Cukkinitócsni tejföllel – amikor a „leves” szinte többe kerül mint a „hús”

Ennek az ételnek a tejföl a lelke, ami sajnos egyáltalán nem olcsó mulatság, de nélküle nem él meg a fogás. Aki luxizni szeretne, egy kis reszelt sajttal is megküldheti. Sajnos munka van vele, különösen akkor, ha nincs valamilyen géped, ami megkönnyíti a dolgod. A hozzávalókat hivatalosan reszelni kellene (nagy lyukú reszelőn), de én sokszor inkább beleszórom az aprítóba, mert sokkal gyorsabb és egyszerűbb.

cukkinitócsni sok tejföllel

Kell hozzá:

  • 1 db nagyobb cukkini
  • 4 db újkrumpli
  • 1 db hagyma
  • 1 db tojás
  • 4 evőkanál liszt
  • a sütéshez kevés olaj
  • a tálaláshoz 1 kis pohár tejföl (legalább)

Ez nekem 990 forintra jött ki. A cukkinit megmosom, és kiskanállal kikaparom a magjait, a krumplit és a hagymát meghámozom és mindent beleteszek kisebb darabokra vágva az aprítóba. Felaprítom őket, amíg olyan kellemesen darabos állagúak nem lesznek, majd megsózom a masszát, és 15 percig állni hagyom, hogy levet eresszen. Utána kinyomkodom (én puszta kézzel szoktam, de van, aki konyharuhába tekeri), hozzáütöm a tojást, és beleteszem a lisztet, alaposan összekeverem, és tenyérnyi lepénykéket formázok belőle, amiknek jó alaposan megpirítom mindkét oldalát. Tejföl nélkül ehetetlen, tejföllel csodás.

Sült fokhagymás, pirított színes paprikás tészta – amikor a fokhagyma a lényeg

Ez a tészta kicsit az olasz aglio e oilo magyar(abb) megfelelője, ami nem csípős, isteni finom, és tényleg nagyon olcsó. 

egy tál sült paprikás tészta

A hozzávalók:

  • 1 db fokhagyma
  • kevés olaj
  • 1 db kápia paprika
  • 2 db tv paprika
  • 1 db hagyma
  • 10 dkg teavaj
  • 1 csomag tészta

Először is a fokhagymának levágom a legtetejét, de tényleg csak minden gerezdnek a csúcsát, ráteszem egy kis darab alufóliára, meglocsolom pici olajjal, és sózom, majd becsomagolom, és 200 fokon 1 órán át sütöm. (Ebből érdemes többet is készíteni, kenyérre kenve, salátaöntetbe keverve is isteni. Minden más zöldséget felaprítok, és kevés olajon megpirítok, miközben megfőzöm a tésztát a zacskón leírtak szerint. Amikor kész a fokhagyma, a serpenyőből kiveszem a zöldségeket, beleteszem a vajat, belenyomom a fokhagymákat, amik csodásan krémesre sültek, jó alaposan összekeverem, és ebbe a csodálatos krémbe visszapakolom a hagymát meg paprikákat, és végül hozzákeverem a tésztát.

Ahhoz képest, hogy elképesztően egyszerű, hihetetlenül finom. És ez igazából négyfőnyi étel 990 forintból. 

Hamis gulyás sárgabarackos palacsintával – amikor a szezonális gyümölcs elviszi a hátán a menüt (és előre szólok, hogy ez kicsit túllóg az 1000 forinton)

A legfontosabb tippem félig a következő ételre is vonatkozik, és tényleg nagyon spórolós: ha bármibe kerül répa, krumpli és hagyma, akkor ezeknek a héját nehogy kidobjátok! Ha pucolás előtt alaposan megmossátok, a legjobb alaplé készül belőle, gyakorlatilag ingyen. A zöldségek héját szárazon addig pirítom a fazékban, amíg nem kezdenek kicsit már feketedni, utána felöntöm vízzel, és lassú tűzön kb. egy óráig főzöm. Ha a répának (vagy esetleg a petrezselyemnek) volt zöldje, az is mehet bele. Én sózni is szoktam az alaplevet, de nem mindenki. Ez pedig bármilyen krémleveshez és főzelékhez szuper kiindulási alap, a fagyasztóban elég hosszan eláll.

egy tál hamis gulyás

A hamis gulyáshoz kell:

  • 4-5 db sárgarépa vagy vegyesen fehér- és sárgarépa
  • 3 db újkrumpli
  • 2 db hagyma
  • 1 csomag fűszerpaprika
  • olaj

A pucolás után a hagymákat apróra vágjuk, kevés olajon elkezdjük pirítani, és amikor már szépen megpirult, hozzáadjuk a fűszerpaprikát, majd felöntjük vízzel, és beletesszük a felaprított répákat és krumplikat. Minimális anyagi ráfordítással csipetkét is készíthetünk bele, de nekem most a desszerttel együtt nem jött volna ki. A levest addig főzzük, amíg megpuhulnak a zöldségek – én kevés lével, tartalmasan szeretem, de ez egyéni ízlés kérdése. Ez 620 forintra jött ki, de még lesz desszertünk is.

