Jöhet egy kis mexikói mulatság? Mindig! – Fiesta a belvárosban

Kevés nálam nagyobb rajongója van a mexikói kajának.

Jó, mondjuk, ha a te szíved is nagyot dobban egy tál gőzölgő chili con carne láttán (ami persze eredetileg egy mexikói ihletésű, de valójában Texasból származó étel, itthon azonban már mindenki mexikóiként kezeli), ha a lábad is megremeg, ha meghallod a világ legszebb szavát, az enchiladast, és ha nem létezik számodra ünnep mezcal vagy tequila nélkül, akkor te is közéjük tartozol.

És akkor a Botellón Terasz kétnapos mexikói fiestájától te is el fogod dobni az agyadat (vagy inkább a sombreródat). Május 19. és 22. között Mexikó legjava ugyanis a hetedik kerületbe költözik, lesz itt minden, mi szem-szájnak ingere, sőt még élőzene is! Bővebb infókat ITT találtok. Viva la fiesta!

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

@botellonterasz által megosztott bejegyzés

Szerezd be a kedvenc könyveidet kedvezményesen a Líra Könyv Raktárvásáron

Könyvmolyok, figyelem! Itt a soha vissza nem térő alkalom, amiről már annyit álmodtatok: most egy egész raktárnyi könyv közül válogathattok, méghozzá kedvezményesen – vannak kötetek, amiket már 100 forinttól haza lehet vinni. Hogy őszinte legyek, azóta vágom a centit, hogy (HOSSZÚ) hetekkel ezelőtt megláttam: a Líra Könyv raktárvásárt szervez. És végre eljött a várva várt pillanat: május 11. és 15. között több ezer kötet vár gazdára, mindenféle műfajból és minden korosztálynak. A készletet pedig folyamatosan frissítik. Mire vársz még? Irány a Líra Raktárbázis! A pontos címet és a nyitvatartást ITT találod.

Forrás: Líra Könyv Facebook oldala

Éjszaka a moziban – Jön az Artmozik éjszakája

Május 20-án nincs alvás és műszakzárás sem, újra megrendezik ugyanis az Artmozik éjszakáját.

Művészben, a Puskinban, a Toldiban, a Kino Caféban és a Tabánban kora estétől másnap hajnalig peregnek a filmkockák a vásznon.

Olyan remek alkotásokat lehet majd megnézni, mint Oliver Stone Doors-filmje vagy az idei év egyik legnagyobb sikere, A világ legrosszabb embere. Jön Az Északi premierje is olyan nagyágyúkkal, mint Alexander Skarsgård, Nicole Kidman, Ethan Hawke, Björk és Willem Dafoe. Ha lemaradtál az elmúlt időszak sikerfilmjeiről, most ideje pótolni a lemaradást, hiszen talán utoljára láthatod a mozikban Spielberg West Side Story-ját, az Utolsó éjszaka a Sohóbant, illetve olyan remek hazai alkotásokat, mint a Külön falkaA legjobb dolgokon bőgni kellA feleségem története (Gyárfás Dorka készített egy interjút a férfi főszereplővel olvasd el ITT!), vagy a Kilakoltatás című alkotásokat. A teljes programot ITT találod.

Jelenet A feleségem története című filmből

Éjszakai lakoma a Chinatown Teraszon

Ha már túl vagy az Artmozik éjszakáján, de továbbra is nehezen jön álom a szemedre, akkor iktass be egy kis lakomát a Chinatown Budapest éjszakai piacán. Május elsejétől augusztus végéig 17 órától 23 óráig az ázsiai street food legjavát kóstolhatod meg kifejezetten nyári specialitásokkal és olyan fogásokkal, amikkel máshol nem találkozni: úgy mint a kínai palacsinta, a mennyei dim sum (a kedvencem), vagy a kínai faszenes grill. De emellett sok szórakoztató és kulturális programmal is készülnek. Bővebb információkért látogass el IDE.

A Danubia Zenekar és Horvát Lili filmrendező különleges, közös projektjét látni kel!!

