1. Győri BoriSzamarasz Vera Zoé: Nézd, ez én vagyok!

Ötéves kortól ajánlja a Csimota kiadó ezt az igazi könyvcsemegét a családoknak. Igen, ez egy valódi családi könyv. Még a kamasz lányaimat is rajtakaptam, hogy nagy kedvvel böngészik, pedig ők már nem szívesen vesznek illusztrált kötetet a kezükbe. Kivéve, ha Dániel András az illusztrátor. Szerencsére ő alkotta meg a könyv képi világát. Ő is ugyanolyan érzékenyen nyúlt ehhez a nehéz, identitáskereső témához, mint a két szerző, akiknek nem más a szándékuk a kötettel, minthogy nézzünk szembe magunkkal mi, felnőttek, és úgy mutassuk meg a gyerekeinknek ezt a világot, ahogy van. Legyünk érzékenyek, nyitottak, empatikusak, hogy a következő generáció is ezt lássa tőlünk. Messze ezzel a könyvvel töltöttük el a legtöbb időt a kisfiammal, holott ebben van a legkevesebb szöveg. Mert nem bírtuk abbahagyni a beszélgetést. álmodozást, közös rajzolgatást. Minderre teret és lehetőséget nyújt ez a kivételes kötet, ami a maga kategóriájában abszolút első a toplistán! (Csimota)

2. Ute Krause: Muskétások – Egy mindenkiért, mindenki egyért

Igazi kalandregényt írt és illusztrált Ute Krause két egérről, egy patkányról és egy hörcsögről. A muskétások nemcsak a föld alatt, hanem úton-útfélen, sőt egy kikötőben is szorgoskodnak. Olyannyira belejönnek a jó cselekedetekbe, hogy a „főegér” lakhelyéül szolgáló bolt tulajdonosa is nagy hasznát veszi annak, amit csináltak. Finom áthallások (Dumas: A három testőr című művére), komoly irónia és a felnőttek számára is fontos üzenetek vannak elrejtve ebben a hatéves kortól ajánlott könyvben, melyet Nádori Lídia élvezetes és gördülékeny fordításában olvashatunk. (Manó)

3. Mészöly Ágnes: Szabadlábon

Az eredetileg konduktorként dolgozó szerző igazán jól ismeri azt a világot, amit bemutat. Az izgalmas európai roadshow főszereplője egy kerekesszékes magyar fiú, Dani. Amikor elege lesz a hétköznapi megpróbáltatásokból, bátran útra kel, vonattal és stoppal bejárja Európát keresztül-kasul. Aggódó anyja a nem mindennapi kalandok közepette a legjobbkor talál rá. Több tabutémát is körüljár Mészöly Ágnes, aki a kamasz lelkek és a fogyatékossággal élők nagy ismerője. Minden serdülőnek és szülőnek el kellene olvasni ezt a szókimondó művet nemcsak azért, mert tényleg izgalmas és fontos témákat boncolgat, hanem azért is, mert igen hiteles képet kaphat a kamaszok világáról. (Tilos az Á) 

4. Majoros Nóra: Bolygóvadászok

Az űrbe repít ez a jól felépített, kisiskolásoknak szóló kalandos regény. Majoros Nóra könnyed stílusa, humora és történetszövő képessége már nem újdonság, hiszen ez a negyedik mesekönyve. A remekül eltalált gyerekkarakterek, és főleg a krízishelyzetekben közöttük zajló kommunikáció viszont szájbarágás nélkül adhat példát az olvasóközönségnek arra, milyen jó megoldások léteznek ilyen helyzetekben. A könyv valószínűleg folytatódik, mert az író olyan fantasztikus univerzumot teremtett, amit jólesne tovább olvasni. A csillagok háborúja is megidéződik benne, és elég sok zöld gondolatot olvashatunk didaxis nélkül, de ezt kicsit sem bánjuk. Rátkai Kornél fantáziadús illusztrációi jól illeszkednek a történethez. (Kolibri)

