Telitalálat volt az időzítés is. A jövő generációjának nagy, szimbolikus középső ujjat felmutató törvényt április 4-én, a szovjet felszabadulás/megszállás napján fogadta el a parlament. Annak a napnak az évfordulóján, amelyre a magyar nép hősi dalt írt a felszabadulásról – úgy, hogy valójában leigázták.

72 évvel később ugyanezen a napon megszavazzák a lex CEU-t, ami a felszínen transzparens felsőoktatást ígér, a gyakorlatban azonban ellehetetleníti az olyan külföldi, nemzetközi színvonalú intézmények működését Magyarországon, mint amilyen a Közép-európai Egyetem is.

Ezzel csorbítva az oktatás szabadságát, elvágva az utat a nemzetközi színvonalú szakmai továbbtanulás lehetőségétől, a kommunizmust idéző deficites szellemi színvonal burkába zárva. 

Csavarban a csavar, metának a metája, hogy mindezt olyan köztisztviselők teszik, akik közül maguk is sokat köszönhetnek akár az egyetemnek, akár egy-egy Soros-ösztöndíjnak.

Eddig több mint 40 ezren írták alá az egyetem mellett kiálló online petíciót, több mint 900 akadémiai oktató – beleértve 18 Nobel- díjas kutatót – állt ki nyílt levélben a CEU mellett, vasárnap este pedig 180 irodalmár, kritikus és irodalomtörténész közös nyilatkozatban tette ugyanezt. Ezekkel a szavakkal:

„A CEU nemcsak tudományos kiválósága miatt fontos része a magyar szellemi életnek, de nemzetközi oktató- és diákgárdájával, mintaadó kulturális és társadalmi programjaival is rendkívül erős köteléket jelent Budapest és Magyarország számára a fejlett világhoz. A törvénymódosítás aljas és kicsinyes támadás az egyetemi autonómia, az oktatás és kutatás szabadsága, a termékeny nemzetközi együttműködés és a civil társadalom ellen.”

Noha a törvényt a szovjet megszállás napján szavazták meg, elfogadásának másnapja ugyancsak jeles napra esik. Ez pedig nem más, mint április 5-e, Örkény István születésének napja. Micsoda véletlen, ugye? Az utóbbi napok eseményeire tíz remek Örkény Egyperces részleteit fűztem föl, amelyek szerintem tökéletesen megragadják a jelenkor hangulatát. 

Ki tudja, ha ma élne, talán ma ő is #IstandwithCEU hashteget posztolna. Vagy esetleg ezeket a saját szövegeit. 

1. Soros-ösztöndíjjal külföldön tanulni, majd megszavazni a lex CEU-t

„Ügylet

1. ELISMERVÉNY
Alulírott, Hallada Jutka ezennel tanúsítom, hogy édesanyám, dr. Hallada Ernőné budapesti lakos melléből a mai napon nyolc deciliter tejet leszoptam. Minthogy a tej jó minőségű és elegendő mennyiségű volt, ezennel kijelentem, hogy dr. Hallada Ernőné budapesti lakossal szemben semmiféle további igényt nem támaszthatok.
Hallada Jutka
s. k. csecsemő”

2. A generációs problémákról

„SÓHAJNAK BEILLŐ SZÓZAT
EGY ISMERETLEN RENDELTETÉSŰ
VASDARABHOZ, MELY
A TÖRTÉNELEM VIHARAIN
KERESZTÜL SZÉP CSÖNDBEN
MEGLAPULT EGY LIMLOMMAL
TELE LÁDIKÓBAN, MERT
SE NAGYAPÁMNAK, SE APÁMNAK,
SE NEKEM NEM VOLT MERSZÜNK
SZEMÉTRE DOBNI,
ÉS AZ UTÁNAM JÖVŐNEK SE LESZ

– Túlélsz, pöcök.”

3. A közhangulat margójára 

„Fasírt

A megdarált húst összedolgozzuk tojással, tejbe áztatott zsömlével, sóval, borssal, és forró zsírban vagy olajban húspogácsákat sütünk belőle.

Figyelem! Nekünk, emlősöknek nem mellékes kérdés, hogy mi daráljuk-e a húst, vagy bennünket darálnak-e meg.”

4. A magyar humorérzékről

„Folklór

1. Viccelődünk

Egy fekete autó közeleg a megyeszékhely felől. Megáll. Egy fekete ruhás férfi kiszáll, és odamegy a borsótáblához.
– No, hogy vagyunk, hogy vagyunk? – szól oda viccesen a parasztoknak.
– Jól vagyunk, jól vagyunk – válaszolják viccesen a parasztok.”
(Sárvári folklór. Vas megye, 1957)”

5. Az oktatási rendszer szigorításának okairól...

„Végzés

Egyetemi fölvételi kérvényét elutasítjuk, mert eddigi tanulmányai, valamint a fölvételi vizsga eredményei azzal a veszéllyel fenyegetnek, hogy rendkívüli képességeivel kisebbségi érzést ébresztene azokban az átlagos hallgatókban, akiknek csak egy darab agyuk van. ”

6. A politikai csatározásról...

„1949

Rajk László külügyminisztert, a párt régi harcosát, saját kérésére halálra ítélték.
A kivégzés a kölcsönös egyetértés és bizalom jegyében folyt le, kisszámú meghívott előtt.”

7. A rendszerváltozásról

„Változatok

A fűre lépni tilos
tilos a fűre lépni
lépni tilos lépni
lépni lépni lépni
lépni tilos tilos
tilos tilos tilos.
Tilos.”

8. Kommunikációs stratégiáról

„Apróhirdetés

Örök nosztalgia

Joliot Curie téri, ötödik emeleti, kétszobás, alkóvos, beépített konyhabútorral fölszerelt, Sas-hegyre néző lakásomat sürgősen, ráfizetéssel is elcserélném Joliot Curie téri, ötödik emeleti, kétszobás, alkóvos, beépített konyhabútorral fölszerelt lakásra, a Sas-hegyre néző kilátással.”

9. Múltról, jelenről, jövőről

„Hogylétemről

– Jó napot.
– Jó napot.
– Hogy van?
– Köszönöm, jól.
– És az egészsége hogy szolgál?
– Nincs okom panaszra.
– De minek húzza azt a kötelet maga után?
– Kötelet? – kérdeztem hátrapillantva. – Azok a beleim.”

10. A sajtóról

„Az öt világrész eseményei 

Remélem, fenti álhírek teljesen kielégítik az olvasó szenzációéhségét. Ezzel egy csapásra fölöslegessé válna az egész hírközlő apparátus, a telsztárok, ügynökségek, kábelek és képtávírók.
Tömérdek pénzt takaríthatunk meg. Még a lapszerkesztőségek dolgozóit is szélnek ereszthetjük, mert e sorok írója szerény fizetségért vállalkozik rá, hogy a hazai sajtót ellássa érdekes, frissnek tűnő és hitelesnek látszó álhírekkel.”

Szőcs Lilla

Forrás: Örkény István: Egyperces novellák

A kiemelt képen Hitka Viktória képzőművész munkáját láthatjátok. (Forrás: Hitka Viki Instagram-oldala)

A témában főszerkesztőnk, D. Tóth Kriszta írt fontos jegyzetet, OLVASSÁTOK EL ITT!