Nyomorból a luxusba

Rowlingnak akkor még fogalma sem volt arról, hogy további három éven keresztül kávézókban, írógéppel kényszerül regényt írni, hogy otthon ne fagyjon meg, és hogy a Bloomsbury Children’s Books Kiadó (sokadik a sorban, amelyik egyáltalán tárgyalt az írónővel) rizikós döntést hozva jelenteti meg a Harry Potter-sorozat első könyvét. (Az, hogy a J. K. Rowling név került a borítókra, a kiadó félelmének köszönhető. Attól tartottak, ha kiderül, hogy Rowling nő, nem lesz olyan sikeres a mű.)

Mint ahogy azt sem gondolta volna azon a hideg decemberi napon, hogy tíz évvel később a világ leggazdagabb embereinek listájára kerül, és köteteit több mint hatvan nyelvre lefordítva, majd’ négyszázmillió példányban adják ki.

Harry Potter könyvek több nyelven - Forrás: Getty Images/David Silverman

Emberjogi múlt

J. K. Rowling neve aranybetűkkel írta be magát a gyermek- és ifjúsági irodalom történetébe, ám a szülei – dacára annak, hogy már kicsi korától kezdve érdekelte az írás – inkább úgy gondolták, kétnyelvű titkárnőként vár rá siker. A legendás Exeter egyetemen végzett írónő később az Amnesty International munkatársa volt, ahol emberjogi ügyekkel foglalkozott, majd Portugáliában, és végül Angliában tanított, egészen 1997-ig, a Harry Potter megjelenéséig.

J. K. Rowling a Harry Potter film főszereplőivel, Rupert Grinttel, Daniel Radcliffel és Emma Watsonnal 2001-ben az első film premierjén - Forrás: Getty Images/ Gareth Davies

Pottermore

Innentől kezdve a többi már történelem: az olvasóközönség tíz éven keresztül falta Rowling világsikerű könyveit, amelyek a varázsvilág különleges univerzumába kalauzolták a kalandra éhes ifjúságot. A könyvsorozat filmjogait 2000-ben megvásárolta a Warner Brothers, Rowling pedig kiadott a varázsvilághoz kapcsolódó további köteteket is, továbbá

létrehozta a Pottermore című honlapot, ahol az olyan hétpróbás fanok, mint én, besorolhatják magukat a Roxfortban található négy ház valamelyikébe, illetve pálcát és patrónust is kaphatnak, valamint további érdekességekre bukkanhatnak.

Az írás az élete

Mielőtt azonban azt gondolnánk, hogy az írónő a kétezres évek óta hanyatt döntött napozóágyban, egy homokos tengerparton kortyolgatja színes napernyős koktélját, el kell keserítenem a rosszmájúakat. Rowling többször is nyilatkozta, hogy az írással nem tud, és nem is szeretne leállni: ezt bizonyítva azóta Robert Galbraith álnéven négy felnőtt témájú könyvet írt: Átmeneti üresedés (2012), Kakukkszó (2013), Selyemhernyó (2014), Gonosz pálya (2015).

Az írónő az Átmeneti üresedés című könyvével a 2012-es The Times Cheltenham Literature Fesztiválon, Angliában - Forrás: Getty Images/ David Levenson

Rowling ahol tud, segít

Emberjogi múltját pedig le sem tagadhatná: megalapította a Lumos nevű jótékonysági szervezetet, amely intézetben élő gyerekek családjain segít, illetve létrehozta a Volant Alapítványt, amely szklerózis multiplex-kutatásokat támogató szervezet.

Nem hagyja magát a virtuális világban sem

2009 óta aktív felhasználója a Twitternek, és a hangját egyáltalán nem fél használni: sokszor foglal állást politikai témájú kérdésekben, például aktív ellenzője a Brexitnek, illetve Donald Trump hivatalba kerülése óta éles kritikával illeti az amerikai elnök munkásságát.

Rowling továbbá híresen sokszor reagál online fanok és trollok megjegyzéseire, kinek-kinek érdemei szerint.

