Az oaklandi születésű Zendaya terebélyes családba érkezett, pedagógus szülei hatodik gyerekeként két bátyja és három nővére után. Nagyon szoros kötelék fűzi szeretteihez, a legtöbb interjújában ki is emeli, hogy leginkább a nagymamáira és anyukájára néz fel, de a legnagyobb kincsének a polaroidképeit tekinti a családjáról, és az olyan kis képzőművészeti alkotásokat, amelyeket unokahúgaitól és unokaöccseitől kapott ajándékba. Annak ellenére, hogy a wealthygorilla.com szerint a színésznőnek jelen pillanatban körülbelül húszmillió dollárra (durván nyolcmilliárd forint) rúghat a nettó vagyona, úgy tűnik, hogy nem pénzben és vagyontárgyakban méri a dolgok valódi értékét. Idén a TIME a világ száz legbefolyásosabb embere közé választotta, és ennek kapcsán, A Dűne rendezője, Dennis Villeneuve szavait érdemes felidézni, mert ugyanolyan művészi pontosággal foglalja össze, hogy mi adja Zendaya lehengerlő varázserejét, ahogy a filmjeit is rendezi:

„Ő maga az önálló alkotóerő. Egy kulturális ikon van megszületőben.

Egy személy, akit a tiszta inspiráció, empátia és mestersége iránti tisztelet hajt, aki a hitelességet új szupererőként használja.

Rettenthetetlen, rendkívül mély gyökerekkel, és szeretem, hogy még mindig úgy nevet, mint egy gyerek. Zendaya a jövő. És nincs számomra ennél megnyugtatóbb dolog. Mindez még csak a kezdet.” 

 

Zendayát már kisgyerekkorában szerelem fűzte a színházhoz, édesanyja a California Shakespeare Theatre-ben dolgozott, ahol a kislány gyakran megfordult, kívülről fújta az összes Shakespeare-darabot, és nagyon hamar bele is vágott a showbizniszbe. Karrierjét modellkedéssel kezdte, majd 2010-től az Indul a risza! című sorozatban alakította Rocky Blue karakterét, Selena Gomez háttértáncosaként 2009-ben, 2011-ben pedig már saját videóklippel jelentkezett a Swag it Out című dala mellé, 2013-ban pedig újabb főszerepet kapott a Disneytől, a K.C., a tinikém című sorozatban. Színészi és zenei pályáját is egyengette, a világhírnévre pedig nem is kellett sokat várni, a 2017-es Pókember: Hazatéréssel, és még ugyanebben az évben Hugh Jackman és Zac Efron oldalán A legnagyobb showmannel végérvényesen bebetonozta magát a hollywoodi hírességek közé. 2019-ben aztán elindult az Eufória, ami nemcsak popkulturális jelenség lett, hanem a drámai sorozatban játszó legjobb női főszereplőnek járó Primetime Emmy-díját is meghozta (2020-ban és 2022-ben is), ezzel Zendaya lett a díj történetének legfiatalabb kitüntetettje.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Zendaya (@zendaya) által megosztott bejegyzés

Ahogy korábban írtam a második évad kapcsán, a sorozat úgy kalauzol el minket a mai tinik poklának legmélyebb bugyraiba, hogy még ha kívülállónak érezzük is magunkat, segít megértenünk, miért ilyen rohadt nehéz ebben a romlott világban felnőni. Pedig nem volt könnyű dolga Zendayának, aki lényegében az író-alkotó Sam Levinson életét kellett hogy megjelenítse a vásznon, ráadásul úgy, hogy Levinson szerint a színésznő az egyik legtisztább ember, akivel valaha találkozott.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Zendaya (@zendaya) által megosztott bejegyzés

Az évek alatt szépségével, gazellaalkatával, kifinomult stílusérzékével és stylistja, Law Roach segítségével igazi feketeöves divatikonná nőtte ki magát, aki olyan magazinok címlapján szerepelt, mint a Vogue, a GQ, az Allure, a Marie Claire, az ELLE, az InStyle, TIME, Cosmopolitan, Vanity Fair, emellett pedig olyan márkákkal működött együtt, mint a Valentino, a Lancôme, a Bvlgari, vagy a Tommy Hilfiger. Imádja a Converse cipőket, de a magas sarkakért is rajong, gyakran sminkeli saját magát a bemutatók előtt, és amikor egy újságcikkből értesült róla, hogy egy előző napi rendezvényen több millió dollárt érő fülbevalót viselt, amiről azt hitte, hogy csak egy olcsó utánzat, nevetve mondta a stylistjának, hogy soha többet ne adjon rá ilyesmit.

