Mire megnéztem a Hatalmas kis hazugságokat, már mindenki az Eufóriáról áradozott, mire megnéztem az Eufóriát, mindenki Netflix-előfizető lett. Mire elkezdtem volna A szolgálólány meséjét, már mindenki megutálta a második évadot, aztán újra megszerette, aztán megint utálta.

Most pedig igazán teljes a káosz, mert mindenki egyénileg különböző sorozatokat néz, és nincs két ember, aki ugyanazt ajánlaná, úgyhogy mint valami hímzőegylet, minden héten elmeséljük egymásnak ebéd közben, hogy kinek a sorozatában mi történt épp. Ilyen családiasan telnek a napjaink itt, az irodában.

Nekem meg sajnos mostanában egyáltalán nem volt időm rákattanni egy-egy sorozatra, de ahogy jön az esős, borongós ősz, bőven lesz időm betárazni belőlük. Ó, je!

Egy egész szégyenlistám van, mi mindent nem láttam:

például a Szolgálólány meséjét, a Csernobilt, a Mr. Robotot, a dokumentumfilmek közül az Elhagyni Neverlandet címűt. Mentségemre szóljon, hogy az Eufóriát, a Hatalmas kis hazugságokat és a Trónok harcát láttam (sőt olvastam is), bár a legutolsó évadnál azt kívántam, bár ne láttam volna, olyan méltatlanul összecsapták. Na, de ebbe most nem megyek bele, mély ez a seb. 

Viszont összeszedtem nektek a szerkesztőség közreműködésével egy hiánypótló bakancslistát, amiben a sorozatok viszik a prímet,  de akad olyan kolléga is, aki művészmoziban vetített dokumentumfilmre invitál. (Ha a sorozatoknál csak angol címet találtok, az nem véletlen – egy részük még nem jutott el hazai csatornára és csak Netflixen nézhető.) 

Peaky Blinders (Netflix) – Csepelyi Adrienn ajánlásával

Fotó: BBC

„Életem egyik legintenzívebb sorozatélménye. Birmingham alvilágát mutatja be az ezerkilencszáztízes–húszas években. Gyönyörű képek, lélegzetelállító ruhák, autentikus minden a frizuráktól az utolsó vasszegig, parádés zenékkel.

Angol felirat nélkül egy mukkot sem lehet érteni belőle a vaskos birminghami akcentus miatt, de Cillian Murphy felőlem litvánul is beszélhetne, amíg így játszik…

Nem szeretem a lövöldözős-gengszteres filmeket amúgy, de a Peaky Blinders letaglózott: a sok vér és erőszak mellett csomó fontos kérdést feszeget a női egyenjogúságtól a politikáig, a társadalom álszentségétől a nemi erőszakig. Október elején jön a Netflixre az ötödik évad, és én úgy várom, mint a karácsonyt.”

Beforeigners/Időbevándorlók (HBO) – Fiala Borcsa

„Még csak most indult, szóval korai lenne nagy szavakkal dobálózni. De egy norvég gyártású sci-fi drámáról van szó, ami alapból extrább. A sztori: Az óceán fölötti különös fényvillanások után emberek tűnnek fel a múltból, a kőkorszakból, a vikingek korából és a XIX. század végéről. Néhány évvel később a viking nő és rendőrtiszt társa titokzatos gyilkossági ügyben nyomoz. Baromi jó ötlet a kultúráknak ez a találkoztatása, amikor nem helyben, hanem időben térnek el egymástól. Tök vicces például, amikor a XXI. századi rendőr és az egykori viking harcos csaj dumálnak, és a csávó kineveti a nőt, amiért az hisz a norvég legendák szörnyeiben. Aztán a pasas nem kér a szendvicsből, amivel a nő megkínálja, merthogy gluténérzékeny. És akkor a csaj neveti ki – még hogy ő babonás, amikor a pasi fél valamitől, amit nem lát és nem is tud megmagyarázni!” 

The Crown (Netflix) és This is Us/Rólunk szól (Viasat 3, Amazon Prime) – Pásztory Dóri

Az Oscar-díjas Olivia Colman a The Crown harmadik évadában, II. Erzsébet szerepében

„Az ősz fénypontja egyértelműen a The Crown és a This is Us új évada lesz. Az előbbi II. Erzsébet királynő életéről szól – mostanáig az uralkodóvá válásáról és a családja terebélyesedéséről, mostantól viszont a középkorú éveiről lesz szó. Annyira fantasztikus sorozat, hogy a rajongók közül sokan azt mondják, ez az eddigi leghihetőbb alkotás, ami a királynő életéről szólt.

Az eddigi részekben Claire Foy alakította csodálatosan, ősztől azonban Olivia Colman játssza Bözsit. Több nem is kell, hogy számoljam a másodperceket.

