1961. június Jackie Kennedy és Erzsébet királynő találkozása

Forrás: Getty Images/ Bettmann

Jackie – talán nem túlzás – minden idők legstílusosabb first ladyje volt. Ikonikus ruhatára csupa prímán szabott, elegáns, sikkes darabot tartalmazott, megjelenése gyakorlatilag kifogástalan, igazi, előkelő, elnökfeleséghez méltó volt. Sajnos nem válogathattam ide a fél ruhatárát, így csak két emlékezetes momentumot választottam ki erre a listára. 

Oké, bevallom: The Crown-fan vagyok. És minden évad kedvencem valamiért, de az elsőben az egyik favorit epizódom volt, amikor II. Erzsébet királynő találkozik Jackie-vel. Persze, tudom, az egy sorozat, a nagy része fantázia, még akkor is, ha történelmi tényeken alapul, de imádtam minden pillanatát ennek a – nevezzük így – elképzelt találkozásnak.

Jackie fényes, halványkék, selyem Chez Ninon estélyije a pompás fehér kesztyűvel tökéletesen passzolt egy ennyire elegáns eseményhez. Az pedig, hogy a first lady valóban túlságosan ódivatúnak találta-e a királynő öltözetét, talán nem is annyira lényeges ennyi idő távlatából, de azt azért megjegyzem: Jackie tényleg lekörözhetetlen volt ez ügyben. 

1963. november 22. „Azt akarom, hogy lássák, mit műveltek a férjemmel!”

Forrás: Getty Images

A legendás rózsaszín, aranygombos kosztüm már csak a miatt a szomorú apropó miatt sem maradhatott le erről a listáról, mert ezt viselte a first lady, amikor a dallasi körútjukon lelőtték John Kennedyt. 

Bár sokan úgy beszélnek a rózsaszín ruháról, mint egy Coco Chanel kosztümről az 1961-es őszi–téli kollekcióból, de ezt a ruhát egyszerűen csak átvette a Jackie által kedvelt, amerikai tervező, Chez Ninon, így ez az ő – tulajdonképpen koppintott – kreációja. A first lady szorgalmazta is egyébként, hogy amerikai tervezők öltöztessék, ezen keresztül is jelezni kívánta, mennyire elkötelezett a népe iránt. Ezt a kreációt különben hat nyilvános eseményen is viselte, William Manchaster, a pár életrajzírója szerint John Kennedy kérte, viselje ismét a rózsaszín kosztümöt aznap: 

„Tele lesz a terem gazdag, republikánus nőkkel, akik nercbundákba és gyémántokba burkolózva fognak bájologni veled. Bámulatosan kell kinézned, légy egyszerű: mutasd meg nekik, mi is az a jó ízlés” – mondta JFK.

A ruhát csak a merénylet másnapján vette le Jackie Kennedy. Az alcímbeli idézet is tőle származik, Jackie mondta az őt követő, újdonsült first ladynek.

A kosztümöt azóta sem tisztították ki. Egy speciális helyen tárolják, és 2103-ig nem mutathatják meg a nyilvánosságnak. 

1985 Nancy Reagan és a megtalált szín (rejtett politikai jelentése)

Forrás: Getty Images/Dirck Halstead

Bevallom, nekem Nancy a kedvencem, és nem azért, mert ugyanaz a kedvenc színünk. 

„Mindig is szerettem a vöröset. Olyan felemelő. Nem én adtam a Reagan-vörös elnevezést, hanem ez a szín nevezte el magát” – mondta a korábbi first lady.

A képen szereplő pompás szabású kosztüm, aranygombokkal, széles övvel kiváló stílusérzékről árulkodik.

Nancy Reagan gyakran viselt vöröset, és ezt azonosították azzal is, hogy a Republikánus Pártot támogatta vele, hiszen férje, Ronald Reagan pártjának a színe is ez, szóval elég valószínű, hogy nem véletlenül választotta épp ezt az árnyalatot szívéhez közelinek.