„Mindig is szerettem a divatot, és rájöttem, hogy ez egy hihetetlenül szórakoztató módja annak, hogy kifejezzem magam.”

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Zendaya (@zendaya) által megosztott bejegyzés

A fiatal tehetség sokszor szabadkozik elcsépelt válaszai miatt, ha arról kérdezik, mi a legnagyobb vágya, miért a leghálásabb, vagy miről szeretnék, ha megismernék. Talán elsőre tényleg klisésnek hangzanak a mondatai, de ha belegondolunk, szerintem végtelenül megnyugtató, hogy úgy is válhat valaki gyereksztárból A listás szupersztárrá, ha közben nem száll el, nem tévelyedik el, nem veszti el a kapcsolatot a külvilággal és önmagával.

„Amíg kreatív maradok, boldog vagyok. Pusztán a családdal és a barátokkal töltött idő is elég ahhoz, hogy feltöltsön kreativitással. Azt tudom mondani, hogy légy hű önmagadhoz.

Fontos tudni, hogy ki vagy és mit képviselsz, de ne félj fejlődni. Próbálj mindig arra összpontosítani, hogy olyan dolgokat hozz létre és csinálj, amelyek valóban boldoggá tesznek, olyan dolgokra, amelyek a zsigereidben és a szívedben is jó érzéssel töltenek el, és akkor tényleg nem hibázhatsz”

mondta a Harper’s Bazaarnak.

Amikor arról kérdezték, hogy miről szeretné, ha az emberek megismernék, egyszerűen azt felelte, csupán arról, hogy jó ember, amikor pedig arról faggatták, mi a legnagyobb félelme, azt mondta: nem akar csalódást okozni azoknak, akik igazán fontosak számára. Nem véletlen, hogy miután Tom Holland viccesen azt mondta szerelmére: a legnagyobb értéke az, hogy milyen szép, komolyra fordítva a szót kiemelte, mennyire gondoskodó.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Zendaya (@zendaya) által megosztott bejegyzés

Zendaya arra a legbüszkébb, ha az emberek valamilyen módon tudnak kapcsolódni ahhoz, amit létrehoz, és ha hathat a munkájával az emberek életére. Kiapadhatatlan tudásvágy és érdeklődés jellemzi, Rév Marcellt például sokat faggatta az Eufória forgatásain arról, hogyan fényképezhetne még jobban – Zendaya nagyapja egyébként ügyvéd és fotográfus volt –, de a forgatások során, még ha nincs is jelentben, akkor is folyamatosan figyel, tanul, szivacsként szívja magába az új ismereteket. Ha nem színész lenne, akkor viszont pedagógusnak állna, hiszen a szülei mindketten tanárok voltak:

„A pedagógusoké a legértékesebb alulfizetett szakma” – mondta egy interjúban. 

 

A színésznő számára nagyon fontos a társadalmi szerepvállalás, rendszeresen jótékonykodik, feministaként részt vett a Women’s Marchon, folyamatosan küzd a rasszizmus ellen, vegetáriánus, de mint mondja, nem kifejezetten azért, mert annyira szeretné a zöldségeket, hanem sokkal inkább az állatok iránti szeretetből. Mottója pedig nagyon profánul csak így hangzik: „Ne legyél seggfej!”

Egyetértek Dennis Villeneuve-vel, Zendaya a jövő. Isten éltesse nagyon sokáig!

Krajnyik Cintia

Felhasznált források: ITT, ITT és ITT

Kiemelt képünk illusztráció – Forrás: Getty Images/Emma McIntyre/WireImage