Egy formabontó és izgalmas összművészeti projektet ajánlok most a figyelmedbe: Horvát Lili rendezésében, Balogh Máté hangszerelésében és a Danubia Zenekar közreműködésében, valamint Szemenyei János és Wrochna Fanni előadásában egy elképzelt szerelmi történet elevenedik meg a filmvásznon, zenében és a színpadon. Mind a három műfaj egyszerre lesz jelen a Robert Schumann dalciklusa nyomán készült Dichterliebe – A tizenkét óriás című előadásban, méghozzá úgy, hogy a ciklus tizenhat dalát kísérve felváltva, ám egymásra felelve láthatnak a nézők egy-egy filmjelenetet, vagy színpadi történéseket, amelyek együtt formálódnak egésszé. Az előadást kísérő filmben Boros Anna, Kőszegi Katalin, Nagy Zsolt és Venekei Mariann mellett az a Stork Natasa is szerepel, akivel a rendező korábbi, Felkészülés meghatározatlan ideig tartó együttlétre című filmjében dolgozott már együtt. Az előadást az Átrium Filmszínházban, a Budapesti Tavaszi Fesztivál keretében mutatják be május 13-án. A premiert követően pedig két alkalommal láthatják ebben a formában az előadást a nézők, május 16-án és május 17-én. Jegyek ITT.

Bringás reggeli országszerte

És hogy a reggeli se maradjon ki a sorból (végtére is mégiscsak a legfontosabb étkezésről van szó), ajánlanék egy remek tematikus programot, aminek egyetlen feltétele van: hogy két keréken érkezz.

Május 17-én ugyanis a Magyar Kerékpárosklub helyi szervezeteivel és partnereivel az ország több tucat pontján vár bringás reggelivel vagy uzsonnával.

Munkába menet kanyarodj le egy közös kis dzsemborira, hívd meg a kerékpáros kollégáidat, barátaidat és indítsátok a napot egy szuper közösséggel. ITT megtalálod az összes infót és helyszínt országszerte.

Kiállítás és aukció autista alkotók munkájából

Mindig örömmel tölt el, ha olyan kezdeményezések születnek, amelyek a művészet eszközével segítenek sztereotípiákat eloszlatni, közelebb hozni társadalmi csoportokat egymáshoz. Ez a formabontó, online aukcióval egybekötött kiállítás, amely a Youngart Online Galéria és az Autistic Art Alapítvány összefogásában született, épp ilyen: a művészet nyelvén mutatja ugyanis be, hogy az autista és a nem autista emberek közötti különbségek eltörpülnek az alkotás öröme, és a művészet szeretete mellett. Az aukción és a kiállításon húsz autista szerző és húsz youngartos művész alkotása tekinthető meg (utóbbi mind egy-egy autista alkotó munkájára reflektál) – és ezekre lehet licitálni is. Az aukcióból befolyt összeggel pedig tizenegy autista lakóotthon működését és fenntartását kívánják támogatni. Illetve a tehetséges fiatal hazai képzőművészek számára szeretnének az anyagi támogatás mellett kiállítási és szakmai megjelenési lehetőséget biztosítani.

Ha licitálni szeretnél, fontos tudnod, hogy az online aukció az Autistic Art online felületén valósul meg, a programot pedig egy offline kiállítás is kíséri, amelyet május 18-án nyitnak meg a KUBIK-ban. A fiatal kortárs művészek munkái között láthatók lesznek Bács Emese, Lengl Orsolya, Kővári Kamilla Virág, Békési Ervin vagy Juhász Szilárd alkotásai is. Bővebb információkat és az alkotásokat ITT nézheted meg.

Juhász Szilárd alkotása - Forrás: Autisticart

Ingyenes kulturális programok a Budaörs Fesztiválon

Budaörs legnagyobb ingyenes kulturális seregszemléjén – amit május 11. és 15. között rendeznek meg – minden korosztály megtalálja a neki való szórakozást a jazztől az alternatív rockon és indie folkon át a komolyzenéig, a kerekasztal-beszélgetéstől a képzőművészeti kiállításokon át a filmvetítésig és gyerekprogramokig. A részletes programot ITT találod.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

PostART Budaörs (@postartbudaors) által megosztott bejegyzés

Filákovity Radojka