1994 Hillary Clinton és a nadrágkosztüm diadala

Forrás: Getty Images/Cynthia Johnson

Bill Clinton felesége, Hillary hozta be a fehér házi divatba a nadrágkosztümöt mint feminista szimbólumot, amely talán egyúttal jelentette azt is, hogy választhatunk, választhatók vagyunk mi is. Nadrág vagy szoknya, női vagy férfi elnök, ekkor még messze volt ettől a kérdéstől az Egyesült Államok közélete, de Hillary jelenléte már nem csupán a csinos, mutatós, divatos és kifogástalan elnökfeleséget jelentette, hanem egy újhullámos nőképet is behozott a közbeszédbe.

Bár Clinton kormányzása és házassága sem volt botránymentes, Hillary 2016-ban indult az elnökségért Donald Trump ellen, és a nadrágkosztüm a kampánykörútján is elkísérte.

Még ha nem nyert is, Hillary fontos alapokat tett le az egyenjogúságért folytatott úton.

2009 Michelle Obama és a kényelem diadala

Forrás: Getty Images/Universal History Archive/Universal Images Group

Michelle Obama volt a politika Audrey Hepburnje, amikor ránéztünk, egy pillanatra sem éreztük úgy, hogy feszeng az adott ruhában.

Bár az ujjatlan felsőrész szokatlan volt a Fehér Ház falai között, Michelle mindig is azt vallotta, hogy mindenki viselje azt, amiben kényelmesen érzi magát. 

Michelle Obama ruhatára tele volt kényelmes és csinos darabokkal, ehhez a kis fekete ruhához és klasszikus gyöngysorhoz pedig tényleg csak egy hatalmas napszemüveget és egy hosszú selyemkesztyűt kellett volna felvennie, hogy úgy fessen, mint az Álom luxuskivitelben Holly Golightlyja. 

2013. január 21. Újra betáncolta magát a nép szívébe

Forrás: Getty Images/Michael Kovac/WireImage

Michelle 2009-ben, szinte ismeretlenként, egy Jason Wu által készített estélyit viselt a beiktatási bálon, és ezt a hagyományt férje újraválasztásakor sem törte meg. Ha már egyszer szerencsét hozott neki a tervező, akkor másodjára is ebben lejtette el a táncot. 

A csinos vállmegoldás, a derekat hangsúlyozó, vékony szalag finoman kiemelte Michelle alakját. Egyszerre volt modern, elegáns és sikkes is. Ráadásul egy percre sem tűnt mesterkéltnek és erőltetettnek, ahogy az egész lénye sem volt az soha egy pillanatra sem.

2017. január 20. Komor tekintet baby blue-ban

Forrás: Getty Images

Az egyik legtöbbet kritizált first lady kétségkívül Melania Trump. Ha a babakék kabát tervezőjét nem ismerték is fel sokan, a komor pillantást egy világ jegyezte meg 2017. január 20-án, amikor férje, Donald átvette Obamától az elnökséget. 

Melania nem igazán akart first lady lenni, és amikor a beiktatási ceremónián a férje integetés közben hátratekintett rá, Melania még mosolygott, de amint az ura elfordult, drámaian fagyott le az arcáról az erőltetett mosoly. 

A gyönyörű, elegáns vonalvezetésű kabátot Ralph Lauren amerikai dizájner tervezte. Bár nekem tetszik a ruha, de 2017 óta mindenkinek a fagyos mosoly jut erről az öltözékről az eszébe.

2017. augusztus 29. A hurrikánszett fogalma

Forrás: Getty Images/Alex Wong

„Gyere, drágám, ugorjunk el Texasba, nézzük meg a hurrikán okozta károkat, és támogassuk az áldozatok hozzátartozóit elnöki jelenlétünkkel!”
„Adj egy percet, kedvesem, csak felkapom a tizenhárom centis tűsarkúmat, és már mehetünk is!”

