1. Preventív és poszttraumás szalonnázás

Azt sajnos nem tudom, hogy ki dedikálta épp az év utolsó előtti napját a szalonnának, de bizony nagyon is bölcsen tette! Brit tudósok ugyanis bebizonyították (nem röhög, ez most igazán és tényleg így van!), hogy a szalonna segít a másnapossággal való harcban, így ha ne adj’ isten úgy hozná a sors, hogy szilveszterkor mégiscsak lecsúszott az az utolsó utáni ital, ami már ártalmasnak bizonyult, akkor dobd csak össze valamelyik alábbi receptet január elsején, a szalonna ugyanis felgyorsítja az alkohol kiürülését a szervezetedből.

2. Ave! Egy fügés trutty rendel! 

Már az ókori rómaiak is nagy szalonnarajongók voltak, azonban ők nem bacon and eggs formájában szerették leginkább magukat kényeztetni e disznóalkatrésszel, hanem fügelevelekkel és borssal összefőzve. Az ókori rómaiakon és görögökön kívül még kínai leletek bizonyítják, hogy már i. e. 1500-ban is szerették a népek a szalonnát. De most őszintén, ki hibáztatná őket érte?

3. Sliccelt békön

Az angol bacon német eredetű (bak), és a disznó hátát jelenti, ez alakult át bacounná a XII. századi angol nyelvben – bár akkor még a komplett sertésre utalt, majd szép lassan, ahogy telt-múlt az idő és fogyott a szalonna, lett az elnevezése annak a húsnak, amit ma is ezen a néven ismerünk.

via GIPHY

4. Istenségnek látszó

Ha te is olyan elkötelezett szalonnarajongó vagy, mint én, akkor bizonyára örömmel hallod, hogy 2010-ben, Amerikában (hol másutt!) megalakult a szalonna egyháza, amely jelenleg 25 ezer hívő tagot számlál. Természetesen a vegetáriánusok, vegánok sincsenek innen kizárva, számukra ott áll a lehetőség az egyház honlapja szerint, hogy vegetáriánus szalonnához intézzék fohászaikat. Ámen.

Egyébként – csak hogy témánál maradjunk – a szalonnának is van védőszentje. Még jó hogy! Ő pedig nem más, mint Remete Szent Antal. A szalonna mellett még a kondások, hentesek, amputáltak, sírásók, epilepsziában szenvedők, elveszett holmik és remeték védelméről is gondoskodik. 

5. Szalonnázók Klubja

Kinéznek a barátaid, mert állandóan egy oldalszalonna lóg ki a mellényzsebedből? Megorrolt rád a feleséged, mert csécsit csókolgattál őhelyette? A hiba nem benned van, legfeljebb rossz társaságba keveredtél, de sebaj, ezen könnyűszerrel változtathatsz! Iratkozz be a michigani Szalonna Táborba, itt öt napon keresztül disznólkodhatsz lelki társaiddal. A program roppant színes, a kulináris örömökön felül filmvetítések, tanfolyamok, bál, kerekasztal-beszélgetés, előadások is az önfeledt testi-lelki örömöket szolgálják. 

via GIPHY

6. Mit esznek vajon Szalonnán?

Borsod-Abaúj-Zemplén megyében található egy Szalonna nevű település az Edelényi járásban… aminek a lakói minden bizonnyal marhára unják már az alcímben feltett kérdést. A falu neve egyébként a szláv slana, azaz sós szóból ered, ugyanis a közelben van egy enyhén sós ízű forrás.

