Mi is az a BeReal.?

A BeReal. mindennap eltérő időpontokban jelez, amikor kétperces időkeret áll rendelkezésedre, hogy megörökítsd azt, ami épp valóban történik veled.

Az Instagrammal, a TikTokkal, a Facebookkal és a Snapchattel ellentétben ennek éppen az a lényege, hogy ne legyen módunk utólag, filterezve megosztani a tartalmainkat, hanem „bí ríl”, azaz légy valódi, és azt mutasd meg, ami aktuálisan történik.

Két perced van tehát, hogy készíts a telefonoddal egy képet, azaz kettőt, mert az app különlegessége, hogy egyszerre készít felvételt az előlapi és a hátlapi kamerával, hangsúlyozva, hogy TÉNYLEG rögzíted: éppen hol vagy és mit csinálsz. Ezután eldöntheted, hogy a szelfid vagy a hátlapi kamerával készített fotód lesz az elsődleges vagy a másodlagos, amit megosztanál. Ha pedig inkább videón keresztül kommunikálnál, egy húsz másodperces sztorin keresztül teheted meg. Miután megosztottad a nagyvilággal a te valóságod, csak ezután válsz jogosulttá, hogy megtekintsd a többiek tartalmait, tehát ezt a felületet garantáltan nem azoknak találták ki, akik csendes megfigyelőkként soha nem posztolnak semmit, de másokat előszeretettel stalkolnak. Ezen felül a saját szelfijeiddel emojikként is tudsz reagálni mások történeteire, illetve térképen látod, hogy az ismerőseid éppen merre járnak.

Én ugyan csak harmincéves vagyok, de már a TikTok használata is problémás számomra, szóval a bennem szunnyadó boomer a BeReal. hallatán is felvonta a szemöldökét, és már a gondolattól is rám tört a szorongás, hogy ha ezt az applikációt használnám, bárhol vagyok, bármit csinálok, ha kapom az értesítést, mindent el kell dobnom, fel kell függesztenem, hogy gyorsan, két perc alatt tartalmat gyártsak.

Persze lehet, hogy a megosztott tartalom legalább valóságos és őszinte lenne, de valóban azt segítené elő, hogy a jelenben éljek és megéljem a pillanatot?

Vannak kétségeim.

Úgy gondoltam, hogy inkább olyanokat kérdezek, akiknek valós tapasztalataik vannak, és akiknek a kortársai rendszeres felhasználók. A 23 éves egyetemista Ancsi letöltötte, használta, majd letörölte az applikációt.

„Először egy barátnőm küldte, hogy ez mennyire király app, töltsem le, majd meglátom, milyen jó. Én meg úgy voltam vele, hogy teszek egy próbát, de nem tudtam, pontosan mi ez. Elsőre nagyon tetszett, bár nem pontosan értettem, mi alapján jönnek az értesítések. Nagyon jónak találtam ezeket a »saját fejes« reakcióemojikat. Így teltek a napok, egyre több barátom regisztrált. Azért tetszett, mert tényleg őszinte, semmi filter, semmi túlzottan előre beállított fotó nincs benne.

És egy nagyon jó felület volt arra, hogy betekintést nyerhessek pár pillanatra a közeli barátaim napi életébe. Nem mindenkivel beszél az ember folyamatosan, de ez mindig jó kapcsolódási pont volt, főleg a külföldön élőkkel.”

Na de akkor mi vezetett végül az app törléséhez?

„A problémám az lett vele, hogy zavarni kezdett a sok értesítés, nyilván nem mindig tudtam azonnal megcsinálni a képet, az értesítések viszont csak jöttek és jöttek minden alkalommal, amikor valaki kitett valamit. Kikapcsolni nem lehet teljesen, mert akkor meg a konkrét „It’s time to be real!” értesítőt nem kapja meg az ember. Az app nem is engedi egyébként, hogy értesítések nélkül használjam. Aztán zavarni kezdett, hogy mindenképpen fotót kell csinálnom, néha kicsit teher lett, mert nem akartam mindig két fekete képet feltenni, hogy láthassam a többiekét, viszont ahhoz sem volt kedvem, hogy rendeset csináljak. Egy buli alatt bejelöltem olyanokat is, akik nem annyira közeli barátaim, és miattuk meg azt éreztem, 

nyomás került rám, hogy valami normálisat posztoljak, így még jobban elment az egésztől a kedvem.

