Mundruczó filmje minden szempontból nagy dobás. Egy gyászoló anyáról szól, akinek saját traumái mellett a környezetével is meg kell küzdenie. A forgatókönyvet Mundruczó felesége, Wéber Kata írta, a rendező beszámolójából pedig kiderült, hogy saját életükből is bőven merítettek. Az apát Shia LaBeouf alakítja, a főszerepet játszó Vanessa Kirby pedig megkapta a legjobb színésznőnek járó díjat Velencében. És még valami: a Pieces of a Woman executive producere Martin Scorsese. Mindezek alapján mi már nagyon várjuk, hogy láthassuk a filmet!

Itt pedig következzék öt olyan magyar díjnyertes film, amiért érdemes megnyitni a Netflixet.

Viktória – A zürichi expressz (2014)

A film svájci gyártású ugyan, de a története, a főszereplői magyarok, mint ahogy a benne óriásit alakító színészek is. Farkas Franciska egy mélyszegénységből érkező budapesti roma lányt játszik, aki Svájcban próbál szerencsét. Megalázott helyzetében a szobatársa, Blondie (Stefanovics Angéla) lesz aztán szövetségese, aki épp a gyermekét igyekszik visszaszerezni. Franciska a Los Angeles-i Magyar Filmfesztiválon elnyerte a legjobb női főszereplő díját is.

Saul fia (2015)

A Saul fia beírta magát a magyar és a nemzetközi filmtörténelembe is, ugyanis 2016-ban elnyerte a legjobb idegen nyelvű filmnek járó Golden Globe- és Oscar-díjat is. Rendezője, Nemes Jeles László egy egyedülálló holokauszttörténetet mutat be a filmben. A főszereplőt, Sault alakító Röhrig Géza egy apát játszik, aki vélhetően elhunyt fiát igyekszik mindenáron eltemetni. Hosszú küzdelmét izgalmas kameraállásokból követhetjük végig. További érdekesség, hogy a filmben hallható magyar, német, jiddis és lengyel beszéd is.

Testről és lélekről (2017)

Enyedi Ildikó filmje Arany Medvét nyert, és Oscar-díjra is jelölték. A misztikus hangulatú filmben egy férfi és egy nő ráeszmél arra, hogy minden éjjel ugyanazt álmodják, álmaikban közös életük van. A való életben azonban semmi sem olyan egyszerű, mint éjjel, a tudatukban. A filmben nyújtott alakításáért Borbély Alexandra a Magyar Filmdíjat és az Európai Filmdíjat is hazavihette a legjobb színésznő kategóriában.

Liza, a rókatündér (2015)

A Liza, a rókatündér egy romantikus film, ami a fantasy és a vígjáték határán egyensúlyoz. A bohókás hangulatú alkotás egy ápolónőről szól, akinek életét felforgatja várva várt születésnapi kimenője. A főszereplőt alakító Balsai Móni elnyerte a legjobb színésznő díját a Monte-carlói Nemzetközi Vígjátékfilm-fesztiválon, de ez csak egy a rengeteg díj és jelölés közül. Ha valami igazán mesés élményre vágysz, mindenképp nézd meg ezt a filmet!

Csak szex és más semmi (2005)

A Csak szex és más semmi igazi szórakoztató vígjáték, és emellett sikert sikerre halmozott. A főszereplő, Dóra az igazit keresi, de annyira, hogy hirtelen több hódolója is akad egyszerre. Dóra megformálásáért Schell Judit elnyerte a legjobb színésznőnek járó díjat Monte-Carlóban és a Magyar Filmkritikusok díjátadóján, Csányi Sándor pedig a Magyar Filmszemlén kapta meg a legjobb férfi alakításért járó elismerést. A rendező-forgatókönyvíró Goda Krisztina a Magyar Filmszemle forgatókönyvírói díját vihette haza, de a Chicagói Nemzetközi Filmfesztiválon is jelölték mint legjobb új rendezőt.

Bárdos Kata Kincső