Hiába bűncselekmény, eszméletlenül gyakori

A kéretlen péniszfotók küldése kimeríti a szexuális zaklatás fogalmát, amit természetesen tovább súlyosbít, ha felnőtt az elkövető, és kiskorú az áldozat. Azt is érdemes tudni, hogy a magyar törvények szerint gyermekpornográfiának számít minden 18 év alatti személyről készült meztelen fotó vagy videó: annak nemcsak a megosztása, terjesztése, hanem a tárolása is bűncselekménynek minősül. Akkor is, ha a kamasz maga készítette saját magáról a nemi szervét ábrázoló képet, vagy egy 19 éves őrizget a 17 éves partneréről, egy – tegyük fel – konszenzuálisan készített aktfotót. Ebből a szempontból hasonlóan szigorú a magyar és a brit jogi környezet is: mindkettő zéró toleranciát hirdet a kiskorúak védelme érdekében.  

Ezzel együtt megdöbbentő számok és információk láttak napvilágot egy 2021-ben megjelent angol vizsgálatban. Jessica Ringrose és munkatársai 144 középiskolás, 11–18 éves lánnyal beszélgettek fókuszcsoportokban, ahol a fiatalok elmondhatták a saját tapasztalataikat, gondolataikat a téma kapcsán.

Kiderült, hogy a megkérdezett serdülők 76 százaléka kapott már életében péniszfotót, 70 százalékukkal pedig előfordult, hogy tőlük kértek meztelen képet.

Összehasonlításképpen: a Be Social Magyar Tinik a neten című 2021-es felmérésében a részt vevő fiatalok 56 százaléka kapott már erotikus fotót cseten, 51 százalékuktól kértek ilyen képet, és 12 százalékuk teljesítette a kérést. Ráadásul az adatok dinamikusan növekvő tendenciát mutatnak: két évvel korábban, 2019-ben „csak” 39 százalék volt azoknak az aránya, akiktől kértek már meztelen képet. 

Az undortól a rezignáltságig  

Annyira gyakran kapnak kéretlen péniszképeket általános és középiskolás lányok, hogy egy ausztrál kutatásban azzal viccelődtek, a 12. évfolyam végén majd ezekből a fotókból állítanak össze emlékkönyvet. Bár a humor fontos megküzdési eszköz a serdülők kezében, fontos látni, hogy ennél súlyosabb kérdésről van szó. Mára annyira elterjedtté váltak a péniszfotók, hogy sokan elkezdték normálisnak tekinteni őket, szinte fel sem kapják a fejüket, amikor ilyen történetet hallanak. Miért baj ez? 

Egyrészt azért, mert olyanok is felbátorodhatnak, hogy küldjenek a nemi szervükről képet, akik korábban nem csináltak ilyesmit. Fiatal fiúként, mondjuk, tanácstalanok, hogy a másik mit tarthat vonzónak, és ezt a példát érzékelik maguk körül. Vagy úgy gondolják, ez után a lépés után jogos követelés lehet, hogy cserébe ők is meztelen fotót kérjenek a címzettől. A dickpiceknek van egy hatalmi komponensük is, ami a férfi feljogosítottságérzéshez kapcsolódik.

A fotók azt fejezik ki, hogy rendben van ennyire határsértő módon közeledni a nőkhöz (vagy a meleg férfiakhoz) az online térben, és oké úgy udvarolni, bókolni valakinek, egy ismeretlennek, bárkinek, hogy lősz egy képet a farkadról, és a megkérdezése nélkül elküldöd neki. Hiszen egy péniszt, pláne ha a tiéd, csak csodálni lehet, nem igaz?! 

Ezzel párhuzamosan a lányok Ringrose és csapata kutatásában beszámolnak egy folyamatról, amelynek során a heves undort fokozatosan felváltja a megszokás, aztán pedig egyfajta beletörődés lesz úrrá rajtuk. Nem jelentik ezeket az eseteket, sokan nem is tartják zaklatásnak a kéretlen péniszfotókat, hiszen jóformán az összes barátnőjük kapott ilyen képeket. Sőt, vannak lányok, akik már (kis)kamasz korban belsővé teszik az elkövetők dickpicekkel kapcsolatos narratíváit, és a kívánatosságuk, népszerűségük jeleként azonosítják ezeket a fotókat akkor is, ha vadidegen középkorú férfiaktól kapják őket. Mások csak simán elfogadják ezeket a veszélyeket, mint az online létezés kellemetlen, de természetes velejáróját. Az árat, amit azért fizetnek, hogy magasabb pontszámuk legyen Snapcheten.  

