Mielőtt bárki első nekifutásra legyintene egy nagyot, és azt mondaná, hogy „ez a nő is csak egy aranyásó, aki hozzáment a gazdag, ronda palihoz, hogy jobb legyen a sora” (vannak ilyen ítéletek is, sajnos), előbb olvassa el a következőket. Első ránézésre bárki gondolhat akármit, csak az nem feltétlenül fedi a valóságot. Mert mit keres egy gyönyörű, fiatal nő egy huszonöt évvel idősebb, ráadásul befolyásos férfi mellett? Nyilván a pénzét és a boldogulását. Persze én sem voltam ott akkor, amikor Chapman és Weinstein megismerkedtek, és nem ismerem személyesen egyiket sem, így fogalmam sincs, igaz szerelemben éltek-e, tényleg tetszett-e a nőnek a producer… Azt viszont el tudom képzelni, hogy ennek a dörzsölt, nyomulós férfinak megvoltak az eszközei és a jól bevált udvarlási szokásai ahhoz, hogy levegyen egy nőt a lábáról. 

Chapman és Weinstein kapcsolata 2004 végén kezdődött, miután Weinstein elhagyta első feleségét. 2007-ben három évvel később álltak oltár elé. 2010-ben és 2013-ban gyerekeik születtek.

Georgina Chapman egyébként Londonban született középosztálybeli családba, mindig is vonzódott a művészetek iránt, azon belül is a divattervezés érdekelte, így ezen a szakon diplomázott a Wimbledoni művészeti iskolában, 2001-ben. Az iskolai évek alatt ismerkedett meg későbbi üzlettársával, Keren Craig-gel, akivel három évvel az iskola után megalapították közös márkájukat, a Marchesát. 

Craig és Chapman közös márkájának indulása tehát a Weinsteinnel való megismerkedés előtti időszakra tehető, igaz, csak néhány hónappal előzte meg azt.

Nem igazán lehet rásütni így azt a bélyeget, hogy a gazdag ember felesége otthon unatkozott, ezért kitalálta, hogy divattervező lesz.

Chapman egy ideig modellkedett is, majd kipróbálta magát a színészetben (szerepelt néhány Weinsten-féle moziban is), de mindvégig a divattervezést tekintette fő hivatásának. 

A márka pedig szépen fejlődött. A színésznők előszeretettel viselték a gálákon és a partykon, és ehhez simán lehet, hogy nagyban köze volt annak is, hogy Weinstein feleségének a ruhamárkájáról volt szó.

A Marchesa viszont egy jó márka, és gyönyörű ruhákat gyárt. Bevallom, mivel régóta követem a trendeket, és szezonról-szezonra végignyálazom szinte az összes bemutatót, így a Marchesa kollekcióit is régóta figyelem, viszont azzal nem voltam kifejezetten tisztában, ki a két tervező, aki ezt a márkát képviseli. Igazából fogalmam nem volt, hogy kicsoda az a Georgina Chapman, és miért annyira jelentőségteljes Harvey Weinstein neve. Egész egyszerűen csak tetszettek a kollekcióik, mert nagyon szép, igényes, elegáns, pompás vonalvezetésű, maradandó ruhakölteményekkel örvendeztették meg évről-évre a nagyérdeműt.

2017 októberének elején azonban minden megváltozott, kvázi egy szempillantás alatt. Weinstein neve egyet jelent azóta az egyik legelvetemültebb szexuális ragadozóéval, aki arcátlanul, minden hájjal megkenve használta a hozzá befutó színésznőket alantas és erőszakos vágyainak kielégítésére. A sztorit ismerjük, az utóhatásaival is tisztában vagyunk. Rengeteg tetemet a felszínre mosott világszerte a New York Times leleplező riportja, és az öt nappal később megjelent, Ronan Farrow által írt riport, amit azokkal a színésznőkkel készített, akik először mertek kiállni a nyilvánosság elé Weinstein ellen.

Georgina Chapman pedig azonnal beadta a válókeresetet, elköltözött a férjétől a gyerekeivel együtt, és szinte alig lehet látni azóta, a közösségi oldalára sem posztol semmit. A színésznők, akik addig boldogan hordtak Marchesat a bemutatókan, gyakorlatilag bojkottálják a márkát.

Nagyon sokan szinte azonnal a márka sikerének a végét jósolták, és az előjóslatok úgy tűnik, lassan beigazolódnak. A botrány és az ezt eredményező totális bojkott nem tesz jót a ruhamárkának. Sokan firtatják, hogy mennyit tudott Chapman a férje ügyeiről, és ha tudott róla, miért hallgatott és miért tűrt. Illetve, ha nem tudott semmit, akkor meg teljesen hülye, vagy simán csak vak és süket? 

Ami tény, hogy a Marchesa egy tehetséges tervezőpáros nagyszerű márkája. És az is tény, hogy előszeretettel viselték a nők ezt a ruhát a gálákon. Szintén tény, hogy most már nem viselik.

De ez nem erőszak-e így, ebben a formában? Georgina Chapmant bele kell-e mosni ebbe a botrányba csak azért, mert valamikor hozzáment egy ilyen alakhoz? Nem érdemli meg ez a nő a kegyelmet?

És a márka mit érdemel? Talán ezt? Hiszen Weinstein felesége rögtön elvált, nem állt ki, hogy megvédje a férjét, hanem azonnal elhatárolódott tőle. 

Ez egy Marchesa-darab a friss kollekcióból. Valószínűleg egyetlen gálán sem fogunk találkozni vele:

View this post on Instagram

A post shared by Marchesa (@marchesafashion)

Ezek a kérdések pedig úgy tűnik, válasz nélkül maradnak. Addig nézzük, hogyan húzzák le Hollywood lefolyóján egy bravúros tervezőpáros életének munkáját ezzel a förtelmes botránnyal együtt.

Szentesi Éva

Kiemelt kép: Getty Images/Pascal Le Segretain