Elsőre talán nagyképűnek tűnik, ahogy Ad Cole kezelte a letartóztatását, a XIX. század végén azonban teljesen más világ volt. Peoria rossz hírneve köztudott volt, mielőtt Las Vegas várossá nőtte volna ki magát, a helyi kormány pedig gyakorlatilag kéz a kézben játszott össze a város vörös lámpás negyedében tevékenykedő kétes üzletemberekkel és madámokkal.

Ad Cole negyedszázadon át, az 1870-es évek elejétől az 1897-ben bekövetkezett haláláig volt ennek a lepukkant alvilágnak a vitathatatlan királynője, és ekkor már saját jogon volt az ország egyik leggazdagabb nője

Adaline Cole a századforduló fekete üzletasszonyaként hihetetlen sikereiről, merész személyiségéről, valamint a hatóságokkal szembeni merész kiállásáról volt ismert. Ráadásul pontosan tudta azt is, hogy a rossz hírnév és a jó sajtó virágzó üzletet hoz.

Egy kétszintes téglaépületben működtette bordélyházát egy olyan kereszteződésben, amely a következő 70 évben Peoria pezsgő, vegyes bőrű vörös lámpás negyedének központjaként működött.

Az 1870-es évek közepére a városban már mindenki tudta, ki az az Ad Cole, ő pedig gondoskodott róla, hogy ez így is maradjon.

Egy csapat kecses, fekete ló húzta a hintóját, de úgy tűnt, hiába az elegáns megjelenés, Adaline fékezhetetlensége az utakon is megmutatkozott. Közismert volt arról, hogy gyorsan száguldozott, nagy zajt csapott, sőt nem egyszer össze is törte a hintót. A helyi sajtó imádta féktelen természetét, és ritkán hagyta ki az alkalmat, hogy közölje a rendőrséggel való vakmerő találkozásairól szóló történeteket – például amikor letartóztatták, mert összetörte a kocsiját, de aztán az őrsről kiosonva megragadta a rendőrségi kocsi gyeplőjét, majd mit sem törődve az őt üldöző rendőrökkel és kocsissal, nemes egyszerűséggel útjára indult.

A Peoria Reds 1878-as meccsén Adaline a kocsiját a pályán kívül parkolta le, hogy megnézze a csapat Milwaukee elleni baseballmérkőzését, és végül ő lett az oka annak, hogy szülővárosának csapata kikapott. Amikor ugyanis a Reds egyik játékosa éppen a győztes labdát akarta elkapni, Ad Cole lovai megijedtek.

Ahelyett, hogy a játékos könnyedén elkapta volna a labdát és megnyerte volna a mérkőzést, elhagyta a pályát, és a lovak felé indult, hogy megfékezze őket, mielőtt az ijedt állatok a nézők közé rohantak volna.

Sokak szerint ez Ad Cole pontosan kidolgozott terve volt, hogy szabotálja a játék kimenetelét, bár ezt senki sem tudta rábizonyítani, kétségkívül ő lett a meccs legnagyobb győztese: lovaival ugyanis másnapra az összes újság címlapján megjelent. 

1879 szeptemberében Ad Cole bejuttatta magát a nagy illinois-i vásárra és kiállításra, annak ellenére, hogy a szervezők világossá tették, nem akarják, hogy „kétes alakok” elrontsák a családbarát hangulatot

A vásári dolgozók szigorú utasításokat kaptak, hogy ne engedjenek be madámokat, prostituáltakat, gengsztereket vagy más bűnözőket, de Ad Cole eltökélte, hogy megkerüli az elitista szabályokat. Először megpróbálta vastag köpennyel és fátyollal eltakarni az arcát, de a beléptetőkapuknál felismerték. Adaline nem adta fel, második próbálkozásra férfiruhát öltött magára, és magabiztos mozdulatokkal sétált keresztül a biztonságiakon. Még aznap megjelent egy rövid cikk arról, hogy sikeresen átverte a vásár dolgozóit.

A vad és őrült események középpontjában állva Ad Cole neve bekerült a köztudatba, ami, úgy tűnik, zseniális üzleti stratégia volt.

A pimasz, törvényszegésre hajlamos nő mítosza belengte a várost, bordélyában egymásnak adták a kilincset a kuncsaftok, Adaline pedig mindeközben sokkal jobban szórakozott, mint a városban bárki.

Mivel a századfordulós Peoriában a korrupt hatóságok együttműködtek az illegális üzlettulajdonosokkal, a feketéknek és a nőknek (legalábbis azoknak, akik hajlandók voltak illegális vállalkozásokban dolgozni) sokkal több lehetőségük volt a gazdagság elérésére, mint a szegregáltabb, konzervatívabb területeken élő társaiknak. 

Peoriában nem számított semmi – aki tudott pénzt csinálni, és megbízhatóan tejelt a rendőrségnek és a kerületi tisztviselőknek, az előtt gyakorlatilag nyitva állt a gazdagság kapuja. A fekete nők példátlan sikereket értek el Peoria évtizedekig virágzó szexiparában.

Ad Cole egyike volt az első fekete madámoknak a városban, de nem ő volt az egyetlen, aki lenyűgöző vagyonra tett szert madámként. Ez a fajta siker olyan szabadságot kínált a nők számára, ami a polgárháború után keveseknek adatott csak meg. 

A következő években Adaline Cole összetörte a kocsiját, ezerdolláros bankjegyekkel fizetett a rendőrségnek, és minden kanyarban megkerülte a törvényt

Képes volt fenntartani sikeres, kicsapongásokkal és intrikákkal teli életét, és mindezt olyan függetlenséggel tette, amiről a legtöbb nő csak álmodhatott. 1897 szeptemberében bekövetkezett halálakor Ad Cole vagyonát egy helyi újság százezer dollárra becsülte, ami ma körülbelül 3,35 millió dollár lenne. Néhány hónappal később ugyanez az újság beszámolt a hagyatéka körüli vitákról, és Adaline vagyonát jóval alacsonyabb, negyvenezer dolláros összegben tüntette fel – de ne tévesszen meg, ez mai mércével mérve még mindig hihetetlen, nagyjából 1,34 millió dollárnak megfelelő összeg lenne.

Arról nem szóltak a hírek, hogy mi lett a pénz sorsa, de az biztos, hogy bárkire is szállt Adaline vagyona, hálás lehetett a madám leleményességéért.

Mózes Zsófi

Forrás: ITT, ITT, ITT, ITT

Kiemelt képünk illusztráció – Forrás: Getty Images / Austrian Archives / Imagno