2010-ben kezdődött minden

Biztosan van, akinek dunsztja sincs, ki az extrém megjelenésű, kölyökképű sztár, ahogy egyébként állítólag Christopher Nolannek sem volt róla fogalma, hogy kit választ ki személyében egy fiatal katona szerepére a Dunkirk című filmjében. A rendező szerint egyszerűen Styles volt az, aki a rengeteg jelentkező közül mindent megtestesített, amire szükség volt a karakterhez. Ezzel szemben pedig biztosan vannak olyanok, akik minden apró részletet kívülről fújnak a brit énekesről, és csalódottan konstatálják majd, hogy semmi olyat nem olvashatnak az alábbi cikkben, amit eddig ne tudtak volna. De azért vegyük át, mit érdemes tudni róla.

Harry Styles 2010-ben bukkant fel a brit X-faktorban, ahova tizenhat évesen jelentkezett édesanyja unszolására. Egy interjúban úgy fogalmazott, hogy már csak

azért is szeretett volna részt venni a tehetségkutatóban, hogy végre kiderüljön, tényleg van érzéke a zenéhez, vagy csak az anyukája nagyon elfogult.

Bár az akkor még gimnazista Harry viszonylag korai szakaszban kiesett, a zsűri végül úgy gondolta, hogy négy másik sráccal, nevezetesen Zayn Malikkal, Liam Payne-nel, Niall Horannel és Louis Tomlinsonnal fiúbandává alakulva folytathatnák a versenyt. És így lett a Chocapic. Vagyis, bocs, a One Direction. Én akkor még kimaradtam abból az őrületből, ami tinilányok és -fiúk ezreit kerítette hatalmába, de a legjobb barátnőmnek hála, azóta ezt volt alkalmam pótolni, és végül már felnőtt fejjel a később aztán a világ egyik legsikeresebb együttesévé váló One Direction számaira táncolni, ráadásul még a This Is Us dokumentum-, koncertfilmet is megnéztem. Nem önszántamból, de ez most mindegy. Addig igyekeztem ágálni, és kultúrsznobként távol tartani magam a srácokat övező hype-tól, aztán be kellett látnom, hogy ezek a sztárocskák valójában nagyon szerethető karakterek, ráadásul baromi tehetségesek. Össze se lehet számolni, hány díjat nyertek összesen (viccelek, százhetvenhetet, ebből hat Billboard Music Awardot, hét Brit Awardot, hét American Music Awardot, tizenkét MTV Europe Music Awardot és huszonnyolc Teen Choice Awardot), ennél már csak a bevételük volt több.

Harry Styles, Zayn Malik, Liam Payne, Louis Tomlinson és Niall Horan - Forrás: Getty Images/Karwai Tang/WireImage/

A Forbes 2016-os listáján a legtöbb bevételt elérő sztárok közül a zenekar foglalta el a második helyet, 110 millió dollárt kerestek.

Őket csak Harry Styles exbarátnője, Taylor Swift előzte meg a maga 170 millió dollárjával. A One Direction 2015 végén vált szét, bár a szünet elméletileg csak határozatlan időre szól, egyelőre mindenki nagy erőkkel a szólókarrierjére fókuszál.

Harry pedig a jelek szerint sikeresebb mindenkinél

Eddig két nagylemezzel jelentkezett, 2017-ben a Harry Stylesszal, 2019-ben pedig a Fine Line-nal, és a díjak továbbra is záporoznak,

a mára már kultikussá vált Watermelon Sugar című dal pedig a „legjobb szóló popénekes” teljesítményért járó Grammy-díjat is meghozta az énekesnek.

A tizenkét évvel ezelőtti X-faktoros bemutatkozásához képest, ahol Stevie Wondertől énekelte az Isn’t She Lovelyt, jóval kiforrottabb, érettebb hanggal és zenei világgal találkozhatunk a munkáiban, de nem akarok úgy csinálni, mintha értenék a zenéhez. Ezt bízzuk inkább a kritikusokra, ám vélhetően valóban szorult tehetség bőven valakibe, akinek a lemezéből Stevie Nicks merít ihletet, és ezt ki is tweeteli.

Biszex, meleg, hetero? Kit érdekel?

Az elmúlt években, főleg rendhagyó öltözködése miatt nagy találgatások övezték Harry Styles szexuális orientációját, sőt, annak idején egész konteóelméletek épültek arra, hogy Louis Tomlinsonhoz nemcsak a munka, de romantikus szálak is fűzték. Ha Harryt faggatták arról, hogy homo- vagy biszexuális-e, nem tért ki a válasz elől, de nem is tette egyértelművé a kérdést. Nem mintha lenne mit titkolnia:

„Felrázom-e a dolgokat némi szexuális kétértelműséggel csak azért, hogy érdekesebbnek tűnjek? Dehogy.

Arról, hogy mit veszek fel, vagy hogyan néz ki az albumom borítója, általában az együttműködéseim alapján hozok döntéseket. Határozott elképzelésem van arról, hogyan akarok kinézni. Nem azért, hogy melegnek, heterónak vagy éppen biszexuálisnak tűnjek tőle, hanem mert szerintem királyul néz ki. Ezen felül, nem t’om, a szexualitás szórakozás. Őszintén? Nem mondhatnám, hogy ennél mélyebben ezt átgondoltam volna valaha.”  2021-óta egyébként hivatalos, hogy az énekes Olivia Wilde színésznővel alkot egy párt.

Forrás: Getty Images/Anthony Pham

Treat People With Kindness

Mindezek mellett az énekes rendszeresen kiáll az LMBTQ-közösségek mellett, lengetett már turnéja során szivárványszínű zászlót, de webshopja, 2018-ban az általa használt és védjegyévé vált szlogennel ellátott, „Treat People With Kindness” („Bánj kedvesen az emberekkel”) feliratú pólókat és pulóvereket értékesített, a Pride-hónap alkalmából pedig a profitot a GLSEN (Gay, Lesbian & Straight Education Network) nonprofit szervezet számára ajánlotta fel. Az énekes a Black Lives Matter, a March for Our Lives, és Emma Watson #HeForShe nemi egyenlőséget támogató megmozdulását is támogatta már. Azzal sem lehet vádolni, hogy csak a szája járna, ha valamilyen ügyet szolgálni kíván,

első turnéja bevételeiből 1,2 millió dollárt ajánlott fel jótékony célra, hatvankét szervezet munkáját támogatva ezzel.

Ha mindez nem lenne elég, a Harry Stylesszal készült interjúk ékes bizonyítékai annak, hogy remek humora van, él-hal a zenéért, a rockrelikviákért, londoni lakását tekinti az igazi otthonának, szeret csak úgy, kedvtelésből vezetni, peszkateriánus, sokat meditál, és örömmel választ különleges darabokat, ha a megjelenéséről van szó. Nem gondolom, hogy feltűnési viszketegsége lenne, egész egyszerűen szereti a divatot, a Gucci-házzal szoros együttműködést is ápol. Egy végtelenül kedves, szerethető figura, aki ráadásul még jó zenét is csinál. Kell ennél több? Szerintem nem. Azt hiszem, nyugodtan dőlhet hátra, pedig még csak a huszonnyolcadik születésnapját ünnepli ma.

Ja, igen, és még egyszer. Ha valaki átadná a koncertjegyét, írjon bátran!

 Krajnyik Cintia

Felhasznált források: ITT, ITT, ITT, ITT, ITT, ITT, ITT, ITT, ITT, ITT, ITT és ITT

Kiemelt kép: Getty Images/Handout/Helene Marie Pambrun