra is a pályája.

Forrás: ITT, ITT, ITT

Mózes Zsófi