7. Nemzeti szalonna

Egy felmérés szerint az amerikaiak 65 százaléka támogatná, hogy a nemzeti ételük a szalonna legyen. (Mondjuk, a roppant drága egészségbiztosítási rendszerük mellett lehet, hogy ezt kétszer is meggondolnám…)

8. Eau de Szalonna

Létezik egy szalonnabukéjú parfüm, amelynek illatjegyeit citrus és juharszirup teszi teljessé. És most, mielőtt továbbevezünk a már beígért parádés receptek irányába, hagyok neked egy percet, hogy elképzelj egy tetszőleges illetőt, aki semmi mást nem visel magán, csak egy kis békön odort. Mmm…

via GIPHY

Bacon jam

Egy biztos: a szalonna és a lekvár házasságából semmi rossz nem sülhet ki, nem igaz? Én karácsonyi ajándéknak készítettem el a család férfi tagjainak, és most, gondolom, nem kell megsúgnom, ki a legnépszerűbb nőrokon mifelénk, úgyis ki tudod találni.

Ráadásul könnyebb volt ezzel szeretetet vásárolni, mint tíz kiló kampánykrumplival.

Egy kiló szalonnát lassú tűzön ropogósra pirítottam, szűrőkanállal kihalásztam a falatkákat, a visszamaradt zsírban pedig lesütöttem két vöröshagymát és négy gerezd fokhagymát. A végén rádobtam két evőkanál barna cukrot, két evőkanál juharszirupot és másfél deci whiskey-t. Ebből a mennyiségből hat ilyen üvegecske lett… meg még egy homályos adagnyi, amit elkóstolgattam, hogy tudjam, nem sikerült-e véletlenül rosszul.

Csokis szalonnás keksz

Emlékszem, egy ismerősöm mekkora frászt kapott, amikor életében először Amerikában járva a reggelihez eperhabos, juharszirupos palacsintát szolgáltak fel neki – körítésként egy nagy tál sistergő szalonnával.

Pedig a sós-édes párosítás távolról nem ördögtől való! Példa rá (rajtam kívül persze) ez a pompás keksz (aka kuki, avagy cookie). 

Először is egy vastag falú serpenyőben süss ropogósra 400 gramm felkockázott szalonnát. A húst szűrd le, és tedd félre, a zsírt pedig keverd össze fél bögre olvasztott vajjal, majd keverd habosra egy bögre barna cukorral. Most mehet hozzá két nagyobb tojás, két és fél bögre liszt, egy csomag sütőpor, majd két tábla (azaz 200 gramm) felaprított keserű csokoládé, és a baconkockák. Ha szeretnéd, még fellazíthatod a tésztát négy evőkanál whiskey-vel. Evőkanállal vagy fagylaltadagolóval puccants sütőpapíros tepsire kisebb halmokat tisztes távolságra egymástól (sütés közben hajlamosak megnőni és ellaposodni), majd kilenc perc alatt süsd készre.

Az úgynevezett macsópalacsinta

Ez a recept „mancake” címen fut a brit oldalakon, ami a férfi és a palacsinta szavak frappánskodó összeolvasztásából született.

Egy pillanatra bátran háborodjunk fel e pofátlan szexizmuson, miért csak a férfiak kiváltsága lehetne a sör, a szalonna, kérdem én?

Hogy mikortól született meg ez a hülye sztereotípia, hogy a férfiak eszik a csülköt és isszák a sört, miközben életük törékeny párja egy tál salátán nyammog, arra egy másik cikkben térnék ki, most inkább vessük bele magunkat az uniszex örömökbe.

Először is piríts le, immár rutinosan, 200 gramm szalonnát. Egy tálban keverj össze két tojást, egy fél bögre vajat (vagy a kisült szalonna zsírját), fél bögre barna sört, majd szép lassan keverj bele egy bögre lisztet, két evőkanál sütőport, két evőkanál cukrot, egy fél evőkanál sót, a szalonnát, majd az egészet kisebb adagokban süsd ki – ha lehet, tarkedlisütőben, ha nem, sima palacsintasütőben, mint a sima amerikai pufi palacsintát.

Mindenkinek boldog szalonnázást kíván,

Fiala Borcsa

Források: ITT, ITT, ITT, ITT, ITT