Erotika, szexmunka, OnlyFans

420 millió belépés havonta, 120 millió felhasználó, 2 milliónál is több tartalomgyártó, 5 milliárd kifizetett dollár: az OnlyFans napjainkban az egyik legjobb biznisz.

A platform üzleti modellje rendkívül egyszerű: a regisztrációs eljárást követően a tartalomgyártók létrehozzák saját profiljukat, majd idejükhöz, kedvükhöz és lehetőségeikhez mérten tartalommal etetik a csatornájukat, és a követőiket. Az elkészített anyagokhoz az előfizetők fix havidíjért cserébe juthatnak hozzá, egyes videók és fotók pedig további extra térítési díj ellenében válnak elérhetővé. Aki hajlandó mélyebben a pénztárcájába nyúlni, speciális kontentet is kaphat: online csetelésre és webcamhívásra, egyedi videók igénylésére és akár valós idejű online együttlétekre is sor kerülhet.

Az OnlyFans azonban a közhiedelemmel ellentétben nem könnyű kenyér: a teljes havi pénzforgalom nagyjából 73 százaléka a tartalomgyártók alig 10 százalékához kerül.

Egy átlagos modell pedig jellemzően csupán 20-25 állandó előfizetővel, vagyis a rendszerhasználati díjak megfizetése után nagyjából 180-200 dollár bevétellel számolhat havonta.

(Nem véletlen, hogy a modellek mintegy felének van polgári foglalkozása a tartalomgyártás mellett.)

Ehhez azonban folyamatos jelenlétre, állandóan frissülő tartalmakra, online promócióra, kreativitásra és egy kis szerencsére is szüksége van annak, aki belevág.

De minek fizetni a pornóért, ha ingyen is megkaphatod?

Logikusnak tűnhet, hogy miután az erotikus tartalmak számos platformon ingyen is hozzáférhetők, nem sok értelme van fizetni értük. A személyes kapcsolatok, az egyedi érdeklődés, a hozzáférés korlátozottsága azonban mind-mind hozzájárul a platform sikerességéhez.

És hogy mit lehet tudni az OnlyFans-felhasználókról? Az átlagos user harminc év körüli, fehér bőrű (68,9 százalék), házas (89,5), heteroszexuális (59) férfi és esélyes, hogy az Egyesült Államokban él (43,15). 

Nem csak erotikus tartalom!

A közhiedelemmel ellentétben az OnlyFans nemcsak erotikus tartalmak közzétételére, hanem más perszonalizált kontentek értékesítésére is szolgál. A lelkes követők havonta átlagosan tíz dollárért támogathatják a kedvenc személyi edzőjüket vagy gasztrogurujukat, nézhetnek lakberendezési vagy éppen főzővideókat is.

Persze túlzás volna azt állítani, hogy a platformon elsősorban a közéleti és lifestyle videók hasítanak:

a domináns többségben lévő házas férfiakból álló felhasználók általában a szexet és fantáziáik kiélését keresik az oldalon. A motivációik változatosak: van, aki a maszturbációhoz, vagy páros örömszerzéshez vásárol tartalmakat, mások a stresszt enyhítenék, unaloműzésként használják, elfojtott vágyaikat szeretnék megélni, vagy éppen szexuális ismereteiket bővítenék. 

A legnépszerűbb kategóriák az oldalon az aktfotók, a szerepjátékos képek és videók, a BDSM, a hotwife lifestyle – azaz házaspárok plusz egy fővel –, a páros örömök, a leszbikus és meleg pornó, valamint a többes felállások.

OnlyFans-modell, domina, anya

Lady Zara dominaként közel másfél éve dolgozik OnlyFans-modellként. Civilben logisztikával foglalkozik, három gyerek mindennapjait koordinálja, és a férje tudtával, illetve támogatásával építi online vállalkozását. Mint mondja, tudatosan keresett olyan másodállást, amelyet szívesen végez és amiben perspektíva is akad.