Ez a párbeszéd nyilván nem zajlott le kettejük között, de a first lady egyik legnagyobb közfelháborodást keltő szettje mindenképpen ez az öltözék volt. Igen, 2017 augusztusában egy tűsarkúban, egy dizájnerbomberben és egy ahhoz stílusban passzoló aviator szemüvegben jelent meg férjével a hurrikán sújtotta Texas mellett. 

Hát nem tudom, miért gondolta Melania, hogy ez oda oké lesz, de elöljáróban annyit megsúgok, hogy nem ez volt az utolsó „divatbakija”.

2018. június 21. „Engem tényleg nem érdekel. Téged igen?”

Forrás: Getty Images/Chip Somodevilla

Újabb ballépés, sokkal nagyobb, mint az egy évvel korábbi, decens „hurrikánszerkó”, Melaniának ugyanis ezt a Zara dzsekit sikerült felvennie a következő felirattal: „Engem tényleg nem érdekel. Téged?”

Pedig a cél nemes volt: Melania eredetileg kritizálta férje menekültpolitikáját, amelynek nyomán elszakították a gyerekeket a szüleiktől, és hogy ne csak szavakkal, tettekkel is támogassa az ügyet, 2018. június 21-én a texasi gyűjtőtáborba utazott, ahol az amerikai–mexikói határon szétválasztott családok gyerekeit szállásolták el. 

A first lady szóvivője egy közleményben tudatta, hogy a kabátnak nem volt burkolt jelentése, sem üzenete, tényleg csak egy szerencsétlenül kiválasztott ruhadarab volt, amit le is vett, amikor odaért a táborba. Ám hiába magyarázkodtak, ettől lett hangos a sajtó. 

Ez is azt bizonyítja, hogy egy politikailag ennyire fontos ember nem gondolhatja azt, hogy nem kapcsolnak majd minden tettéhez jelentést, még akkor is, ha nem volt rossz szándék mögötte. Én egyébként ez utóbbit elhiszem neki. 

  

Később így nyilatkozott az ABC-nek adott interjújában: 

„Nyilvánvaló, hogy nem a gyerekek miatt viseltem a kabátot, ami csak a repülőre fel- és leszálláskor volt csak rajtam. Ez a baloldali sajtóban dolgozóknak szólt, akik bírálnak engem. Meg akartam nekik mutatni, hogy nem érdekel. Bírálhatnak bármiért, ez nem fog akadályozni abban, hogy azt tegyem, amit helyesnek gondolok.”

2020. november 7. Leköszönő ladyk, új szelek

Forrás: Getty Images/Tasos Katopodis

Hogy mit várhatunk az Egyesült Államok következő first ladyjétől, a tanár Jill Bidentől? DTK ITT írt róla egy szuper anyagot, és én most nem akarok belemenni merész stílusjóslatokba. Beszéljünk inkább Biden alelnökéről, Kamala Harrisről (róla ITT írtam), az Amerikai Egyesült Államok első női alelnökéről, akinek a választási győzelem éjszakáján viselt ruhája igen fontos. (Tudom, ő nem first lady, de illik ebbe a sorba, és érdemes tudni, miért volt rajta ez a fehér nadrágkosztüm a masnival.)

A fehér nadrágkosztüm gyakorlatilag az elmúlt néhány évben vált a nőjogi küzdelmek iránti tisztelet jelképévé, ezért viselte Kamala is. A századfordulón tevékenykedő nőjogi aktivisták, a szüfrazsettek színe volt a fehér. A masnis blúz pedig a dolgozó nők egyenruhájának a jelképe. Szóval Kamala Harris konkrétan üzen az öltözködésével. 

Izgatottan várom a többi szerkót az új éra nőitől.

Szentesi Éva

Források: ITT, ITT, ITT, ITT és ITT

Képek: Getty Images