Guus Kuijer: Minden dolgok könyve (Kolibri)

Egy kilencéves kisfiú megrendítő párbeszéde Istennel, amit ő maga jegyez le a naplójába. Ez lesz a Minden dolgok könyve. Thomas pedig – talán a naplónak is köszönhetően – zsarnok apja összes gonoszsága ellenére boldog lesz, ha nagy lesz.

Elekes Dóra: A muter meg a dzsinnek (Csimota)

Az utóbbi évek egyik legfontosabb könyve. Hogyan látja alkoholista anyját egy kiskamasz lány? Érett, mély, ironikus szöveg. Elementáris erővel mutatja meg a legkeményebb valóságot, melyet Kun Fruzsina megkapó illusztrációi kísérnek.

Janne Teller: Semmi (Scolar)

Mi értelme van a világnak? Miért élünk? Mekkora áldozatokat lehet hozni, hogy megfeleljünk egy zárt közösség elvárásainak? Mi van a Fontos Dolgok Halmán túl? Szülőknek és tanároknak is kötelező olvasmány.

Robert Williams: Luke és Jon​ (Scolar)​

Egy 13 éves fiú élete egyetlen pillanat alatt összeomlik. Mindent elveszít anyja halálával, még apja józanságát is. Ám mielőtt reménytelenné válna a helyzet, megjelenik egy különös lény, aki esendőségével erőt ad az apának és a fiúnak. Könnyen olvasható, felemelő könyv.

Totth Benedek: Holtverseny (Magvető)

A kamasz szereplők miatt került az ifjúsági kategóriába ez a kötet, de annyira durva a téma (szinte thriller) és a nyelv (nagyon brutális), hogy inkább fiatal felnőtteknek ajánljuk. Van benne minden: lenyúlt autó, landolás az árok partján, szex, drog, kiüresedett emberi kapcsolatok. Nyomasztóan jó regény.

Szabó Imola Julianna: Kinőtt szív (L’Harmattan)

A maga műfajában eddig páratlan kötet a feldolgozhatatlan veszteségről szól. Az egyik kislány elbeszélő az apját gyászolja, a másik épp elveszíti a szeme világát. A töredékes prózasorok sokszor megdöbbentő erejű verssé állnak össze. Maros Krisztina lenyűgöző illusztrációi csak tovább mélyítik bennünk az érzést: becsüljük meg, amink van!

Sarah Cohen-Scali: Max (Kolibri)

Nem véletlenül kapta meg 2013-ban a legjobb francia ifjúsági regény díját. Provokatív, és mégis olvasmányos. Azért kavarja fel az érzelmeket, hogy mindenképp beszélni kelljen róla, mert másképp vizsgálja a háborút, és benne a gyerekek, fiatalok sorsát: egy hithű náci kisfiú szemszögéből. Így az azonosulás és az ellenséges érzelmek egyszerre hatnak, éppúgy ösztönöznek elfogadásra és állásfoglalásra.

James Lecense: Trevor (Pagony)

A 13 éves Trevor mássága miatt kerül érzelmi válságba. Környezete nem támogatja, iskolatársai zaklatják az interneten, ez a cyberbullying tipikus esete. Az érzékeny kamaszlélek maga sem tudja, mit csináljon, mígnem kétségbeesett lépésre szánja el magát. A könyv üzenete, hogy vegyük komolyan gyerekeink érzelmeit és a zaklatást!

John Green: Csillagainkban a hiba (Gabo)

Egy 16 éves lány a rák negyedik stádiumában van, amikor találkozik élete szerelmével, aki szintén beteg. Az ilyen történetekben rejlő összes buktatót elkerüli a hiteles elbeszélői hang józansága és őszintesége. A felkavaró mű könnyeket fakaszt, de erőt is ad. Szembe kell néznünk a megváltoztathatatlannal!

David Almond: Skellig (Pongrác)

Itt nem lehet nem nagy szavakat használni: ez a könyv a szeretetről szól. Torokszorító, borongós történet egy kamasz fiú és egy kiszolgáltatott, mogorva, szárnyas alak sorsszerű találkozásáról. A szerző végtelenül egyszerűen fogalmazza meg a legbonyolultabb dolgot a világon: a mindenható szeretet erejét.

 

A könyvek egytől egyig megvásárolhatók a Bookline.hu online könyvesboltban.