„Sokat gondolkodtam azon, milyen munka lenne az ideális számomra. Végül a párom olvasott egy cikket, ami az OnlyFansben rejlő üzleti lehetőségeket taglalta. Az írást én is átnéztem, érdeklődni kezdtem, majd közösen kezdtük kutatni a lehetőségeinket. Mindkettőnk számára fontos volt, hogy tudjuk, mibe vágunk bele és csak olyan dolgot vállaljunk, ami nincs kedvezőtlen hatással a kapcsolatunkra. A hosszas tervezői-felderítői szakaszt követően is egymást tartottuk fókuszban: a párkapcsolati konfliktusok kialakulásának elkerülését mindketten fontosabbnak gondoltuk és gondoljuk, mint a profitot” – meséli. 

Erotika, szexmunka, OnlyFans
Forrás: Lady Zara

Elmondása alapján a döntés önmagában nem volt elég, hiszen az OnlyFans oldalon történő regisztráció és az adminisztrációs folyamatok önmagukban jó szűrőként funkcionálnak. Számos hitelesített dokumentumot, szerződést és egyéb anyagot kell ugyanis feltölteni és jóváhagyatni ahhoz, hogy az embernek egyáltalán profilja lehessen. Ezután jön a neheze: meg kell ismerni a platform működését, fel kell mérni a piacot és olyan értékesíthető tartalmat kell gyártani, ami miatt az emberek szívesen nyúlnak a zsebükbe.

„Kezdetben páros videókat készítettünk, melyekben a férjem domináns, én pedig szubmisszív félként voltam jelen. Hamar felismertük azonban, hogy a platformon párban kevésbé vagyunk sikeresek, mintha egyedülálló nőként készítenék tartalmakat. Így az alárendelt szerepről domina karakterre váltottam.

Nem bántam, mert tudtam, hogy előbb-utóbb így vagy úgy a tartalmak eljutnak majd a gyerekeimhez, és tartottam attól, hogy anyaként teljesen meztelenül szerepeljek bármilyen felületen.” 

Bár Lady Zara sosem titkolta – igaz, nem is hirdette magáról –, hogy másodállásban OnlyFans-modellként is dolgozik, nem sokkal az indulás után bombaként robbant a hír az iskolában a gyerekek és a szülők között. Ez persze mindenkinek okozott otthon némi fejtörést.  

„Sosem titkoltam, hogy mivel foglalkozom, és szívesen mesélek a tapasztalataimról annak, aki nyíltan kérdez. A főállásomban is tudják, mit csinálok a másodállásomban, és a gyerekeimnek is elmeséltem, hogy modellkedem. Nyilván nem tudnak többet annál, mint amennyit elbírnak, vagy amennyit tudniuk kell, de sosem hazudtam nekik. A kialakult helyzet, a csúfolódás és megbélyegzés természetesen megviselte őket, és sokat kellett beszélgetnünk arról, mi és miért történik velük és velünk. Végül megértették, hogy mindez mennyire álságos és képmutató, mi pedig természetesen kiálltunk értük, mellettük. Nem sokkal később elcsitultak a kedélyek, a férjem pedig mindent megtett, hogy az ismerősök és az ismerősök ismerősei többé ne férjenek hozzá a tartalmaimhoz.”

(Azoknak, akik arra kíváncsiak, mégis hogy tudott kiderülni a dolog, elmesélem. Klasszikus kettős mérce: az egyik gyerek rokona maga is lelkes tartalomfogyasztó. Így amikor megtalálta a felületen az egyik ismerős anyukát, az információt másokkal is megosztotta. Az eredmény: a házas középosztálybeli férfit épp csak vállon nem veregették a felfedezéséért, a családjával, barátaival, kollégáival kezdettől fogva mindvégig transzparensen kommunikáló nőt pedig látatlanban is megpróbálták meghurcolni a szülőtársak. A játszmába pedig a gyerekeket is bevonták, biztos, ami biztos.)

Az OnlyFans kőkemény biznisz

Az OnlyFans vágyak és lehetőségek találkahelye, igények és az azokat kielégítő online modellek online árubörzéje. Kapcsolódási pont. És főleg: üzleti lehetőség.

„Az OnlyFans ugyanolyan munka, mint bármi más. Minél többet teszel bele, minél több a tartalmad, minél aktívabb vagy és minél többet költesz reklámra, annál többen követnek majd.

