– 

Korábban itt a WMN-en is írtunk arról, hogy milyen a világ egy autizmussal élő gyereknek vagy felnőttnek.  Amíg a külvilág számára egy zárkózott, fura ember képe tárul fel, addig az érintettek legbelül sokszor gyötrődnek a tehetetlenségtől, szoronganak, rettegnek, amikor kapcsolatot kell teremteniük a külvilággal. De ez nem mindig és nem mindenkinél van így. Tüneteik súlyosságától függően az autizmussal élő emberek is képesek lehetnek a teljes életre, ám ezt csakis egyéni módszerekkel érhetik el.

Kommunikációs kihívás

Live Science tudományos hírportál szerint 68 gyermekből legalább egy küzd az autizmus valamely formájával. Küzdenek ők is, és a társadalom is. Ám sajnos az esetek döntő többségében ez nem együttműködésen alapul.

Ezen változtathat hamarosan az okoseszközök most zajló forradalma. Az autizmussal küzdő gyermekek számára a legnagyobb kihívást a kommunikáció jelenti; pontosabban, az, hogy a testbeszédet, arcmimikát, különböző összetett érzelmi jeleket értelmezze és dekódolja. Ebből fakadóan pedig a másokkal való kapcsolatteremtés is gondot okoz nekik.

A Leka névre hallgató robot fejlesztői több érintett gyermeket és családot vontak be a kutatás során a fejlesztőeszköz megtervezésekor. Az volt a céljuk, hogy az új eszköz segítséget nyújtson az autista gyerekeknek képességeik fejlesztésében.

A robot természetesen nem váltja ki a kezelést, a törődést, oktatást magát, hanem mindezeket kiegészítve segíti a gyermekeket a tanulásban, a beilleszkedésben.

A színes fényekkel és hanghatásokkal játszó robotgömb három különböző játékos feladattal segít a gyerekeknek a kapcsolatteremtésben, az érzelmek beazonosításában, a mindennapi rutin megtanulásában és a társas lét szabályainak elsajátításában. Az autizmussal élő kisgyermekek és a külvilág között egyfajta hidat képezve segít a beilleszkedésben, valamint mankót nyújt közeli és tágabb környezetének is. A következő (angol nyelvű) felvételen különböző országokból édesanyák osztják meg személyes történeteiket és tapasztalataikat az eszközről.

Ismétléstől a bizalomig

A képességfejlesztések során az egyik kulcsfontosságú pedagógiai módszer az ismétlés. Az autizmussal élő gyermekek fejlesztése során a tanároknak és szülőknek sokszor újra és újra, fáradhatatlanul ismételniük kell a választ, míg az üzenet el nem jut a kicsikhez. Az ismétlés és kiszámíthatóság, bizalmat, a bizalom pedig biztonságérzetet szül, ami a fejlesztés alapjait képezi – számolnak be tapasztalataikról a szülők. 

A robot alkotói a kutatások során arra lettek figyelmesek, hogy az autizmussal élő gyerekek nagyon jól reagálnak a robot közelségére valószínűleg amiatt, mert viselkedése kiszámítható és ismétlődő: a robot a hús-vér emberekkel ellentétben a végtelenségig képes higgadtan, nyugodtan és kiszámíthatóan viselkedni.

A fejlesztők szándékai szerint Leka ezen tulajdonságával a gyerekekkel együtt élők válláról is levenné a terhet. 

Okosrobot, mint tanuláskönnyítő eszköz

A gömb formájú pörgő-forgó robot pontosan észleli, hogy játszótársa mikor kapcsolódik be a játékba, és ő maga is az ehhez megfelelő válasz reakciót adja. Színes fényekkel, mosolygó fejjel jutalmazza őket egy-egy sikeres játék során.  A következő képfelismerős játékban például sikeresen beazonosítanak a robot segítségével egy almát és egy banánt, de segít a mindennapi rutin elsajátításában is. 

Máskor pedig az érzelmek és gesztusok felismerésében segít megnyugtató fényekkel és hanghatásokkal.  A társas érintkezést és a közös játékot bújócskázással, és színfelismerős játékkal könnyíti meg. 

A fejlesztők célkitűzései szerint további hét játékkal bővül majd a kínálat. A cél, hogy mindenki számára könnyen elérhetővé és megfizethetővé váljék az eszköz. A kezdeményezésnek eddig olyan neves támogatók szavaztak bizalmat, mint a Huffington Post, a BBC, és olyan technológiai eszközökre szakosodott nemzetközi portál is, mint a TechCrunch. 

Fél lábbal már a jövőben vagyunk, a kérdés ugyanakkor továbbra is adott: mennyire engedhetünk teret az okoseszközöknek az életünkben? 

Forrás: ITT, ITT és ITT. 

Szőcs Lilla

Kiemelt képünk forrása: YouTube/ Leka