Érdemes képben lenni az applikációkkal

A Snapchat egy olyan – egyébként végtelenül szórakoztató – platform, amely az eltűnő tartalmakról, videókról híres. Emiatt a meztelen fotók küldésének is ideális terepe, hiszen a képek rövid idő után törlődnek, ha pedig valaki képernyőfotót készít róluk, azt a küldő félnek jelzi a rendszer. A Snapchatnek van gyors kapcsolatfelvételi funkciója is (legalábbis Ringrose-ék kutatása idején így volt), így a felhasználók, ha szeretnék növelni a pontszámaikat, kikapcsolhatják az adatvédelmi beállításokat, ezt követően pedig bárki felveheti őket ismerősnek. A pontszámok igazából nem sok mindenre jók, lehet versenyezni, hogy kinek van több. Az applikáció sajátosságai viszont a készítők szándékai ellenére is lehetővé teszik, hogy felnőttek szivárogjanak be a gyerekek hálózataiba. 

Ezt mutatja a következő részlet a Ringrose-féle kutatásból:

Annie: Snapchaten rengetegféle dolgot küldenek neked…
Sonja: Igen.
Annie: Olyanok, akiket nem ismersz.
Manjit: …amiket ebben a korban nem akarsz megtapasztalni.
Corri: Tehát a legjobb, amit tehetsz, hogy letiltod őket.
Danni: Felnőtt férfiak is vannak köztük.
Sonja: Igen.
Annie: Nem gyerekek, felnőtt férfiak.
Danni: Hozzáadnak a Snapchathez, küldenek neked [dickpicet], fotót kérnek cserébe.
Manjit: Igen, vagy videót küldenek. 

Ez a beszélgetés 11-12 éves gyerekek között zajlott el az egyik fókuszcsoportban, ahova hét egyesült királyságbeli iskolából toboroztak diákokat.

Nem azért idéztem, hogy szörnyülködjünk egy sort, vagy riadalmat keltsek, hanem azért, hogy hangsúlyozzam: a Snapchat és más alkalmazások élvezetes szolgáltatások, de elengedhetetlen rendszeresen beszélgetni a gyerekekkel arról, hogyan használják őket. Segíteni nekik az adatvédelmi beállításoknál, figyelni arra, hogy csak azok legyenek az ismerőseik, akikről offline is tudják, kicsodák. Ha pedig meztelen fotót kapnak, vagy idegenek lépnek kapcsolatba velük, szóljanak annak a felnőttnek, akiben megbíznak. 

„Ha szeretsz, te is küldesz”

A kutatásban megkérdezett lányok arról számoltak be, bizonyos szempontból egyszerűbb dolguk van, amikor a kéretlen péniszfotók küldője ismeretlen férfi. Rögtön tegyük hozzá: a lányok nagy része, amikor először szembesült ilyen tartalmú üzenetekkel, így is teljesen lefagyott, rosszul lett, vagy sírt. Nagyon fontos lenne ezektől a tapasztalatoktól megvédeni őket. A lányok emellett azt is elmondták, manapság, amikor észlelik, hogy péniszfotóról, vagy maszturbációs videóról van szó, próbálnak nem odanézni (ezek akkor is intenzív ingerek, ha valaki egyáltalán nem leli örömét bennük!), utána pedig rögtön törlik az illetőt. Már ha idegenről van szó, mert ha ismerősről, akkor minden sokkal bonyolultabb…

Előfordul, hogy egy párkapcsolatban történik mindez. A fiú a saját dickpicje megosztása után nyomást helyez a lányra, hogy ő is küldjön magáról meztelen képet. Szakítással zsarolja, azt mondja neki, ha erre nem képes, akkor nem is szereti őt (mármint a srácot) igazán. 

Fájdalmas csalódások

A péniszfotók változatos helyzetekben jelennek meg. Volt olyan lány, aki azt mesélte, hogy egy barátnőjével az egyik nyáron posztoltak egy tengerparti képet, mire az egyik iskolatársuk „nemes egyszerűséggel” küldött nekik egy dickpicet. Amikor szeptemberben kérdőre vonták, hogy ez mégis mi volt, a fiú azzal védekezett, hogy nem nekik akarta küldeni a fotót. Mások arra hivatkoztak, hogy be voltak füvezve, így nem emlékeznek arra, hogy maszturbálós videót küldtek.

Viszonylag gyakori eset az is, hogy egy lány egyszerre 4-5 fiútól is kap dickpicet, mert a fiúk azon versenyeznek, ki fog (előbb) választ kapni. 

