-

1. Lehet bármekkora háború a világban, az a szív háborúinál soha nem lehet nagyobb

Scarlett O'Hara 16 éves, amikor kitör a polgárháború Amerikában, de ő egyáltalán nem törődik a körülötte zajló rémálommal, csak az foglalkoztatja, hogy az általa annyira imádott Ashley Wilkes szerelmét elnyerje. Minden cselekedetét ez határozza meg, és az összes idegszálával arra koncentrál, hogy a férfi az övé legyen. Ez bizony nemcsak a filmvásznon történik így, hanem a valóságban is. A szerelemi szenvedésnél kevés dolog fáj jobban. Én legalábbis egyelőre nem tudok ennél fájóbbat elképzelni...

2.Ne tedd nevetségessé magad, hogy egy olyan férfi után futsz, aki nem érdeklődik irántad!"

Mondja Gerald O'Hara, Scarlett apja, amikor a szomszéd birtokos fia, Ashley Wilkes házasságának híre hallatán hisztériázik, hogy nem őt veszi el a férfi feleségül. Mondjuk, ezt a tanácsot tényleg jó lett volna megfogadni huszonöt tizenhat évesen...

3. „A fiatalemberek nem mindig azt mondják, amit gondolnak."

Állítja Mammy, Scarlett bölcs, drága dadája. Mondjuk, ezzel én nem értek egyet. Vagy igen? Vagy nem? Vagy igen. Vagy nem.

4. Ahhoz, hogy férjet fogj, nem kell ostobán viselkedned!

elfújta a szél film
Jelenet az Elfújta a szél című filmből - Forrás: Metro-Goldwyn-Mayer

Ez már nem idézet. És úgy folytatódik, hogy sőt, egyáltalán nem is kell megfogni a férfiakat, pláne nem olyan cselekkel, mint például, hogy a jelenlétében annyit eszel, mint egy kismadár. Merthogy azért van idevágó idézet is a filmből: „Egy igazi úrihölgy, annyit eszik mások előtt, mint egy kismadár.” Ezt is Mammy mondja, miközben Scarlett fűzőjét ráncigálja minél szorosabbra, és arra inti a lányt, hogy egyen a bál előtt otthon, mert ha az udvarlói meglátják, mennyit eszik, akkor nem fogják feleségül venni. Nagyot szívtam volna abban a korban, mert tutira nem tudták volna fűzőt összehúzni rajtam, és különben se álltam volna meg, hogy ne egyek a bálon...

5. Első randin: no szex!

Vagyis: „Ne menj kocsikázni gardedám nélkül idegen férfival, mert úgy maradsz!"... és aztán: „A férfiak csak flörtölnek az ilyenekkel, de nem veszik el őket". Pittypat Hamilton és India Wilks megmondta a frankót. Na, igen, az a rettenetes diszkrimináció, ami az olyan nőket sújtja. De: ne felejtsük el, hogy nem csak a XIX. század megmondóemberei írták elő, hogyan illik meg nem illik a nőknek viselkedniük, hogy ne kerüljenek bele az olyan kategóriába! Száz évvel később is tartja magát a mondás, hogy ne kocsikázz az első randin, pláne ne kíséret nélkül, mer' úgy maradsz! Azt meg nem akarod, ugye?

6. Hasonló hasonlót vonz

„Szeretem magát, Scarlett, mert egyformák vagyunk, rosszfélék mindketten: önzők, és ravaszak, ám szembenézünk a dolgokkal és a nevükön nevezzük őket." – vallja meg Rhett Butler Scarlettnek. Aztán jól otthagyja az esőben egy kismamával meg egy kétnapos gyerekkel, és visszamegy a megmaradt sereghez. Mondjuk, ettől még igaz az állítás, csak azt nem értem, akkor miért lép le... Tanulság: az lehet, hogy a hasonló hasonlót vonz, de attól még nem fogod minden tettét megérteni.

7. Felesleges egóból nyomni a gombot

Azaz ne tarts ki egy vonzalom mellett csak azért, mert a kiszemelt préda nem lehet a tiéd! És ne hidd minden intenzív érzésre, hogy szerelem! Ti ismertek annál nagyobb becsapást, mint amikor magunkat csapjuk be? Mert én nem.

8. Amit nem ismersz, azt nem szeretheted igazán

„Soha nem ismerted őt, soha nem értetted igazán, ezért nem is szeretheted" – mondja Rhett Scarlettnek. Ez a mondat mai magyarra fordítva azt jelenti: attól még halálosan szerelmes lehetek Brad Pittbe, mert egyszer sem találkoztam vele. Fogalmam sincs, ki ő. Simán lehet, hogy baromira idegesítene. Például, ha kiderülne, hogy amikor taknyos, nem kér zsebkendőt, hanem inkább szívja az orrát. Na, az aztán mindennek a teteje!

9. Van úgy, hogy a legnagyobb szerelmen esett sebeket már nem lehet begyógyítani

Scarlett túl későn ébred rá, hogy valójában Rhettbe volt szerelmes mindvégig, de konoksága elvakította. Addigra viszont már megette a fene az egészet. Nem lehet visszacsinálni, mert a szív sebeire nincsen ragtapasz, úgyhogy:

„Őszintén szólva, drágám, én teszek rá.”

Ennyi. Azaz, ha az Elfújta a szél korához hűen szeretnék fogalmazni, akkor: ennyike.

Szentesi Éva

Kiemelt képünk forrása: Metro-Goldwyn-Mayer