-

Nagyívű és kétségkívül igen fontos magyar győzelem ide vagy oda, óvatosan bár, de bevallom: engem nem kevésbé érdekelt az épület, amely befogadta a kedd esti viadalt, mint maga a mérkőzés. E stadion nevére szerintem még sokáig fogunk emlékezni. Engedjétek meg nekem, hogy bemutassam nektek ezt az épületet.

Bordeaux stadionja, a Matmut Atlantique – közel kétéves kivitelezést követően – 2015 májusában nyílt meg. Bátran kijelenthetjük, hogy az óceán kapujában elhelyezkedő város népszerűsége már nem csak a borainak, egyetemeinek és világörökségi helyszíneinek tulajdonítható.

A Jacques Herzog és Pierre de Meuron által alapított és vezetett építészirodának köszönhető a modern sportlétesítmény, amely a helyi csapat, az FC Girondins de Bordeaux nagy örömére új otthonukká vált az elmúlt egy év alatt. A legnépszerűbb sportág befogadására alkalmas monstrum már a harmadik a svájci alkotók életében, a müncheni Allianz Arena és a pekingi Nemzeti Stadion, valamint számos nevezetes projekt elegendő tapasztalattal szolgált arra, hogy ismét egyedülálló megoldásokkal és formabontó elemekkel tűzdelt épülettel hívják fel magukra a figyelmet a stadionok versenyében.

férfiak nők foci magyar ötlet építészet győzelem meccs foci EB Ausztria bajnokság Bordeaux stadion
Matmut Atlantique stadion - Forrás: Wikipedia/ PA

Az ezúttal négyszögletes épület kaphatná az „oszlopos” becenevet is. Ugyan ki gondolná, hogy a szokatlan ötlet, a számtalan karcsú oszlop alkalmazásával kívül-belül egyaránt kecsessé válik a monumentális létesítmény. A szellős érzet, a fehér külső, a belső terek, és a nézőtér pasztell tónusai, a letisztult, geometriai formák egyenesen előkelővé emelik a stadiont.

Az arányok mesteriek, fel sem tűnik, hogy magasabb, mint egy tízemeletes lakótelepi ház. Itt a tervezők ragaszkodtak a szögletes megjelenéshez, a talapzat, a tető sem kivétel, az oszloperdő henger külleme, a belső íves megoldások lágyítanak az éleken. Tökéletesen illeszkedik a város adottságaihoz, beolvad a környezetbe, van egyénisége, a tudatosan felépített koncepciót megjelenítő forma bevésődik, és egyértelműsíti, melyik városhoz, csapathoz tartozik a stadion. Az egész hely befogadó, az építészeti megoldások, a nyitott terek, az áttekinthetőség nemcsak a szemet vonzzák, hanem egyenesen invitálják a belépésre a közönséget. Akik kedden ott lehettek, a sportélmény mellett megcsodálhatták a modern építészet egy újabb remekművet is.

Szép volt fiúk! Hajrá magyarok!

Csáky-Nagy Krisztina

Kiemelt képünk forrása: Wikipedia/ Instagram/ lastdanny