A pesti oldalon nőttem fel, közel a Kodály Köröndhöz. Nagyszüleimmel rendszeresen jártunk a Szépművészeti Múzeumba. Lenyűgözött az épület nagysága, és a lépcsőn üldögélő látogatók látványa. Szerettem belecsöppenni egy merőben más világba, élveztem a csendet, amely körülvett a termekben, és arra késztetett, hogy beleképzeljem magam egy-egy festmény történetébe. Visszajáró múzeumlátogató lettem felnőttként is, és azt szeretném, hogy a gyermekeim és a barátaim is élményként tekintsenek egy múzeumi látogatásra. Sokszor hallom, hogy a népszerűnek tartott kiállításokat negatív élményekkel társítják, elvesznek a képek mennyiségében, a sorban állást fárasztónak tartják, így a pozitív ismeretszerzés és a következő látogatás már elmarad.

Múzeumi szülinap

 

Egyre több múzeum kínál plusz programot, amiért érdemes ismét betérni oda. Mindig gondban voltam, hol ünnepeljük a gyerekek születésnapját? Erre tökéletes helyszín lehet a Ludwig Múzeum. Több alkalommal is ide szerveztünk a lányom szülinapi partiját. Élmény volt látni, ahogy a kiállítótérben, a szőnyegeken ücsörögve alkotnak a gyerekek. Mindeközben a szülők egy ingyenes tárlatvezetésen vehettek részt, majd együtt vágtuk fel a tortát. Igazán klassz élmény volt mindenkinek.

A múzeum különlegességei közé tartozik az is, hogy az időszaki kiállításaikon kiállító magyar és külföldi művészek, ismert személyiségek tartanak tárlatvezetéseket. Maradandó élmény részt venni egy személyesebb hangvételű tárlatvezetésen, meghallgatni a művészek gondolatait, illetve a kiállításhoz kapcsolódó élményeit. De van a Ludwigban nyári tábor, interaktív családi délelőttök szombatonként, az Art and Wine Lover's Club pedig bemutatja a magyar borkultúrát, és az éppen zajló gasztro-forradalom újdonságait, amihez a kiállítások egy-egy darabja ad inspirációt.

Magyar Nemzeti Galéria

 

A Magyar Nemzeti Galéria is változatos programmal vár mindenkit, gyerekeket és felnőtteket egyaránt. Itt „mini tárlatvezetőket” is képeznek,  angol és német órát tartanak középiskolás gyerekeknek, akik nemcsak nyelvtudásukat szeretnék fejleszteni, hanem a művészeti stílusokkal is megismerkednének. Az idősebbeknek pedig festészeti és képzőművészeti technikák felfedezésében segít a múzeum, havonta egyszer. A következő program májusban lesz, ezen a decoupage technikát tanulhatják meg. Ha nem is jutsz el a várba azonnal, akkor is szörfölhetsz a festmények világában a honlapjukon, egy interaktív tanagyag keretében.

Műcsarnok. Kívülről is csodálatos.

 

A Hősök terén a Szépművészeti Múzeum idén februártól, 2018 tavaszáig nem látogatható. Akkor majd egy új múzeum nyílik ott, de szerencsére mindvégig nyitva marad a Műcsarnok. Itt – a kiállításokon túl – izgalmas, intellektuális irodalmi esteket szerveznek, valamint tematikus beszélgetéseket folytatnak. A meghívott vendég magával hoz egy számára meghatározó alkotót a társművészetek köréből (például Kukorelly Endre és Cserepes Károly), majd a jelen szemszögéből vizsgálják meg a nyolcvanas évek kulturális-művészeti folyamatait és teljesítményeit. Egy másik sorozatban pedig az irodalom, valamint az építészet és a képzőművészet kapcsolatáról beszélgetnek.

Nemcsak Budapesten érdemes körülnézni. Keszthely, Festetics Kastély.

 

A keszthelyi Helikon Kastélymúzeum parkja és épülete önmagában is lenyűgöző. Sokadik éve járunk a barátnőimmel az ottani szabadtéri előadásokra a meleg nyári estéken. Puskás Tamás és Básti Juli hozza közelebb a nézőkhöz a színházat, és költözteti ilyenkor vidékre a pesti társulatokat. Garantáltan szeretni fogják a gyerekek a kastély mellett pár éve elkészült óriási vadászati gyűjteményt. A kiállítás öt földrészen elejtett, több mint 200 vadfaj trófeáinak ad helyet. Az állatok többségével „természetes élőhelyükön” sétálva is megismerkedhetnek a látogatók.

Az ország másik felén, a debreceni belvárosban nehéz nem észrevenni a MODEM épületét. Méreteinél fogva ez akár közép-kelet Európa legnagyobb kortárs kiállítótere is lehetne. Az impozáns Antal–Lusztig gyűjteményben nyomon követhető a XX. századi magyar képzőművészet fejlődése. Programlistájuk rövidebb, de a feketekávéjuk isteni, és emiatt a múzeumi séta után, kötelező betérni a Művész kávézóba.

Jó időben se felejtsétek el a múzeumokat! Esős napokra, vagy egyszerűen csak akkor, ha elegetek van a tűző napból, írjastok föl néhány múzeumi programot a hétvégi listátokra! Rengeteg jó kiállítás van, ezeken felül pedig számos érdekes programot ajánlanak. Sokszor olyasmit, ami eszedbe sem jutna magadtól. A fentieken túl sorolhatnám még a természettudományi, régészeti, technikai témájú tárlatokat is... egy a lényeg, hogy mindenki talál valamit a kínálatban. Ezt garantálom.

Ujvári Bea

Kiemelt kép: Unsplash/Pauline Loroy 

A további képek a szerző tulajdonában vannak