Дeva

Deva, azaz Takács Dorina az utóbbi hónapok legnagyobb durranása a hazai könnyűzenében – és azért írok csak néhány hónapot, mert tényleg villámkarrierről van szó. A dalszerző-énekesnő pályafutása ugyanis 2020-ban indult, néhány héttel ezelőtt pedig megkapta az Európai Unió Music Moves Europe-díját. Nagyon nehéz nem átkozottul lelkesen írni a január végén megjelent, Csillag című nagylemezéről, amely

a magyar népzene tiszta forrásából merít, könnyedén nyúl a kodályi kórushagyományokhoz, és közben meditatív elektronikával telít el. Egyszerre éteri és erőteljes, úgy húz magával, mintha kézen fogva szaladnátok az erdőben.

A kedvenc számom: végtelenítve hallgattam napokig a lemezt, de ha egyet ki kell emelnem, akkor a Fa lenni

Kiknek ajánlom: Kodály Zoltánnak is ajánlanám, ha lenne időgépem

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Takács Dorina (@devamusicorum) által megosztott bejegyzés

Solére

Szigeti Zsófi, alias Solére január közepén mutatta be Másért című EP-jét, amelyen az elszállós balladától a 2step garage-hatásokon át a rapig sok mindent találunk – a metszéspont a dalszerző-énekesnő hol frivol, hol pedig áttetszően lágy hangja. Filákovity Radojka 2020-ban készített vele interjút nyíltan vállalt borderline-szindrómájáról, akkor kezdett formálódni az a Solére-univerzum, amelyről ma már tudjuk, milyen sokszínű és magával ragadó. Érzelmes, melankolikus dalszövegek, space pop és ’90-es évek-vibe. Zsófi egyébként a közösségi médiában is ugyanilyen izgalmas egyéniség, érdemes bekövetni.

A kedvenc számom: egyértelműen a Vadak, az utóbbi idők egyik legjobb magyar dala

Kiknek ajánlom: azoknak, akik szeretik, ha valami egyszerre finom és nyersen őszinte, és nem fél nehéz témákhoz nyúlni

Ajsa Luna

Magyar art pop, ami egyszerre nagyon szép és nagyon üt is? Ajsa Luna az egyik legizgalmasabb színfoltja a hazai underground szcénának. Solére mellett ő is dolgozott Hundred Sinsszel (remek ajánlólevél), a Kikeltető tehetségkutatón pedig rengetegen figyeltek fel rá. Erős vizuális tartalom sok rózsaszínnel és némi világvége-hangulattal, Barbie babák és önpusztítás – alig várom az első nagylemezét, hogy még teljesebb képet kaphassunk erről a különös csillagrendszerről. Amelyben olyan pazar szövegek vannak, mint az alma című dal kezdő sorai:

„Kis helyen nehéz elférni,
és jó emberek nem vagyunk
Ma is meg lehetne térni,
de hosszú volt a tegnapunk”

A kedvenc számom: már elárultam: az alma

Kiknek ajánlom: Grimes-rajongóknak és mindenkinek, aki tudja, mi az aszcendense

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

ajsa luna? (@ajsa__luna) által megosztott bejegyzés

Bebe

A Bebe nevű csajduó a Kikeltető tehetségkutató shortlistjére rappelte magát, és garantálom, hogy azonnal bevésődik az emlékezetedbe, akármelyik dalukat hallgatod is meg. Ha nyitott vagy a trashy, autotune-nal gazdagon megszórt hangzásra és a pengeéles feminista rapszövegekre, akkor megvesznek kilóra, előre szólok. A Bebe ugyanis olyan, mint a Ludditák trapben született, space-popban megmártózott lánya, aki pink tüllruhában, pillangós csatokkal a hajában ad egy tockost a hímsovinizmusnak. Társadalomkritikus dalszövegek, üdítően szórakoztató szarkazmus és rágógumiíz. 

A kedvenc számom: az egész kikeltetős fellépés óriási fless szerintem

Kiknek ajánlom: a @puhafiuk Insta-követőinek és a hozzám hasonló femináciknak

Kozma Kata

A Popfilter-hallgatóknak már nem kell bemutatni a dalszerző-producerként nemzetközi elismerésnek örvendő, junior Artisjus-díjas Kozma Katát, akit most előadói minőségében szeretnék ajánlani a WMN-olvasóknak. De még milyen minőségében!

Kata „All I Wanted” című száma a főcímdala Csonka Eszter és Csuja László „Szelíd” című filmjének, amely – óriási menőség! – januárban debütált a Sundance Fesztiválon.

Csodaszép dal, amelyből rögtön érthető, miért választották Katát annak idején a neves Berklee College of Music tanulójaként a világ öt legjobb feltörekvő dzsesszzongoristája közé.

Kinek ajánlom: akinek kell most egy dal valami szomorúsághoz. És hallgassátok meg a vele készült Popfiltert, attól felvidultok!

Csepelyi Adrienn