Három villámcsirke ma este vacsorára – Stahl Judit konyhájából
A lányom az idén nyolcadikos lett, és az estéink bizony szinte mindig tanulással telnek, ahogy a legtöbb iskolás gyerek szüleinek. A matematika és az angol javára búcsút mondtunk tehát a nyári kényelmes, hosszú vacsorafőzéseinknek. Általában alig fél óra marad összedobni valamit. Mivel azonban napközben hárman háromfelé vagyunk, és általában csak bekapunk valamit, nálunk a vacsora a nap közös pontja, és a fő étkezés is. Na, ne gondoljatok háromfogásos szupermenüre, ami után kajakómában üldögélünk. Az olyan gyors receptek mentik meg az estéinket, mint ez a három csirke. Stahl Judit írása.
–
Gorgonzolás-zsályás csirkeragu
Gyorsabban elkészül, mint ahogy megérkezne egy pizzarendelés. Az a trükkje, hogy turmixban elkészíthető a mártás, ami remek mentőöv, ha alig jut idő a konyhai teendőkre.
Hozzávalók:
60 dkg csirkecomb- vagy csirkemellfilé, ujjnyi csíkokra vágva
2 evőkanál vaj
2 evőkanál olívaolaj
só és frissen őrölt bors
A mártáshoz:
7½ dkg dió
5 dkg vaj
3 gerezd fokhagyma, szétnyomva
1 nagy marék friss zsályalevél, apróra vágva
10 dkg gorgonzola, morzsolva
2 dl habtejszín
1. A húst sózzuk, borsozzuk, és három adagra osztjuk. A vajat és az olajat összeolvasztjuk egy nagyobb serpenyőben, aztán felforrósítjuk, és a húst adagonként körülbelül három perc alatt megsütjük. Szűrőlapáttal kiszedjük, félretesszük.
2. A serpenyőt konyhai papírtörlővel szárazra töröljük, és a diót mérsékelt lángon kevergetve illatosra pirítjuk, majd kihűtjük. Újra kitöröljük a serpenyőt, és megolvasztjuk benne a vajat, aztán ezt is kihűtjük. Végül a diót, az olvasztott vajat, a fokhagymát, a zsályát, a gorgonzolát és a tejszínt turmixgépben simára dolgozzuk.
3. A megsült húst visszarakjuk az eddig használt serpenyőbe, és mérsékelt lángon kevergetve összemelegítjük a mártással két–három perc alatt. (Négy adag lesz belőle.)
Serpenyős expressz enchilada
A „soha ne kóstoltasd meg egy mexikóival” birodalmában járunk, hisz nem is értené egy őslakos, mi a szöszt csinálunk az egyik nemzeti ételükkel. Bocs! De Mexikó messze van, az ízek viszont nagyon is közeliek a magyar ínynek.
Hozzávalók:
1 evőkanál olaj
1 fej vöröshagyma, apróra vágva
3 gerezd fokhagyma, szétnyomva
1 késhegynyi őrölt kömény
1 késhegynyi őrölt fahéj
30 dkg készen vett paradicsomsalsa
8 db 20 centis tortilla, falatnyi darabokra tépkedve
1 grillcsirke letépkedett húsa
1 db 40 dekás konzerv vörös bab, átöblítve és lecsepegtetve
10 dkg cheddar sajt, frissen reszelve
A taláshoz:
Egy doboz tejföl, két evőkanál apróra vágott konzerv jalapeño paprika és egy kis csokor apróra vágott friss korianderzöld
1. Előmelegítjük a sütőt 200 fokra. Egy legalább 30 centis, magas peremű, sütőben is használható serpenyőben megmelegítjük az olajat, beleszórjuk a hagymát és a fokhagymát. Megsózzuk, majd gyakran kevergetve megfonnyasztjuk körülbelül három perc alatt.
2. Rászórjuk a fűszereket, rákanalazzuk a salsát, és folyamatosan kevergetve két percig pirítjuk.
3. A paradicsomos alapba beledolgozzuk a tortillafalatokat, a csirkehúst és a babot, majd az egészet elsimítjuk a serpenyőben.
4. Megszórjuk a reszelt sajttal, és az előmelegített sütőben körülbelül tíz perc alatt készre sütjük. Kivesszük, és tálalás előtt legalább öt percet állni hagyjuk.
5. A tejföllel megcsepegtetve, a jalapeño paprikával és a korianderzölddel megszórva tálaljuk. (Négy adag lesz belőle)
Zelleres csirkecurry spenóttal
Az egyik legnépszerűbb receptünk volt, nem ok nélkül: kiadós, mégsem magas kalóriatartalmú étel, tisztességes mennyiségű curryvel. Ettől még inkább úgy érezzük, hogy alaposan belakmároztunk. A magyarázat abban rejlik, hogy több kutatás szerint a fűszerek hatására hamarább stimulálódik az agy jóllakottságközpontja.
Hozzávalók:
4 bőr nélküli csirke-felsőcombfilé, 2×2 centis kockákra vágva
1 nagy zellergumó (tisztítva 40 dkg), 2×2 centis kockákra vágva
2 evőkanál vaj
2 evőkanál currypor
1 kis csokor újhagyma, fehér szárrésze apróra vágva
2 gerezd fokhagyma, szétnyomva
1 dl kókusztej
10 dkg bébispenót
só és frissen őrölt bors
A tálaláshoz: 2 dkg kókuszchips
1. A húst sózzuk, borsozzuk. A zellerkockákat gőz fölött megpároljuk, a párolólevet megőrizzük.
2. A tálaláshoz szükséges kókuszchipset egy nagy, száraz serpenyőben kevergetve halványbarnára pirítjuk, majd átöntjük egy tálkába.
3. A húskockákat két adagra osztva, adagonként két–három perc alatt elősütjük
Egy–egy evőkanál felforrósított vajon egy közepes méretű, magas peremű serpenyőben. Ha kész, szűrőlapáttal kiszedjük, és megszórjuk a curryvel.
4. A hús sütéséből visszamaradt vajon megfonnyasztjuk az újhagymát fél deci vízzel együtt, aztán hozzákeverjük a fokhagymát, a félretett húst, a párolt zellert, majd az egészet felöntjük a kókusztejjel és a zeller párolófolyadékából másfél decivel. Sózzuk, borsozzuk, és öt perc alatt, kevergetve összefőzzük.
5. Az ételbe három–négy részletben belevegyítjük a spenótot és jól átforgatjuk. Végül rászórjuk az ételre a kókuszchipset, és tálaljuk. (Négy adag lesz belőle)
Stahl Judit
Ha még nem vagy feliratkozva a WMN hírlevelére, akkor gyorsan pótold az alábbi (zöld) mezőre kattintva – hírlevelünkben ugyanis 50%-os kedvezénykupont találsz Stahl Judit könyvkiadójának webshopjához! Szóval katt ide:
Képek forrása: Stahl Judit