-

Észrevettem egy általános jelenséget, amikor jövőkutatásról, robotikáról, mesterséges intelligenciáról esik szó egy társaságban. Vannak az érdeklődők, akik ugyan izgalmasnak találják a témát, de közben kicsit érezhető a távolságtartásuk is. Persze-persze, lebilincselő, de ez még nem ma lesz, tudományos téma, vannak ennél aktuálisabb is... A többség azonban meghallgat, – engem ugyanis nagyon érdekel a téma és gyakran hozom szóba – aztán mégis inkább valami másról beszélgetne.

Forradalom zajlik

Pedig ki kell józanítanom mindenkit, aki kevésbé érdeklődő. Nagyon fontos tisztában lenni a fogalmakkal, jelenségekkel és trendekkel a fentiekkel kapcsolatban, mert valójában ezek nem a távoli jövő, hanem a jelen és a nagyon közeli jövő jelenségei.

Te például tudod, mi az a negyedik ipari forradalom?

Érdemes gyorsan rákeresni és megismerkedni vele, ugyanis éppen most zajlik! Közvetlen következménye pedig már téged is érint, a gyerekeidet pedig még inkább. Különösen, ha lányod van!

Felszállás a technikai vonatra

Az idei Davosi Világgazdasági Fórumra készült egy tanulmány a negyedik ipari forradalom munkaerőpiacra gyakorolt hatásáról. Roppant szemléletes a tanulmány egyik példája, miszerint a fiatal lányoknak most kell felszállniuk a „technikai” vonatra, különben elmegy mellettük az a lehetőség, hogy a legjobban keresett és fizetett szakmákba bekerüljenek. A legtöbb állás ugyanis azokon az adminisztratív, orvosi és jogi területeken fog megszűnni, ahol ma többnyire nők dolgoznak.

De azért vannak a nőkre nézve egyértelműen jó oldalai is a technikai fejlődésnek. A tanulmány szerint a nők munka utáni leterheltségét a házimunkában teljesen fel fogják váltani a gépek, ők pedig az így felszabadult idejüket hasznosítani tudják a munkahelyükön. (Vagy csak egyszerűen élvezhetik a felszabadult időt…)

Ezekre a készségre fókuszálj!

A tanulmány felhívja a figyelmet arra is, hogy a munkaerőpiacon egészen más képességekre lesz szükség, mint ma.

A komplex problémamegoldás marad továbbra is az első helyen, viszont előtérbe kerül a kritikus gondolkodás, a kreativitás és az érzelmi intelligencia.

Csökken a jelentősége a másokkal való egyeztetési készségnek, és kikerül a tíz legfontosabb tulajdonság közül az aktív figyelem és hallgatás képessége. (Ez utóbbinak e sorok szerzője roppant mód örül.)

Okosjövő lányoknak

Nagyon fontos a Nők a Tudományban Egyesület (NaTE) kezdeményezése, a „tervezem – Okosjövő lányoknak" programsorozat, ami az Amerikai Egyetemista Nők Egyesülete és az Alcoa Foundation támogatásával valósult meg Székesfehérváron. A cél, hogy bátorítsák a pályaválasztás előtt álló lányokat a műszaki, természettudományi és informatikai, vagyis a sztereotípiák miatt fiúsnak számító szakmák felé való orientációra. Azt szeretnék elérni, hogy a helyi fiatalok közül minél több lány válassza a műszaki, természettudományos és informatikai tanulmányokat, és a megszerzett tudásukat pedig helyi cégeknél kamatoztassák.

Száz 12-17 év között lánynak volt lehetősége tavaly nyáron részt venni a Shadowing programban és árnyékként követni egy-egy cég munkatársát, hogy lássák, hogyan dolgozik. Ezek a lányok testközelből figyelhették meg a munkafolyamatokat, az eszközöket, és saját élményt szereztek, ami megkönnyíti majd a döntést arról, hogy később mivel foglalkozzanak.

Érdemes elgondolkozni, hogy ott, ahol nincs ilyen program talán már az is elég lehet, ha engeded, a gyerekeid végigkövethessék egy-egy napod a munkahelyeden.

Te okos szülő vagy?

A változásban partnernek kell lennem nekem is. Ha azt akarom, hogy a gyerekeim felkészültek legyenek a változásokra, akkor szülőként is el kell sajátítanom az új készségeket.

Niedermüller Anna, oktatási szakértő, a Jövő Iskolája alapítója elég világosan megfogalmazza, szülőként hogyan támogathatom a legjobban a gyerekemet ebben a folyamatosan alakuló, új világban.

„Alkalmazkodni kell a megváltozott körülményekhez, a technikai robbanáshoz. Most másfajta felelőssége van egy szülőnek van, mint korábban. Támogató, terelgető funkcióban, problémafelvető szerepben kell megtanítani a gyerekeinket arra, hogyan, honnan és miképp szerezzenek információkat.

Most azokat a készségeket kell fejleszteni, amelyekkel a kritikai attitűdöt és az önálló döntéshozatalt segítjük elő. Az egyéniség kibontakozását, ezzel az egyediséget, a kreativitást az egyéni utak megtalálását kell támogatni.”

Ha „okos szülő” akarsz lenni, aki a modern kor kihívásainak megfelel, nem kell feltétlenül ugyanazokkal a készségekkel és tudással rendelkezned, mint a gyerekeidnek. Ellenben fontos, hogy elfogadó és együttműködő légy, és igyekezz alkalmazkodni az őket jellemző újfajta kommunikációs módokhoz.

Az újdonság, a változás először ijedelmet kelthet, éppen ezért fontos, hogy ne hárítsa el senki magától a tájékozódást erről a rengeteg fronton átalakulóban lévő világról. A hagyományainkat, a bevált régit mindeközben sem szabad sutba dobni. Helyette meg kell találni a módját, hogy ezeket átértelmezzük magunk és a gyerekek számára, valamint átültessük a technológiai korba.

Kárpáti Judit

Kiemelt képünk illusztráció - Forrás: Flickr/