Nem tudom, te hogy vagy vele, de az utóbbi időben arra lettem figyelmes, hogy hiába figyelek oda, mit vásárolok, bizonyos darabok, bizonyos márkák ruhái sehogy sem bírnak egy évnél többet. Úgyhogy kikérdeztem a rokonokat, bújtam az internetet és a különböző fórumokat, mit csinálhatnék jobban, hogy kedvenc ruháim hosszú életűek legyenek.

Amikor már kínomban a naturista életmód felé kezdtem kacsingatni (irónia*), segítségemre sietett Tóth Bori stylist. Segítségével összeállítottam egy szemléletmód-formáló listát arról, hogyan érdemes hosszú távon gondozni gardróbunkat.

1. Tudatos gardróbtervezés!

Ahhoz, hogy hosszú életű ruhatárad legyen a nulladik lépés, hogy szelektáld a meglévő ruháidat, és megválj mindentől, amiről tudod, hogy többet nem fogod felvenni. Így azt is felmérheted, mi az, amire valóban szükséged van. Cipőkből, kabátokból és táskákból érdemes jó minőségűt beszerezni. Bár ezeknek az áruk is magasabb, de tovább hordhatod őket.

A ruhák élettartama több mindentől függ, elsősorban a minőségtől; a szabástól, az anyagtól, és attól is persze, mennyit és hogyan hordják őket. Például a gyermekruhák lényegesen hamarabb mennek tönkre a „nyüstölés” miatt. De ha kedvenc felsődet mindig a szárítóról veszed le, és hetente többször mosod, lényegesen rövidebb ideig hordhatod. 

2. A magas ár nem mindig garancia a minőségre

A következő módon csekkolhatod, hogy ár/érték arányban milyen minőségű darabot tartasz a kezedben. Első körben nézd meg a címkén, milyen anyagú az adott termék (a száz százalék poliészter nem túl szerencsés választás, hiába szép a ruha). Nézd végig, miként varrták össze a kiszemelt a darabot. Ellenőrizd, párhuzamosak-e a varrások, a fontos pontoknál (nyakrész, zseb, gombok, cipzár környéke) figyeld meg, nem kezdett-e el foszlani.

Az alapos vizsgálat után felmérheted, mennyire minőségi darabról van szó. Így – ha nem tudsz lemondani róla – legalább annak tudatában veszed meg, hogy tisztában vagy vele: egy évnél vagy húsz mosásnál tovább nem bírja.

3. A ruhacímke legyen a bibliád

Mielőtt lenyisszantanád a kilométeres ruhacímkét, gondosan értelmezd a rajta lévő jelzéseket, ehhez itt találsz egy útmutatót.
A megfelelő hőfokon kívül fontos tisztázni, hogy csökkentett fordulatszámot, alacsony hőmérsékletű öblítést, mérsékelt centrifugálást kíván-e az anyag, vagy egyáltalán be lehet-e tenni a mosógépbe, szárítógépbe. Jó esetben ezek mind ott vannak a ruhacímkén. Mosáskor ennek alapján érdemes csoportosítanod a ruháidat.

4. Fontos lépések a mosás előkészítéséhez

Esztétikai szempontból is jobb, ha nem ömlik ki a szennyesből a gombóccá gyúrt koszos ruha, illetve több ruhát is tárolhatsz, ha nem is élére hajtogatva, de azért szépen rakd el őket. Így kíméletesebb is a bánásmód.

A farmermosás előkészítésekor érdemes kifordítani a nadrágot, zsebeket átnézni, cipzárat felhúzni, gombot begombolni, és alacsony hőfokon mosni. (Ha szárítógépet használsz, ajánlott egyesével kiráznod és szinte hajtogatva bepakolnod a ruhákat a gépbe, mert úgy sokkal simábban kerülnek ki belőle.)

5. Nehéz anyagokat a nehezekkel, könnyűeket a könnyűekkel kellene mosni, de miért?

Nem mindegyik háztartásban életszerű ez a helyzet. Bori szerint ez nem kőbe vésett, de praktikus szabály, viszont különböző típusú ruhák együtt mosásánál mindig zárd össze a tépőzárat, a cipzárat pedig húzd fel, így nem okoznak sérülést a többi ruhának.

Szerezz be például kis mosózsákokat, ebbe belerakhatod a kényesebb darabokat (fehérnemű, harisnya), és így bátran moshatsz együtt különféle súlyú ruhaneműket.

6. Hogyan bonyolítja tovább mindezt a színes mosás?

A különböző anyagú dolgokat mindaddig moshatod együtt, amíg a hőfok mindegyiknek megfelel. A színeknél válogasd szét legalább világos/sötét kupacba a mosnivalót. Viszont egy–két fős háztartásban nem mindig lehet megvárni, amíg összegyűlik az adott pakk. Ilyenkor egy színfogó kendő is segíthet.

7. Mosószer vs. mosódió?

Mindenkinek megvan a kedvenc mosószere. Mindenki válassza a neki megfelelőt. Bár sokan tartanak tőle, a mosódió lágyítja a vizet, a ruhák puhábbak lesznek tőle, ráadásul környezetbarát. Mosószerből, folteltávolítóból is vannak már környezetbarát változatok, amikkel kedvenc darabjaidnak is kedvezel. Ha a mosás rendben, az még mindig csak félsiker. A szárítás is fontos, hogy tovább viselhesd kedvenc szettjeidet.

8. Makacs foltok?

Ha nem pont egy étteremben eszed le magad, jobb, ha rögtön leveszed a ruhát, kezeled folttisztítóval, majd pedig a megszokott módon kimosod a géppel. Bár rengeteg bolti folttisztító van, és sok házi praktika kering az interneten, sajnos akadnak olyan foltok (paradicsomszósz, alapozó), amiket semmivel nem tudsz eltüntetni, illetve csak úgy, ha károsítja a ruha anyagát. A helyi dörzsölés sajnos bolyhosítja a ruhát, így hiába tűnik el a folt, ha egy bolyhos rész ott marad örök emlékeztetőnek.

9. Ne csak a ruhát ápold, hanem a háztartási gépet is!

Időről időre érdemes az adagolófiókot kitakarítani, a dobot egy ronggyal áttörölni, ha marad még lerakódott kosz, egy puha fogkefével kipucolni, és utána üresen lefuttatni egy tisztítóprogramot némi ecettel.

10. Megfelelő szárítással rengeteg energiát spórolhatsz

A kötött pulcsiknak nem tesz jót, ha lógnak száradás közben, jobb, ha elfektetve szárítod őket. Az ingeket, blúzokat és mindent, ami gyűrődik, érdemes vállfára rakni, így a vasalást is megspórolhatjuk. A hőkezelés amúgy sem használ a ruháknak.

11. Ha mindezek ellenére mégis bolyhosodik…

Jó minőségű boholytalanító géppel néhány óra, mondjuk, egy film végignézése alatt sima lesz a holmid. Kicsit gyorsabb megoldás a borotvás renoválás, itt viszont vigyázni kell, hogy ne filmnézés közben csináld, mert ha nem figyelsz, könnyen kiszakíthatod a ruhát. Szösztelenítés közben a ruha anyagán ne legyen ránc, és ne nyomd rá a pengét, így elkerülheted a lyukakat.

 

Kíváncsian várjuk, hogy nektek milyen házi praktikák jöttek be a ruhák élettartamának növelésében. Írjátok meg tapasztalataitokat!

Szőcs Lilla