Rólunk szól, avagy: a család örök – Fotó: Rodin Eckenroth/FilmMagic

A This is Us meg a legjobb családi sorozat ever (azt hiszem, nem kell bemutatnom, annyi szépet írtunk már róla itt a WMN-en), úgyhogy lehet majd jókat bőgni megint, azonosulni az élethelyzetekkel meg nevetni jókat, miközben kicsit magunkon is röhögünk ilyenkor.”

A létezés eufóriája (művészmozik, dokumentumfilm) – Kurucz Adrienn

Fahidi Éva és Cuhorka Emese A létezés eufóriája egy jelenetében

„Kihagyhatatlan film A létezés eufóriája, ami azt dolgozza fel, hogyan készült a Sóvirág előadás Fahidi Évával, a 90 éves holokauszttúlélővel. Elképesztő életútja van, húszévesen a családjából egyedül jött haza Auschwitz-Birkenauból, kilencvenévesen könyvet írt, majd most felkérték, hogy szerepeljen egy róla szóló táncszínházi előadásban, ő pedig igent mondott rá. Nagyon megrázó, felkavaró és érzelmekkel teli alkotás, amelyet nem fogsz elfelejteni soha, ha megnézed. Csütörtökön jön ki az ajánlóm, ott még bővebben is írok róla. Aki szeretné megnézni, a budapesti művészmozikban – Uránia, Toldi, Puskin –  elkaphatja.”

GLOW (Netflix) – D. Tóth Kriszta

Na most, képzeld el ezt a sok őrült nőt pankrátorként a szorítóban – Fotó: Robby Klein/Getty Images

„GLOW, Netflix – nemrég jött ki a harmadik évad. Az Orange is the New Black egykori írójának új projektje (na jó, nem annyira új, az első évad már kétéves).

A 80-as évek Amerikája, nosztalgia, szanaszét lakkozott, dauerolt hajcsodák, pink szemhéjfesték, latex, glam rock, hónaljkutya és ébredező feminizmus.

Egy társadalmi kirekesztettekből, bukott angyalokból és velejéig romlottakból összeálló női pankrátorcsapat egymásra találásáról és kalandjairól szól ez a zseniálisan abszurd sztori, ami mégis kőkeményen igazi. Ez a G.L.O.W., azaz a „Gorgeous Ladies Of Wrestling”. A csajoknak semmi közük a pankrációhoz, de a végére mégis összeáll valami, olyannyira, hogy a legfrissebb, harmadik évad már egyenesen Las Vegasban játszódik! Na, de nem spoilerezek, tessék megnézni (és adni neki két-három részt, hogy megszokd az egészet…)!

State of the Union/Egy házasság helyzete (HBO) és Doom Patrol – Gyurkó Szilvi

Rosamund Pike és Chris O’Dowd és a házasságuk helyzete

„Az HBO-n a State of the Union, avagy magyarul az Egy házasság helyzete címen futó sorozatot nézem. Zseniális tízrészes, egyenként tízperces sorozat egy házassági terápiára járó párról, Nick Hornby forgatókönyvéből. Chris O’Dowd a pasi – és szerintem ennyi pont elég infó ahhoz, hogy mindenki tudja: meg kell nézni. Finom, vicces, mókás, szomorú, kedves, reményteli. Imádtam.

Anti-világmegmentő hőseink a Doom patrolban

A másik, amire rácsavarodtam, a Doom patrol. Nem annyira új, viszont szerintem alig nézik az emberek, pedig zseniális. Anti-világmegmentő-hős sorozat baromi jó zenével és egy olyan vasemberrel (akit amúgy Brendan Fraser játszik kövéren, szomorúan, tehetségesen) hogy behalsz. Must have!”

Snowfall/Fehér hó (HBO) – Tóth Flóra

„A Fehér hó, vagyis Snowfall egy 2017-es sorozat, aminek a harmadik évada megy most (érdemes az elejétől nézni) az HBO-n. A 80-as évek Los Angelesében játszódó cselekmény mindig több szálon fut, de mindig összeérnek a szálak. A két főszereplő a szép reményekkel induló, de végül drogdílerré váló, és ebben hamar nagy sikereket elérő fekete Franklin Saint, a másik pedig a CIA-ügynökként háborúkat drogüzlettel pénzelő Teddy McDonald, de közben még három-négy kapcsolódó szál is fut párhuzamosan, amiknek a főhősei mind az akkor induló crackbizniszben érintettek. Amellett, hogy nagyon érdekes társadalmi kérdéseket boncolgat, az a legjobb benne, hogy nagyon részletgazdagon és plasztikusan mutatja meg azt a világot, amiről szól.

Tipikusan olyan sorozat, amit úgy nézel, hogy közben azt érzed: te is ott vagy benne, mint egy légy a falon.

Amellett, hogy nagyon mély, és nemcsak az emberek tettei, hanem a mögötte meghúzódó motivációk is ott vannak, azért fellelhető benne az az ölős-baszós faktor is, ami kellőképpen élvezetessé és szórakoztatóvá teszi.”

Szőcs Lilla