Amikor például egy felhasználó arról panaszkodott, hogy Barack Obama apja afrikai, Mitt Romney pedig mexikói származású, szimplán csak így válaszolt: „A halálfalók köztünk élnek.”

Donald Trump megválasztására pedig így reagált: „Összefogunk. Kiállunk a sebezhetőkért. Próbára tesszük azt, aki bigott. Nem hagyjuk, hogy a gyűlöletbeszéd általános legyen. Tartjuk a vonalat.”

Küzdelem a dementorokkal

Rowling soha nem tagadta, hogy volt egy időszak az életében, amikor klinikai depresszióban szenvedett, azóta viszont nagy erőkkel küzd a mentális betegségek elítélése ellen. Egy segítséget kérő rajongójának, aki arról panaszkodott, hogy nem tudja, mit kezdjen a fejében élő dementorokkal, ezt üzente a Twitteren:

„Egy olyan értékes, különleges emberi lényt zaklatnak, aki megérdemli a boldogságot. Kérj segítséget! Ne harcolj egyedül! Nagy ölelés.”

Egy másik, szintén mentális betegséggel küszködő rajongónak pedig egy kézzel írott, a dementorok elkergetésére használt varázsigének, az Expecto patronumnak képét küldte el.

Forrás: Getty Images/Michael Loccisano

A rasszizmus és a homofóbia ellen is kiáll

Rowling a mentális egészség mellett a rasszizmust és a homofóbiát is személyes ügynek tekinti. Az idén megjelenő Legendás állatok – Grindelwald bűntettei című film, amelyet szintén a varázsvilág ihletett, állást foglal a homoszexualitás mellett, hiszen egyik karaktere, a fiatal Albus Dumbledore nyíltan vállalja nemi hovatartozását. Rowling már a kétezres évek elején úgy nyilatkozott, hogy Dumbledore, a Harry Potter-könyvek egyik legnagyobb hatalmú, kivételesen bölcs varázslója a saját neméhez vonzódik. Amikor egy rajongója azt írta, nem érti, miért alkotta meg így a karaktert, hiszen a varázslón egyáltalán nem látszik, hogy meleg, az írónő nem késlekedett a válasszal:

„Talán azért, mert a homoszexuálisok pont úgy néznek ki, mint az… emberek?”

Amikor 2016-ban a londoni West Endben bemutatták a Harry Potter és az elátkozott gyermek című színdarabot, kisebb felháborodást keltett a casting, ugyanis a Hermione Grangert játszó színésznő az afroamerikai Noma Dumezweni lett. Egy twittelő megint csak vette a bátorságot, és hangot adott nemtetszésének, hogy miért nem találtak egy rendes fehér színésznőt a szerepre. Rowling egyből billentyűt ragadott, és kiosztotta a maradi kommentelőt:

„Megtaláltuk a legtökéletesebb színésznőt, aki történetesen fekete. Köszi, viszlát.”

Anyák napján pedig ezzel a kedves üzenettel melengette meg a szívünket az írónő:

„Ma anyák napja van az Egyesült Királyságban. Ha nincs melletted az anyukád, hogy kényeztethesd, tégy valamit magadért, hiszen az édesanyád benned él. Fogadj el egy ölelést.”

A varázslat bennünk él!

J. K. Rowling tehát azon kívül, hogy több millió gyerekkel szerettette meg az olvasást (köztük velem is), folyamatosan biztosít minket arról, hogy van még tennivaló a világban. Vannak például kis túlélők, akiknek mindennél nagyobb szükségük van a szeretetre. Sajnos még mindig akadnak gúnyolódók, akiket rá kell vezetni arra, hogy az élet értelme nem a folyamatos versenyzés. És szerencsére vannak olyanok is, akiknek a létezése bizonyíték arra, hogy a varázslat bennünk él.

Boldog születésnapot, J. K. Rowling! Lumos Maximus!

 Haiser Olga

Felhasznált oldalak: ITT, ITT, ITT, ITT, ITT, ITT és ITT

Kiemelt kép: Getty Images/ Rob Stothard