Nem volt egyszerű kiválasztani a gazdag kínálatból ezt az öt koncertet…

Tényleg különleges alkalom, amikor ennyi kiváló zenészt hallgathatunk élőben a fővárosban, pláne az elmúlt két év fényében, pontosabban sötétségében. 

Már 2016 óta igazi ünnepe a világzenének a Budapest Ritmo eseménysorozata, ami idén három belvárosi helyszínen követhető április hetedike és tizedike között.

A Szimpla Kert és az Akvárium Klub mellett idén a Toldi Mozi is csatlakozott a Budapest Ritmo színtereihez, mivel különleges zenei-filmes projektek is kísérik a rendezvényt. Neves rendezők zenei témájú filmjeit láthatjátok, amelyekben a film és a zene eszköztára egyenlő súlyban jelenik meg. Ezek hosszabb és mélyebb üzenetű videóklipek, amelyekben az előadók több dala is megszólal. Reisz Gábor és Bajor Marcell is rendezett például egy-egy ilyen zenei filmet olyan kaliberű zenészekkel, mint Dresch Mihály vagy Дeva/Deva. (Csepelyi Adrienn korábbi írását is érdemes elolvasni, amelyben igen szép szavakkal méltatja az előadót: ITT)

Deva - Fotó: Martin Wanda

Emellett még egy konferencia is lesz, amelyen a zene és a film újfajta kapcsolódásáról beszélgetnek majd a két ipar szakemberei. 

A zenei filmpályázat nyerteseinek premierje is ekkor látható majd. Elöljáróban csak annyit, hogy a Дeva/Deva az In Lumine című filmben jelenik meg Bajor Marcell rendezésében, melynek operatőre Szemerey Bence volt. 

Az Uljana Quartet varázslatos világába pedig két nagyszerű nő, Korom Anna rendező és Fecske Flóra operatőr vezet be bennünket, elkerülve minden közhelyet.

Uljana Quartet, werkfotó a klipből

Április hetedikén, csütörtökön és április tizedikén, vasárnap, két külön bemutatón debütál összesen hat rendezői zenés film. 

Showcase

Az Akvárium Klubban az ismert zenekarok lépnek fel, a Showcase ingyenes programjai pedig a Szimpla Kertben lesznek majd láthatók. Hat zenekart választott a zsűri a majdnem százból, akik jelentkeztek az előzetes válogatásra. Lesz Indie-folk, fúziós flamenco, és egy kanadai-magyar énekesnő, Sophie Lukacs is bemutatkozik, aki a – tradicionálisan férfiak által használt – kora nevű hangszeren is játszik.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Sophie Lukacs (@sophie_lukacs) által megosztott bejegyzés

Liraz

Április kilencedikén, szombaton éjjel tizenegykor az Akvárium Klubban Liraz, a Budapest Ritmo headlinere ad majd különleges koncertet, aki Perzsiából származik és Izraelben nőtt fel. A perzsa zenei gyökerek ugyanúgy megjelennek az általa szerzett és előadott dalokban, mint a mai modern izraeli zene világa.

Liraz (akinek a neve azt jelenti: „Én titkom”) színésznőként is ismert, kreativitása és felelős gondolkodása nem ismer határokat. Legújabb, Zan (Nők) című albumán például fárszi nyelven énekel, dalait pedig olyan iráni zenészek közreműködésével hozta létre, akiknek szigorúan tilos lett volna együttműködniük vele. Komoly kockázatot vállaltak mindannyian azzal, hogy titkosított, de biztonságos csatornákon keresztül küldték el egymásnak a zenei anyagaikat. A „Raman Loveworld” álnéven szereplő zenészek igazi hősök, ahogy Liraz is.

Liraz - Fotó: Shai Franco

Liraz perzsa-izraeli elektropop dallamaira nők táncolnak a titkos partikon, ezt amúgy nem tehetnék meg, mert Iránban betiltották a nyilvános éneklést és a táncot is mindenkinek, aki nőnemű. Liraz a nők felszabadítására tett erőfeszítései nagyon sok elnyomottnak a titokkal terhelt szabadságot jelentik.

„Azt akarom, hogy legyen öröm, zene és tánc az életükben” – mondta Liraz egy interjúban.

Rođenice

Ez a különös szó a szerb mondavilágban használatos, azt jelenti: „láthatatlan boszorkány/tündér”, aki hiába láthatatlan, mégis minden nő ismeri: az is, aki nagyon vágyott-, vagy épp nem vágyott gyerekre. Rođenice az, aki meghatározza egy születendő lény sorsát. A három nő a capella énekel – többnyire három szólamban –, dalaikban az ősi zenei motívumok mellett megjelennek a modern nő kihívásai. Szövegeik főként az anyasággal, a természettel, a nőiséggel, szüléssel, születéssel kapcsolatos gondolatok mély szimbolikáját mutatják meg.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

r o dj e n i c e (@rodjenice) által megosztott bejegyzés

Utazás magunkba, a kollektív tudatalattinkba erős hangokkal és még erősebb mondanivalóval április hetedikén, csütörtökön este fél hatkor a Szimpla Kertben.

Kalàscima

A tarantella (nem keverendő össze a tarantula pókkal) olyan dél-olasz tánczene, amitől akár transzba is lehet esni, pláne, ha megnézitek, hogy milyen elképesztően jóképűek a zenészek. Régen a beteg lélek megtisztítására, sőt, akár illegális ördögűzésre is használták ezt a zenét, amire a végtelenségig lehet táncolni. A Pugliából érkező Kalàscima pszichedelikus erejű energikus játéka biztosan titeket is táncba hív majd április nyolcadikán, péntek este fél tízkor az Akvárium Klubban.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Kalàscima (@kalascima) által megosztott bejegyzés

Ayom

Igazi déli, pezsdítő zenére számíthattok az Ayom koncertjén. A brazil, olasz, spanyol és portugál zenészek bár különböző országokból származnak, közös nyelvükön mégis folyékonyan „beszélnek”. A misztikus hatású muzsika egy pillanatig sem zuhan bele a zenei klisékbe, meglepő és igéző pillanatokra számíthattok. Az egyetlen női tag, Jabu Morales vezeti a zenekart, ő adja a ritmust, hiszen dobon játszik. Április nyolcadikán, pénteken este tízkor az Akvárium Klubban vár benneteket ez a kivételes élmény. 

Divanha

A Bosznia-Hercegovinában élő zenekar a sevdah műfajában alkot maradandót. Olyannyira, hogy a World Music Charts Europe listáján februárban az első helyen szerepeltek.

A dzsessz, pop, sőt a modern klasszikus zene és a sevdah elemeit bátran ötvözve igazi világzenét alkotott a zenekar, lehet táncolni is a balkán zenei hagyományokon alapuló nagyívű formáció koncertjén.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Divanhana (@divanhana.official) által megosztott bejegyzés

Április kilencedikén, szombaton este nyolc és kilenc között az Akvárium Klub NagyHalljában vár benneteket egy fergeteges zenei élmény.

Jegyeket ITT vásárolhatsz, és ne feledd, a Showcase koncertjei ingyenesek!

Esténként pedig afterparty a Toldi moziban!

#amitmégnemláttál, és talán nem is hallottál… most itt az alkalom az ismerkedésre: a fellépők dalait például ITT is megtalálod!

Both Gabi

Kiemelt kép: Shai Franco, Julio Bandit