Épp ezért olyan fontos előre eldönteni, hogy miből mennyi fér bele, hol vannak a határaid. Fontos, hogy legyen kellő önismereted, önbizalmad és megfelelő önértékelésed.

Az sem árt, ha van melletted egy társ, aki támogat, különben könnyen elcsúszhatsz, és olyan dolgot is bevállalhatsz, ami már túl van a komfortzónádon. Ez pedig hosszú távon egyenes út a kiégéshez vagy más problémák kialakulásához” – mondja Lady Zara. 

Emellett szükség van egy pontos üzleti tervre is, hiszen az eszközök, a technikai felszerelés, a szexjátékok, a ruhák, az utómunka, a modellek bevonása, a promotálás  mind-mind költség, amelyet a vállalkozónak kell előteremtenie. Nincs megállás, ha valaki fejlődni szeretne, márpedig Lady Zara és a férje saját stúdiót és menedzsmentet szeretnének építeni, hogy idővel már mindketten főállásban a kamera túloldalán kereshessék a kenyérre valót.

Erotika, szexmunka, OnlyFans
Forrás: Lady Zara

„A nyomás folyamatos és jelentős, hiszen egyre többen vagyunk, egyre extrémebb dolgokat kérnek a követők és a feliratkozók száma is változékony. Jelen kell lenni, kontentet kell gyártani… Azaz állandóan kezedben a telefon, és abban a percben, hogy nem figyelsz, máris kibillensz az egyensúlyi helyzetedből. Határok kellenek, keretek és szabályok, máshogy nem megy” – hívja fel rá a figyelmet a domina.

Ezt mondja Princess Nova, a plus size OnlyFans-modell is. A lány civilben eladóként dolgozik, a platformot azonban hosszú távú céljai megvalósításában is lényegesnek tartja.

Erotika, szexmunka, OnlyFans
Forrás: Princess Nova

„Mindig is fontos volt számomra a szexualitás, és sosem zárkóztam el a szexmunka lehetőségétől, de csak a nagykorúságom betöltése után kezdtem komolyabban foglalkozni a dologgal. Sok mindent el tudtam volna képzelni magamnak az erotikus rajzok készítésétől kezdve az egyedi fantasy dildók gyártásán keresztül a tartalomgyártásig, de abban biztos voltam, hogy eszkortként sosem dolgoznék. Így jutottam el végül az OnlyFansig, ahol változatos tartalmakat kínálok a követőimnek” – meséli. Tényleg határozott elképzelései vannak: a jövőben főállású modellként dolgozna, valamint pszichológiadiplomát szerezne.

„Szóló és közös tartalmakat is készítek, hangsúlyozom a konszenzualitás és a természetesség fontosságát, és hiszek a lassú növekedésben. Nem azonnal akarok sikeres lenni, hanem tartós elismerést és hosszú távú eredményeket szeretnék elérni. Jelenleg is aktív tagja vagyok a hazai online és offline BDSM-közösségnek, és sokszor erősítenek meg abban, hogy a bátorságom, az önazonosságom másokat is önismereti munkára, önelfogadásra ösztönöz.

Ezt szeretném tenni később is: szexuálpszichológusként segítenék a klienseimnek abban, hogy valóban a saját életüket éljék” – mondja.

Erotika, szexmunka, OnlyFans
Forrás: Princess Nova

Beszéljünk őszintén!

Ítélkezni, címkézni könnyű, tükörbe nézni nehéz. Márpedig muszáj, ha a szexről és a szexiparról beszélünk, hiszen azt a férjeink, a bátyáink, az apáink, a fiaink – esetleg mi magunk – tartjuk el. (Emlékezzünk: az OnlyFans-felhasználók 89,5 százaléka házas férfi!)

Ők azok, akik a közös büdzséből költenek a követésekre, az énidős költségkeretből fordítanak a fotókra és videókra, aztán pedig, megtörténhet, hogy megbotránkoznak, ha valakiről éppenséggel kiderül, hogy maga is tartalomgyártó. 

Forrás: ITT, ITT és ITT.

Kiemelt kép: Lady Zara, Princess Nova, Getty Images / Ralf Hiemisch

Z. Kocsis Blanka