(Hirdetés)

Sokáig úgy gondoltam, hogy minden pénzügyi bénázás kizárólag az én asztalom, ehhez aztán igazán értek, nemigen tud ebben senki felül... akarom mondani, alulmúlni.

Ha erről meséltem, rendszerint mindenki udvariasan mosolygott, és csodálkozva hallgatta az én sztorijaimat. Miközben állatira örülnek, hogy nem az ő hülyeségük van terítéken. Mert azért rendre ki szokott derülni, hogy majdnem mindannyiunknak vannak ifjúkori pénzügyi baklövései.

Csak nem mindenki vállalja. Vagy vallja be.

De vannak bátrak, akik mégis megteszik!

DTK: 

„Kezdő újságíróként betéti társaságot kellett alapítanom, hogy számlát tudjak adni a munkadíjamért. Az adminisztráció már akkor sem volt az erősségem. Ha bejött egy utalás, örültem neki... és elköltöttem. Aztán háromhavonta, az ÁFA fizetés idején volt nagy sírás-rívás. Meg olyan is volt, hogy az egész adófizetést elfelejtettem úgy, ahogy volt."

Fiala Borcsa

„Az egyik nyelviskolánál, ahol dolgoztam, olyan számlát kellett kiállítanom, amin nem volt ÁFA, már nem is emlékszem, miért. Úgy okoskodtam, hogy akkor ezek szerint én nem is fizetek adót, ergo a pénz száz százaléka az enyém. Aztán jött a nagy meglepi, amikor kiderült, hogy még annyit sem keresek jól, mint amennyire gondoltam."

Kárpáti Judit

„Miután huszonöt évesen elköltöztem otthonról a saját lakásomba a családi házunkból, ahol felnőttem, nem értettem, miért küldözgetnek folyton mindenféle közös költségről szóló irományokat. Ilyesmiről soha nem hallottam, így nem is törődtem vele. Fogtam, és kidobáltam a papírokat. Aztán egy kivételes lehetőségnek köszönhetően három hónapra elutaztam Kanadába. Remek volt, ám amikor hazaértem, arculcsapásként ért a végrehajtó levele, mely százötvenezer forintos bírságról tájékoztatott. Az már csak hab volt a tortán, hogy valamiért az áramszolgáltató leveleit is negligáltam és a reptérről a koromsötét lakásba érkeztem meg: kikapcsolták az áramot.”

Szívesen megspóroltam volna ezeket a kínos élményeket, ahogyan gondolom Kriszta és Borcsa is...

A szakértő véleménye és tanácsai

Dimény Katalin az OK Oktatási Központ vezetőjének tapasztalatai sajnos abszolút alátámasztják a fentieket: a fiatalok nem ismerik a pénzügyi rendszereket, csupán minimális információik vannak (ha vannak egyáltalán). Nem látják az összefüggéseket a kiadások és a bevételek között, ahogy a családjuk gazdálkodását sem ismerik.

A nyolcvanhét éves rokon nénitől valószínűleg mi is sokat tanulhatnánk, Katalin szerint ugyanis az egyik probléma éppen az, hogy a fiatalok nem követik figyelemmel a saját pénzköltési szokásaikat sem, vagy csak nagyon felületesen.

Íme, néhány tanács azoknak, akik még nem követték el ifjúkori baklövéseiket, és inkább mások hibájából tanulnának. És azoknak is, akik hamarosan kirepülő gyereküket szeretnék megóvni az anyagi katasztrófától:

1. Még a váratlan helyzetek előtt tájékozódj!

Gondolni kell arra, hogy bármikor jöhet egy váratlan helyzet, ami valamilyen kiadással jár. Az ifjaknak érdemes már az első fizetésből legalább 10 százalékot megtakarítani és érdeklődni a különböző pénzintézeteknél, hogy milyen lehetőségeik vannak erre. Gondold végig, mire szeretnél félretenni és ehhez gyűjts információkat, konstrukciókat! Tanácsos könyvekből, konferenciákból, előadásokból is értesülni a pénzügyi világról, és lehetőség szerint tréningekre járni.

2. Hol van a te komfortzónád?

Helyezd a komfortzónát alacsonyabbra! Melyek azok a kiadások, amelyek nem szükségesek a mindennapokhoz? Van-e lehetőség plusz munkát vállalni? Mérd fel a kiadások csökkentésének, és/vagy a bevételek növelésének lehetőségeit. A kulcs a változtatás és az, hogy a változásokra jól reagálj!

3. Tanulj a mi hibáinkból!

A szakértő szerint vannak olyan hibák, amelyeket nem baj, ha elkövetsz, végtére is a hibákból lehet tanulni. Még jobb, ha mások tapasztalatait használod fel a saját okulásodra. Az OK Oktatási Központban tipikus helyzeteket modelleznek a gyerekek, a tanulságokat aztán a trénerrel közösen elemzi a csoport. Így azok a srácok, akik ezeken a tréningeken részt vesznek, várhatóan egy jobb, hatékonyabb stratégiát tudnak kialakítani későbbi életükhöz.

Kárpáti Judit

Köszönjük Dimény Katalinnak, az OTP Fáy András alapítvány által életre hívott OK Oktatási Központ vezetőjének a cikkhez nyújtott segítségét!

Kiemelt képünk illusztráció - Forrás: Shutterstock/Nattapol_Sritongcom