1. Felszedős trükkből világsláger

A munkásosztályból származó McCartney saját bevallása szerint gyakran érezte kisebbrendűnek magát a proccos bulikon, ahol Lennonnal tizenévesen csapatták. Ezt ellensúlyozandó, Paul előszeretettel öltözött elegáns fekete ruhába, hogy aztán egy sarokban üldögélve a gitárjával francia halandzsadalokat énekeljen, hátha azzal magára vonja a szofisztikáltabb csajok figyelmét. A trükk nem jött be, viszont később Lennon javaslatára átdolgozta a „franciázását” egy dalba... így született meg a Michelle.

2. Minden rosszban van valami jó

Talán ha Ringo Starr nem esik át gyerekkorában két nagyon súlyos betegségen, a Beatles ilyen formában soha nem születik meg. A kis Ringo (eredetileg Richard Starkey) hatévesen került kórházba vakbélgyulladással, ám a műtétet követően kómába esett, a teljes gyógyulási folyamat így végül egy teljes évet vett igénybe. Mire azonban hosszas otthoni felzárkóztató oktatás után végre utolérte volna tudásban a kortársait, TBC-s lett, ami újabb két év szanatóriumi kezeléssel járt. A kórházi személyzet unaloműzésként arra biztatta pácienseit, hogy csatlakozzanak a helyi zenekarhoz. Így lett Ringo élete első hangszere egy pár házi gyártmányú ütő, amivel az ágya melletti éjjeliszekrényt püfölte. Nem telt bele sok idő, és a fiú teljesen rákattant a dobolásra.

3. Dúdold velem: „rántotta”

Az együttes egyik legismertebb dalának dallama (ami nem mellesleg Vladimir Putyin kedvence is...) teljesen hirtelen pattant ki McCartney fejéből egyik reggel – csak épp szöveget nem talált még ki hozzá. Addig is, amíg meg nem születik a végleges verzió, hogy el ne felejtse a fülbemászó dallamot, fel-alá mászkált a lakásában azt dudorászva, hogy „Scrambled eggs... baby, I love scrambled eggs” (Azaz „imádom, bébi a tojásrántottát”). Ebből lett végül az ikonikus Yesterday.

Yesterday
Tanulság: a rántotta fiatalon tart. Majdnem.

4. IKEA-bosszú

A Norwegian wood című klasszikusban egy férfit felhív egy lány a lakására, ami olcsó fenyőbútorokkal van szegényesen berendezve. Miután hajnali kettőig beszélgetnek, a lány lefekszik aludni, a pasi pedig jobb híján a kádban hajtja álomra a fejét. Reggel az üres lakásban konstatálja, hogy bizony alaposan hoppon maradt, úgyhogy mérgében felgyújtja a „norvég fát”.

5. Hazai Beatles-mennyország

Ha lélekben te is gombafejű vagy, akkor íme, egy jó hír: A világ négy Beatles-múzeuma közül az egyik Egerben található, ráadásul nem is akármilyen. A múzeum minden egyes tárgyából csak úgy sugárzik az elkötelezett Beatles-mánia, ami nem is csoda, ha megnézed, kik az alapítók. Egyikőjük Molnár Gábor, aki az édesapjával közösen írta meg a nagy sikerű Halhatatlan Beatles című könyvet még a nyolcvanas években. A könyv köré komplett rajongói klub is alakult, ennek volt az egyik oszlopos tagja Peterdi Gábor, az Egri Road másik alapítója. A kiállított tárgyak nagy része kettejük relikviáiból állt össze, temérdek izgalmas információval, képpel, külön guitar-hero sarokkal, Beatles-koncert sikításmérővel, keverőpulttal, gombafejparókával és fotófallal kiegészítve.

6. A Lucy nem is a drogról szól

Praktikusan amint megjelent az együttes Lucy in the Sky with Diamonds című száma, a közfelháborodást követően a BBC máris betiltotta. Úgy találták ugyanis, hogy a cím egyértelműen az LSD-re utal. A szert egyébként ezidőtájt John Lennon fogyasztotta is, miután egy John Riley nevezetű fogorvos orvul a kávéjába csempészte. A szám így a tudatmódosítóval összefonódva híresült el, annak ellenére, hogy az együttes tagjai tagadták a kapcsolatot. A dalt egyébként egy jóval ártatlanabb dolog ihlette: Lennon fia, az akkor négyéves Julien mutatott egy képet édesapjának, amit az egyik ovistársáról, Lucy Voddennről rajzolt. Ennek a képnek adta az a címet, hogy „Lucy az égben, gyémántokkal”. A legviccesebb a történetben, hogy az eredeti Lucynek ráadásul fogalma sem volt, mi is az a kábítószer, amivel a rajongók az ő általa inspirált dalt összekapcsolják. „Amikor néhány barátomnak elmondtam, hogy a Lucy in the sky... valójában rólam szól, azt felelték, hogy az lehetetlen, hiszen ennek a számnak az LSD a témája. Túlságosan szégyelltem elárulni nekik, hogy gőzöm sincs, mi az az LSD.”

7. Bugyinedvesítés – másképp

A Beatles-koncertek állítólag masszív pisiszagot árasztottak – a túlságosan izgalomba jövő rajongólányok ugyanis nemcsak rogyásig sikítoztak, vagy elájultak izgalmukban, hanem... be is pisiltek.

koncert
Fullon pörög az őrület.

8. Kétbalkezesek

Bár a lakosságnak csak nyolc-tizenöt százalékban balkezes, ám a Beatlesnek az ötven százaléka az, ugyanis Paul McCartney és Ringo Starr is balkezesnek született.

 

Források: ITT, ITT, ITT, ITT, ITT

Képek: ITT, ITT

Kiemelt képünk illusztráció - Forrás: Shutterstock/mar_chm1982