5. Lackfi János: Az informatikus kutyája

Lackfi végre megvalósította régi vágyát, és elénk tárta a francia költészet számunkra eddig szinte teljesen ismeretlen világát, ami színes, szagos, kacagós, könnyed... és kimondottan „franciás”! A költő-fordító lubickol a nyelvben, tapicskol, élvezkedik, játszik. Vicces formák és mély gondolatok követik egymást épp a megfelelő ritmusban. A kötet a gyerekeket is leköti. (Hahahhha!) Annyira szokatlan és felszabadító élmény olvasni, mint a képeket nézni, melyeket ismét Molnár Jacqueline (a szerző szinte állandó illusztrátor társa) alkotott. A rendhagyó színek és az új technika tökéletesen illusztrálja ezt a szerethető világot. (Móra)

6. Kertész Erzsi: Panthera – A hógömb fogságában

Ez a mű nem olyan, mint a megszokott, kalandos ifjúsági regények. Már az elején tudjuk, hogy sikerrel jár a gyerekek küldetése, és megoldják az emberfeletti feladatokat összefogással, találékonysággal és kitartással. Eddig akár sablonos is lehetne, de mégsem az. A karakterek ugyanis annyira változatosak, és olyan jó, természetes hangon szólalnak meg, hogy néha el is felejtettem azt, hogy hangosan olvasom a kisfiamnak. Olyan volt, mintha a saját szavaimmal meséltem volna neki el ezt az izgalmas történetet. Görcsös akarás nélkül is lehet jó gyerekirodalmat alkotni, és ezt Kertész Erzsi minden művében így csinálja, csak mindig más eszközökkel éri el. A kiskamaszoknak szóló sztorit Bernát Barbara illusztrálta remekül. (Pagony)

7. Matt Haig: A fiú, akit Karácsonynak hívnak

Bár már elmúlt a karácsony, ez a történet mégis örökzöld, de tényleg! Karácsony előtt tíz nappal kezdtük el olvasni, abban reménykedtem, hogy majd épp szenteste előtt végzünk vele, így mennyire időszerű lesz... Aztán amikor harmadnap este fájó szívvel vettem észre, hogy már csak három fejezet van hátra belőle, nem tudtam ellenállni a kíváncsiságunknak, és még aznap befejeztük. A szerző elementáris mesélőerővel, humorral és vagánysággal mondja el, hogyan született meg a sovány, félig árva, de emberfeletti küzdőerővel bíró Nikolas nevű kisfiúból a Mikulás figurája (természetesen a koboldok hathatós segítségével). Szívfacsaró, megható, de csöppet sem csöpögős történet Chris Mould részletgazdag és szellemes képeivel. (Kolibri)

8. Tuutikki Tolonen: Mumusdadus színre lép

A finn írónő humoros, jó stílusú művével 2015-ben egy igen rangos meseirodalmi-díjat nyert el. A történet szerint egy büdös, koszos, hörgő, mindazonáltal imádni való lény vigyáz néhány napig főhőseinkre, a három gyerekre, akik elég jól veszik az akadályokat, és természetesen megoldanak minden gondot, ami ezzel jár, sőt, még azon is túl... A legkisebb gyerek, Matilda a beszélő köntöse tanácsára még a mumusok zárt világába is eljut, ami nagy valószínűséggel azt jelenti, hogy hamarosan következik a második rész! Pasi Pitkänen különleges tusrajzai illusztrálják a mesét. (Babilon)

9. Dzsungeldzsem – Gyerekirodalmi Ábécés- és Olvasókönyv

Kicsit furcsa helyzet, hogy egy olyan antológiát ajánlok, amiben az én mesém is szerepel, de ettől függetlenül és ezzel együtt is azt gondolom, hogy igencsak hiánypótló ez a kötet. A saját gyerekeimnél is tapasztaltam, hogy az olvasni tanulóknak szánt könyvek szövegei a legkevésbé sem érdeklik az érintett korosztályt, mert vagy kisebbeknek, vagy épp nagyobbaknak szólnak a mesék. Itt viszont a korosztálynak megfelelő nyelven vezetik be az olvasás világába a gyerekeket olyan mesékkel, amelyek róluk szólnak, érdekesek és frissek. A mesegyűjteményt Lovász Andrea szerkesztette gondosan, sok tapasztalattal a háta mögött, és Kismarty-Lechner Zita grafikai és tervezőmunkája nyomán lett ennyire gusztusos, kézbe simuló tárgy. A szerzők névsora igen rangos: Berg Judittól Weöres Sándorig szinte minden jelentős kortárs alkotó megtalálható ebben a hiánypótló gyűjteményben. (Cerkabella)

Both Gabi