Amerikai csokoládés keksz

Szerkesztőségünknek két élete van: a gasztronómiai és az irodalmi. Az utóbbi a Lettero-könyveket jelenti, vagyis olyan női regényeket, krimiket, thrillereket adunk ki, amelyekről meggyőződésünk, hogy ha magyarul nem jelennének meg, nagy kár lenne értük. Egyszer megkérdeztünk pár külföldi szerzőnket a kedvenc édességéről. Így jutottunk hozzá ehhez a tényleg szuper kekszrecepthez az amerikai Taylor Jenkins Reidtől, az Evelyn hét férje című regény szerzőjétől. Azt írta nekünk: „Nincs annál jobb, mint a frissen sült, langyos csokis kekszet egy pohár jéghideg tejbe mártogatni.” Igen, egyetértünk!

24 dkg finomliszt

½ teáskanál szódabikarbóna

½ teáskanál só

24 dkg puha vaj

15 dkg cukor

15 dkg barna cukor

1 vaníliarúd

2 tojás

25 dkg tejcsokoládé, apróra vágva

 

1. Előmelegítjük a sütőt 175 fokra, és sütőpapírral kibélelünk egy 30×40 centis lapos tepsit.

2. A lisztet, a szódabikarbónát és a sót összevegyítjük egy tálban.

3. A vajat, a kétféle cukrot és a vaníliarúd kikapart magjait robotgéppel jól összedolgozzuk két perc alatt, aztán elkeverjük benne egyenként a tojásokat, majd tovább járatjuk a gépet öt percig. Ezután hozzáadjuk a lisztes részt, végül a csokit.

4. A tésztából evőkanálnyi mennyiségeket teszünk egymástól hét centire a tepsire, és tizenkét–tizenhárom perc alatt megsütjük. Várunk pár percet, amíg kicsit hűlnek, majd széles pengéjű késsel átemeljük őket egy rácsra, hogy azon hűljenek ki teljesen.

5. A maradék tésztából ugyanígy elkészítjük a többi kekszet. (Körülbelül 48 darab lesz belőle.)

Karamellás-csokis tallér

Érdekessége, hogy a rendes mennyiségű csokoládé ellenére a karamellás ízek dominálnak benne, köszönhetően a vajkaramella és a barna cukor fenséges összhatásának. És még egy megjegyzés: amikor először megjelent a recept, még nem ajánlottuk, hogy pihentesd a tésztát egy éjszakán át, de később, amikor a tesztkonyhában véletlenül a hűtőben felejtettük, kiderült, ettől még finomabb lesz.

10 dkg étcsokoládé, apróra vágva

25 dkg finomliszt

½ teáskanál sütőpor

¼ teáskanál szódabikarbóna

¼ teáskanál só

22 dkg puha vaj

30 dkg barna cukor

1 vaníliarúd

1 tojás

15 dkg tejcsokoládé, apróra vágva

10 dkg vajkaramella, apróra vágva

 

1. Az étcsokit gőz fölött megolvasztjuk, kihűtjük. A lisztet, a sütőport, a szódabikarbónát és a sót összevegyítjük, félretesszük.

2. A vajat, a barna cukrot és a vaníliarúd kikapart magjait robotgéppel két perc alatt összedolgozzuk egy nagy tálban. Hozzáadjuk a tojást, és öt percig tovább keverjük a géppel. Ezután lassú fokozaton belevegyítjük az olvadt étcsokit, majd a lisztes részt, végül a tejcsokoládét és a karamellát.

3. A tésztát a hűtőben egy éjszakán át pihentetjük.

4. Másnap előmelegítjük a sütőt 190 fokra, és sütőpapírral kibélelünk két 30×40 centis lapos tepsit.

5. A tésztából enyhén nedves kézzel egy–egy evőkanálnyi mennyiséget veszünk ki, golyókat formálunk belőle, és sütőpapíros tálcára sorakoztatjuk. Ezután mehetnek vissza a hűtőbe, kivéve nyolc darabot, mert ezeket rögtön ráültetjük az egyik tepsire, egymástól hat centire. (Ha közben túllágyul a tészta, kis időre rakd vissza a hűtőbe.)

6. Az első adag tallért megsütjük nyolc perc alatt, és hagyjuk a tepsin teljesen kihűlni, mielőtt leszednénk. Ezalatt megsütjük a következő nyolcat a másik tepsin. Így haladunk tovább, amíg elkészül az összes tallér. (Körülbelül 60 darab lesz belőle.)

Töltött csokis-mogyorós keksz

Egyértelműen a csokiimádók kedvence. Tetején tejcsokis csíkok, középen csokis-mogyorókrémes töltelék, és emiatt mindegyik süti – pár falatnyi – garantált boldogság. A tésztája nagyon hamar megvan, az összeállítása sem babrás. Naná, hogy sok olvasónk szereti, természetesen velünk együtt!

 A tésztához:

14 dkg finomliszt

5 dkg porcukor

5 dkg török mogyoró, megpirítva és finomra darálva

¼ teáskanál őrölt fahéj

¼ teáskanál só

10 dkg hideg vaj, kockákra vágva

A töltelékhez:

10 dkg Nutella

A mázhoz:

5 dkg tejcsokoládé, apróra vágva

½ evőkanál vaj

½ evőkanál keményítőszirup

1. A lisztet, a porcukrot, a mogyorót, a fahéjat és a sót késes robotgépben elkeverjük. Hozzáadjuk a vajat, és addig járatjuk a gépet, amíg morzsás állagú keveréket kapunk.

2. A morzsás keverékből egy nagy tálban néhány mozdulattal tésztát gyúrunk. Ezután bucira formázzuk, majd koronggá lapítjuk, és frissen tartó fóliába csomagolva egy órára a hűtőbe tesszük.

3. Előmelegítjük a sütőt 180 fokra, és sütőpapírral kibélelünk két 30×40 centis lapos tepsit.

4. A tésztát két sütőpapír között három milliméter vékonyra nyújtjuk, és lisztbe mártott, négy centi átmérőjű kiszúróval körlapokat szaggatunk ki belőle. A „szabási hulladékot” újra összegyúrjuk, kinyújtjuk, kiszúrjuk.

5. A kekszeket egymástól jó egy centire rakjuk a tepsiken, és öt perc alatt megsütjük – egyik tepsivel a másik után. Hagyjuk őket teljesen kihűlni, csak ezután szedjük le.

6. A kekszeket párosával összeragasztjuk a Nutellával.

7. A mázhoz a hozzávalókat gőz fölött összeolvasztjuk, és becsíkozzuk vele a kekszeket. (Körülbelül 25 darab lesz belőle.)

Stahl Judit

Iratkozz föl a WMN hírlevelére, mert 50%-os kedvezménykódot találsz benne Stahl Judit könyvkiadójának webshopjához!
(De persze ne csak ezért iratkozz föl... hanem azért mert jóóó!) KATT IDE a hírlevél-feliratkozáshoz!

Képek forrása: Stahl Judit