... hanem azért is, mert elképesztő emberi tartásról és erőről tesz tanúbizonyságot, ahogy újra és újra feláll a tragédiák után.

Íme, az öt trauma, ami jobb emberré tette Keanu Reevest:

1. Az apja hiánya

A Bejrútban született Keanu hároméves volt, amikor az apja elhagyta a családot. Közeli kapcsolatban maradtak még évekig, de miután a papát kábítószer terjesztésért lecsukták, Keanu anyjával Kanadába költözött. A gimnáziumot négy különböző iskolában végezte – vagyis nem végezte, mert a diszlexiás Keanu végül sosem érettségizett le...

De megtanulta ellátni saját magát, és egyedül megszerezni a szükséges ismereteket. Miután abbahagyta a középiskolát, saját magát művelte. Ma rajong a könyvekért, rengeteget olvas. És a színészetet saját bevallása szerint is azért választotta, hogy időről időre kiléphessen saját életéből, és belebújhasson valaki máséba.

2. A legjobb barátja halála

1993-ban River Phoenix, akivel az ikonikus film, az Otthonom, Idaho forgatásán között szoros barátságot, kábítószer-túladagolás miatt elhunyt. 23 éves volt, amikor a Los Angeles-i Viper Room nevű szórakozóhely előtt összeesett. Keanu később egy interjúban azt mondta, sosem tudta igazán feldolgozni barátja halálát, minden nap eszébe jut River.

A színészt onnantól kezdve egyáltalán nem érdekelte a hírnév és a pénz. És az egyik legemberibb világsztár maradt Hollywoodban. A forgatásokon dolgozó kollégái szerint minden alkalommal, amikor elkezdik a munkát egy filmen, végigmegy az egész stábon, mindenkinek megtanulja a nevét, és mindenkivel rendszeresen beszélget. Egyszer egy díszletmunkás családja komoly bajba került, és Keanu húszezer dollár készpénzt ajándékozott neki karácsonyra...

3. A kisbabája halála

Az ezredfordulón Keanu és szerelme, Jennifer Syme kisbabát vártak. A színész alig várta, hogy otthont teremtsenek hármuknak. Házat vettek, Keanu pedig olyan autót választott, amely elég biztonságos ahhoz, hogy a születendő kislány és az anyukája kijárjon vele a forgatásokra hozzá. A terhesség nyolcadik hónapjában azonban komplikáció lépett föl, és Jennifernek meg kellett szülnie az elhalt magzatot. A szülők Avának nevezték el a kislányt és a Los Angeles-i temetőben egy privát szertartáson búcsúztak el tőle. Sajnos ezzel még nem volt vége a tragédiáknak...

4. A szerelme halála

Jennifer ugyanis mély depresszióba süllyedt, gyógyszereket szedett, és a pár kapcsolata válságba került. Egy időre külön is váltak, de végig kapcsolatban maradtak. Másfél évvel később Jennifer autóbalesetben meghalt...

A teljesen összeroppant Reeves ezt a következtetést vonta le a történtekből a Parade magazinnak adott interjújában: „A gyász folyamatosan változtatja a formáját... de soha nem ér véget."

5. A húga leukémiája

Kim Reeves 35 éves volt, amikor korábban diagnosztizált leukémiája rosszabbra fordult. Keanu épp a Mátrix-trilógia második és harmadik részét forgatta Ausztráliában, miközben zenekarával, a Dogstarral koncertezett. Ahogy meghallotta a hírt, a színész elintézte, hogy elhalasszák a forgatást és a turnét, majd hazautazott, hogy a húgát ápolja. A kollégái szerint Keanu tényleg mindent megtett Kim érdekében. Ápolta, főzött rá, takarította a lakását, kezelésekre vitte, etette, itatta, ha kellett, és még Capri szigetére is elvitte, hogy mosolyt csaljon az arcára. A házát is eladta, hogy közelebb költözhessen a húgához. Kim végül kigyógyult a betegségéből, és Keanu befejezte a Mátrix-trilógiát. A keresetének több mint felét pedig amerikai leukémiaközpontok támogatására adományozta.

Hogy mit tanult belőle? A saját bevallása szerint azt, hogy akkor, amikor egy szeretett személy ilyen helyzetbe kerül, az mindent átrendez az életedben. Egy pillanat alatt megváltoznak a prioritások, és azonnal érezni fogod, hogy mit kell tenned. Ilyenkor hallgatnod kell az ösztöneidre.

Oké, és ha már eddig eljutottál, akkor most megmutatjuk a hírhedt Szomorú Keanu képet, 2010-ből:

És, hogy mit válaszolt Keanu Reeves, amikor szembesítették a felvétellel, és a rengeteg vicces montázzsal, ami belőle készült?

Ezt:

„Lehet, hogy nektek szükségetek van a boldogságra az élethez. Nekem nincs."

Touché.

Boldog születésnapot, Keanu!

D. Tóth Kriszta

Kiemelt képünk illusztráció - Forrás: Shutterstock/Denis Makarenko