1. Kiáll a számára fontos ügyek mellett, bármi áron

Már gimnazista éveiben is összetűzésbe került a hatóságokkal, több ízben bekasztlizták, amiért tiltakozott a vietnámi háború ellen. Azóta pedig pontosan lehet tudni, hogy akkori politikai aktivitása nem puszta kamaszos fellángolás volt. Számos ügy mellé állt oda, emellett 1999-ben UNICEF-nagykövetnek választották, 2006-ban pedig megkapta a Tettek az éhség ellen (Action Against Hunger) humanitárius díját. Hillary Clintonról is elég markáns véleménye van (veszélyesnek tartja, szerinte, ha ő nyert volna, Amerika most háborúban állna), és részben az ő heves tiltakozásának köszönhető, hogy egy évvel a műsor indulása után végül levették a bigott, rasszista és homofób dr. Laura Schlessinger műsorát, a Dr. Laurát az amerikai Paramount-csatornán.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Susan Sarandon (@susansarandon) által megosztott bejegyzés

2. Nem kecmecel, ha vagány dolgokat kell bevállalnia

Sarandon távolról sem az az eltartott kisujjú, finomkodó színésznőcske, aki dublőrért sikít egy neccesebb jelenet forgatásánál, vagy patáliát csap a rendezőnek, azt követelve, hogy vágják ki az ominózus részt. Az Atlantic city egyik jelenetében a nyitott ablak előtt állva mosdatja le meztelen testét egy citrommal – Burt Lancester legnagyobb örömére.

A Rocky Horror Picture Show-ban dalolva tépi szét a ruháját, felajzottan magára rántva partnerét, a néző pedig szemtanúja lehet a folyamatnak, hogyan lesz a szűzies lányból tüzes szuka.

Az éhség című erotikus horrorban pedig Catherine Deneuve-vel perzselték fel a lepedőket egy forró leszbikus jelenetben. Mondanom sem kell, a '80-as években a közönség jó része padlót fogott az explicit képsoroktól, olyannyira, hogy néhányan nem átallottak Susan Sarandon anyukájának is fenyegető leveleket küldözgetni. Hogy ez mennyire érdekelte a színésznőt? Szerinted…?

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Susan Sarandon (@susansarandon) által megosztott bejegyzés

3. Tud egyszerre szép és okos is lenni

„Választanod kell, hogy okos akarsz-e lenni… vagy szép. Ha okos vagy, nem tartanak elég nőiesnek. Nem hiszem, hogy valaha én lettem volna a leggyönyörűbb nő a világon, úgyhogy inkább karakterszerepeket kaptam, amik viszont lehetővé tették, hogy túléljek” – nyilatkozta egyszer. Hollywood valóban nem túl kegyes a szép színésznőkkel, legalábbis amíg teljes virágjukban pompáznak – addig kizsigereli, majd az első szarkaláb megjelenésével együtt szemétdombra hajítja őket. Sarandon azon kevesek közé tartozik, akiknek sikerült végig a felszínen maradni, és úgy tudott vonzó és szexi maradni akár hetvenévesen is, hogy mellette nyilvánvalóan kiváló aggyal is rendelkezik.

Remek példája annak, hogy ha vonzónak tartod magad, akkor bizony mások számára is az leszel, hiszen ez kifelé is sugárzik. Így fordulhatott elő, hogy 2010-ben összejött a nála harminc évvel fiatalabb Jonathan Bricklinnel, akivel öt évig voltak együtt. Miután pedig 2015-ben szakítottak, a jövendőbeli partnerét illető nyitottságának adott hangot: „nyitva hagyom a kor, a bőrszín, de még a nem kérdését is. Így sokkal több esélye van az embernek, nem igaz?”.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Susan Sarandon (@susansarandon) által megosztott bejegyzés

4. Királynői eleganciával porolja le magát, és lép tovább

A mai napig emlékszem, mennyire megrázott, amikor az egyik kedvenc hollywoodi párom 23 évig tartó közös élete (soha nem házasodtak össze) véget ért. Nem gondoltam volna Tim Robbinsról, hogy bénán lekoccol egy kapuzárási pánik következtében. De sokan voltunk ezzel így, azt hiszem. Sarandon mesélte egy interjúban:

„Temérdek ember jött oda hozzám az utcán, hogy elmondják »Óóó, úgy sírtam, amikor megtudtam ezt az iszonyatos hírt!« De képzeld el, én még szomorúbb voltam. Soha nem gondoltam volna, hogy ez megtörténhet.”

Mint sok más nő, aki hasonló helyzetbe került, ő is kudarcként élte meg a szakítást. „Persze hogy úgy érzed, megbuktál. Ez egy nagyon komoly dolog, de mellette lehetőség is a fejlődésre. Az első házasságomban (Chris Sarandonnal – a szerk.) azt hittem, a szerelem mindent legyőz, és amikor véget ért, mindent újra kellett értékelnem. Ilyenkor szükség van a barátnőidre, meg hosszú sétákra, amiktől már annyira lefáradsz, hogy nincs energiád rettegni, és próbálod összetartani magad, amíg újra felkel a nap. És akkor eljön a következő lehetőség.”

Ami eljött bő két évtizedre a 12 évvel fiatalabb Tim Robbins személyében, majd újra összeomlott Susan világa. De ő minden egyes alkalommal szépen leporolta magát, felállt és elegánsan továbbsétált.

Azért a biztonság kedvéért a csuklójára varratott egy tetoválást. A felirat így szól: „andand” – mely a következő gondolat rövidítése: A New Dawn A New Day, azaz: az új hajnal az új nap (ígérete). „Arra emlékeztet, hogy ha vannak is csalódások vagy tévedések az életemben, a következő nap akkor is mindent újrakezdhetek.

„Az egyik legerősebb tulajdonságom, hogy képes vagyok irányt változtatni, ha valami olyasmi történik, amire nem számítottam.”

Nem ez az egyetlen tetkója amúgy, és egyik sem olyan, amit kis felelőtlen csíraként varratott magára. Amikor tíz évvel ezelőtt megkérdezték, ilyen érett fejjel minek firkáltatja össze magát, elintézte egy vállrántással: „Miért ne? Elmúltam hatvan, egy idő urán az ember azt gondolja: végtére is már úgyis csak egy pár évig van meg a testem”.

5. Nem hátrál meg az uralkodói etikett szigora láttán

És ha már nincs kecmec, és szóba került a királynői elegancia… Idén júliusban egy pólómeccsen Sarandonnak alkalma volt „összefutni” magával II. Erzsébet királynővel, úgyhogy nem sokat hezitált, odanyargalt hozzá, és fittyet hányva az udvari protokollra (miszerint az ember nem mutatkozik be csak úgy az uralkodónak, hanem megvárja, amíg bemutatják), szépen kezet rázott őfelségével.

 

 Fiala Borcsa

Kiemelt kép forrása: Getty Images/ Stefania D'Alessandro/WireImage