A palacsintához biztos mindenkinek van tuti receptje, én így szoktam: 

Nagyjából 

250 gramm lisztet összekeverek 

2 tojással, és 

egy löttyintésnyi olajjal, 

majd ezt felöntöm 3 dl tejjel 

és 2,5 dl szénsavas ásványvízzel. 

(Mondjuk, egy négyfős családnak általában a dupláját szoktam készíteni.) Ez nagyjából 500 forint, és akkor most jön a drága extra:

három darab sárgabarackot (kb. 150 forint) egy tepsibe teszek, rászórok egy pici cukrot, és 200 fokon 20 percig sütöm.

Amikor kiveszem, villával szétnyomkodom, kicsit ilyen lekvárszerű állaga lesz, és ezzel töltöm meg a palacsintát. Szezonban negyedannyi, mintha túróval tenném. 

sült sárgabarackok

Kukorica-krémleves házi (hamis) tortillával – amikor a kiegészítő készen ötször annyiba kerülne

Ehhez máris nagyon jól jön az a bizonyos alaplé, amit a hamis gulyásnál anyagi ráfordítás nélkül elkészítettünk, de vízzel is jó a leves, csak alaplével sokkal jobb. A kukoricával csalok: héjastul beteszem a mikróba, és a legmagasabb fokozaton 3 percet mikrózom. Vigyázat, utána nagyon forró, én csipesszel szoktam kivenni. Ezt sajnos csövenként kell megtenni, de ehhez a leveshez én két cső kukoricával számoltam, szóval még így is gyorsabb, mint főzni. A főtt kukoricát hagyjuk kicsit kihűlni, majd egy mélyebb tálba állítjuk és egy éles késsel a lehető legkisebb veszteséggel igyekszünk 2-3 soronként szépen levágni róla a szemeket. De mondom, mi kell a leveshez pontosan:

  • 2 cső kukorica
  • 1 db hagyma
  • 1 liter alaplé (vagy víz)
  • 1 kis pohár tejföl
  • 1 tubus ömlesztett sajt

Miután a kukoricát a fent részletezett módon elkészítettük, megpirítjuk a hagymát, majd felöntjük az alaplével, mehet bele a kukorica, és amikor már meleg, akkor úgynevezett hőkiegyenlítéssel a tejföl (vagyis kiveszünk egy merőkanál forró levest, azt alaposan összekeverjük a tejföllel, majd az egészet visszaküldjük a levesbe), aztán a tömlős sajt (ami tudom, hogy nem fine dining, de ha spórolni kell, viszont szeretnénk egy kis sajtízt, akkor nem rossz alternatíva, főleg, hogy szerintem semmivel sem rosszabb, mint egy olcsó trappista). Szóval a végén botmixerrel vagy turmixgéppel homogénné varázsoljuk a levest, és már ehetjük is. Vagyis folytathatjuk a kiegészítővel.

Eddig 770 forintnál járunk, akkor is, ha az alaplé ingyen volt.

Ha úgy érezzük, hogy nem a tökéletes jóllakás a cél, akkor itt meg is állhatunk, és trükkös levesbetétként pattogtathatunk bele egy zacskó kukoricát, ami látványos és passzol is, de azért a házi hamis tortilla ugyanannyi pénzből sokkal tartalmasabb kiegészítő. (Azért hamis, mert búzalisztből készül kukoricaliszt helyett.)

kukoricakrémleves és házi tortilla

A tortillához 350 gramm lisztet, egy teáskanál sütőport, 2 teáskanál sót, 3 evőkanál olajat és 180 milliliter langyos vizet beleteszek a konyhai robotgépbe, majd a dagasztókarral elvégeztetem a piszkos munkát. A tésztát kb. fél óráig letakarva pihentetem, majd 10 golyóra osztom, és mindegyiket kinyújtom, majd rögtön sütöm egy száraz serpenyőben. Nagyon gyorsan megvan a sütése, és más ételekhez is szuper, friss kiegészítő. 10 tortilla kb. 250 forint, de ez egy 4 fős családnak bőven elég. A tészta egy napig elvan a hűtőben is, ha esetleg a felét egyik nap használnátok fel, a másik felét meg másnap.

Ti milyen receptekkel próbáltok spórolni?

Tóth Flóra