„Szerintem sokkal rosszabb, ha valaki olyan küldi, akit ismersz, mert, mondjuk, a barátod, és bíztál benne” – mutat rá a 13-14 éves Kathryn. Hasonló véleményen van az egyik osztálytársa, Julia is. Ő így fogalmaz: „Nem is tudom, hogyan magyarázzam el. Van egy barátod, akivel közel álltok egymáshoz, és akkor küld neked valamit, ami furcsa, mármint szexuális, de azért egy ilyen furcsa szarság, nagyon furcsa… És ha ugyanabba a suliba jártok, mindennap látod, és ez arra emlékeztet, amit tett. Olyan kínos.” 

Ennél egyébként még elterjedtebb az az eset, amikor barátok barátai küldenek péniszfotókat, mondjuk, srácok a szomszéd iskolából. Ők azt használják ki, hogy félig-meddig az ismerősi körhöz tartoznak, ugyanakkor nincsenek annyira szem előtt, nagyobb a távolság köztük és a címzett között. Van, hogy romantikus ismerkedés közben küldenek dickpicet, sőt, Julia szerint néhányan lezserebbek a péniszfotókkal, mint azzal, hogy megmutassák az arcukat. A lányok persze azt is tudják, hogy sok péniszfotó egyszerűen kamu: a fiúk a netről szednek le fotókat, néha még Photoshoppal is rámennek, hogy hitelesebb legyen. Az akciónak az a célja, hogy hamis dickpickel szerezzenek meztelen fotót a lányoktól. 

Ezért nem szólnak

Egyrészt nehézséget okoz a péniszfotók jelentésében, hogy a képek többsége nem tartalmaz arcot, így nem feltétlenül könnyű beazonosítani vagy utólag bizonyítani, kihez is tartozik. Másrészt a Snapchat értesíti a küldő felet arról, ha képernyőfotót készítettek az üzenetéről, ezért a lányok vonakodnak dokumentálni az eseteket, mert attól tartanak, ezt a fiúk – vagy akár a felnőtt férfiak – bátorításnak vennék. 

Ennél is súlyosabb az a nemi kettős mérce, ami a probléma kapcsán megfigyelhető. Ha egy lányról kiderül, hogy dickpicet kapott, rögtön elkezdenek pletykálni róla: „tennie kellett valami rosszat, hogy pont neki küldték”, „tuti benne volt a játékban”, „biztos ő is adott cserébe meztelen képeket”, „mekkora ribanc”!

Megy az áldozathibáztatás, ezzel szemben a péniszfotókat küldő fiúkat általában kevesebb szégyen éri, a kortársak elnézőbbek velük, egyfajta kamaszos ökörködésnek tartják a tettüket. 

Mindez nem zárja ki természetesen azt, hogy lányok is lehetnek elkövetők. A kutatásban erre is volt példa. Egy esetben egy lány beígérte, hogy ő is küld majd fotót, aztán, miután megkapta a képet a srác (állítólagos) péniszéről, ghostingolta az illetőt (nem írt neki többet). Egy másik esetben a volt barátja dickpicjeit tartotta meg valaki, egyfajta trófea gyanánt. Fontos ugyanakkor látni, hogy ezek az esetek elenyésző számban fordultak elő, sokszor reaktívak voltak, tehát önvédelemből jöttek létre, illetve rendszerint súlyosabb megítélés alá estek. Az exfiúja péniszképét a telefonjában őrző lányt például csúnyán megbélyegezték a barátnői… fényévekre volt attól, hogy dicsekedhessen ezekkel a fotókkal. 

  

A valóság az, hogy a lányok, részben az áldozathibáztatástól tartva, sokszor inkább hallgatnak. Valószínűleg nemcsak Nagy-Britanniában, hanem Magyarországon is. Nem ritkán védik a fiúkat, és helyette egymás között végzik el azt az érzelmi munkát, ami ahhoz kell, hogy feloldják magukban a péniszfotók keltette feszültséget. Ez az egyenlőtlenség a kutatásokban, a pszichológiai cikkekben is megfigyelhető: mintha gyakrabban beszélnénk arról, hogyan kerülhetik el a lányok az online világ veszélyeit (ami természetesen fontos!), és a nagy átlagok szintjén kevesebb energiát fektetnénk abba, hogy a fiúk viselkedésére hassunk eredményesebben. 

Milanovich Domi

Kiemelt képünk illusztráció – Forrás: Getty Images / dragana991