Aztán végül jött egy ilyen Insta, Facebook letörlős hullámom, és ment vele a BeReal. is. A másik kettőt idővel visszatettem, de a BeReal-t nem.” 

 

Ahogy jobban elmélyedtem az app használatában, kiderült, hogy egyébként a BeReal. által kommunikált különlegesség, miszerint csak két perc áll rendelkezésre, hogy megoszd, éppen mi történik veled, tulajdonképpen jó nagy kamu, mert bármikor van lehetőséged elkészíteni a fotód vagy videód, csak akkor ezt már late postként jeleníti meg az alkalmazás.

Erre a logikai bukfencre a 22 éves egyetemista Ticiána is rámutatott, és éppen emiatt végül törölte is az appot:

„A BeReal.-ről először két barátomtól hallottam, akikkel egy nagyobb baráti társaságban vagyunk. Rögtön meghívtak mindenkit, hogy csatlakozzanak. Először nem tudtuk, hogy miről szól az app, de sokan regisztráltunk. Mindennap, amikor jött az értesítés, hogy posztolni kell az éppen aktuális tevékenységről, amit csinálunk, sorozatban osztottuk meg egymással, hogy ki mivel foglalkozik éppen. Ezt követően »realmojikkal« (azt hiszem, ez volt a neve), azaz a saját arcunkkal fejezhettünk ki emojikat, és így reagálhattunk egymás képeire. Két-három hónapig használtam, az elején vicces volt, aztán meguntam a napi értesítéseket és posztolásokat, és igazából már időm se nagyon volt rá. Illetve

észlelhető volt, hogy ki az, aki valóban azzal foglalkozott, amiről képet készített, és ki az, akinek direkt beállított a posztja (ugye, lehetett late postokat is feltölteni, valamint, ha nem tetszett az elsőre elkészített kép, akkor újrafotózhattuk).

Picit értelmetlennek találtam így tovább használni, de ha nagyon unatkoznék lehet, hogy letölteném újra.”

Ticiánától azt is megtudtam, hogy az értesítések folyamatosan érkeznek, hiszen, ha valaki reakciót, hozzászólást küld a saját tartalmainkra, akkor is jelez az app, de mivel late postra is van lehetőség, így minden egyes ismerősünk új posztjáról is tájékoztat minket.

  

A BeReal. saját maga is figyelmeztet minket a letöltéskor, hogy:

–        az applikáció próbára teheti a kreativitásunkat

–        a BeReal. az élet, a valódi élet, és ez az élet filterek nélküli

–        a BeReal. lehetőséget teremt, hogy megmutasd a barátaidnak, ki is vagy valójában

–        a BeReal. addiktív lehet

–        a BeReal. feldühíthet

–        a BeReal. nem fog híressé tenni, ha influenszer akarsz lenni, maradj a TikTokon és az Instán

–        a BeReal. balesetet okozhat, főleg, ha biciklizel

–        a BeReal. nem hagy csalni, megpróbálhatod, és ha sikerül, gyere hozzánk dolgozni

Bár nem tudom, a fejlesztők értelmezése szerint, mi számít csalásnak, de ha utólag posztolhat az ember, az nekem azért annak tűnik. Mindenesetre a mai közösségimédia-piacon nagyon nehéz újat virítani, pláne olyat, ami a Facebookhoz, az Instához, a TikTokhoz és a Snapchathez hasonló óriások egyeduralkodását meg tudja törni, és mindenképp elismerésre méltó vállalkozás, ha valaki ezt megpróbálja. A jelek szerint pedig a BeReal. jó eséllyel szakíthat ki egy szeletet a virtuális tortából.

Hogy ez felhasználói szinten mennyire jó valójában, az már más kérdés. Mindenkire rábízom, hogy mennyire akar bí ríl lenni. Vagy legalábbis annak tűnni.

Krajnyik Cintia

Kiemelt képünk illusztráció – Forrás: Unsplash/Fausto Sandoval