A vízzel együtt ezeket is megiszod! – Így óvhatod meg magadat a káros anyagoktól
Támogatott tartalom
H2O – mindannyian megtanultuk az iskolában, hogy ez a víz képlete. Két hidrogén és egy oxigén molekula, ám amit a poharunkba töltünk, korántsem csak ebből a két összetevőből áll. De akkor pontosan mi is van az itthoni csapvízben? Egyáltalán, ki lehet szűrni a káros anyagokat? És miben van több mikroműanyag: a csapvízben vagy a palackozott ásványvízben? Nagy Réka, azaz Ökoanyu minden kérdésre válaszol.
–
Van egy történet, amivel kapcsolatban a legtöbbször gondban vagyok, hogy egyáltalán elmeséljem-e. Most mégis úgy döntöttem, ország-világ elé tárom. Mert erről a sztoriról még ma is azt gondolom: innen szép nyerni.
Nagyjából harmincéves lehettem, amikor még egy multiban dolgozva minden reggel autóval pöfögtem át a fél a várost. Egyik reggel hallottam a rádióban, hogy figyeljünk a vízbevitelre, mert vélhetően a nyáron többször lesz hőségriadó – mint ahogy aznap is, amikor útnak indultam. Ha valaki beragad a kocsiba egy dugóban, bizony, komoly probléma származhat abból, ha nincs nála víz.
Én pedig lelkesen vettem akkor még a nagy ásványvizes palackokat, amelyek egy darabig általában gyűltek a kocsiban.
Emlékszem, aznap álltam a Margit hídon, pöfögtem, jobbra néztem egy kisebb kupac ásványvizes üvegre, és bekattant a nulladik fenntartható gondolat bennem: ez így tökre nem oké. Ennek a pillanatképnek egyetlen porcikája sem oké.
De akkor még nem tudtam megválaszolni a miérteket, vagy inkább talán úgy pontosabb: nem erre figyeltem.
Az igazi fordulat aztán nagyjából három évvel később érkezett, amikor a nagyobbik lányom megszületett. Akkor valahogy minden téma kapcsán új kérdések merültek fel, új kérdőjelek kerültek a régi témákhoz.
Így aztán természetes módon a vízzel kapcsolatban is.
A csapvízhez gyerekkorom óta romantikus viszony fűz. Szerettem bringázás után átlendíteni a lábamat egy klasszikus kék kút „lenyomóján”, és szerettem, ahogy a friss víz szétfröccsenve hűsít egy meleg nyári napon.
De ugyanígy szerettem, amikor a hatalmas játszótéri őrültködések után a szomszéd gyerekekkel, kimelegedve beestem nagymamám hűvös konyhájába, és azonnal a csap alá vetettem magam, hogy őrült nagy kortyokban vedeljem az enyhet adó vizet.
Bár a bécsi etikett nem valószínű, hogy helyénvalónak találná – sőt, rám is szóltak elégszer – imádtam mindig is a csapból inni.
Szóval nem volt nehéz visszaszoktatnom magam a csapvízhez, és ha már „arra jártam”, jól kiolvastam, mit lehet tudni erről a témáról.
Mi jön ki a csapból itthon?
Bár Magyarországon a vízművektől kikerülő csapvíz minősége kiváló, azonban ez a víz egy csővezetéken keresztül jut el az otthonunkba, és ezek a csövek akár ötvenévesek is lehetnek.
A konyhai vízcsapból kifolyó vízben sajnos találhatunk vízkődarabkákat, rozsdát, homokot, és akár szabad szemmel is látható, úgynevezett lebegőanyag-szennyeződéseket.
Ezek az anyagok egyrészt a csővezetékekről válhatnak le vagy oldódhatnak ki, a régi bérházak esetében például ólom kerülhet a csövekből a vízbe. A vízvezeték javítása, felújítási munkálatok, új bekötések következtében is kerülhetnek szennyező anyagok a csapvízbe. A tisztítás során klórt adnak a vízhez, ami a higiéniai biztonság szempontjából elengedhetetlen, azonban ronthatja a víz ízét, illatát. Az aktívszenes szűrők képesek megkötni az oldott szerves anyagokat, így semlegesítik a klóros mellékízt és más kellemetlen ízektől, szagoktól, színektől is megszabadítják a csapvizünket.
Mit szűrhet egy vízszűrő kancsó és mit nem?
Később, amikor a kislányomnak már adtam vizet, újra beleástam magam a témába. Túl sok volt az információ, és túl sok az ellentmondás. Ökológiai szempontból szerettem volna csapvizet használni, de nem voltam biztos benne, elég biztonságos-e. Vagy otthoni vízszűréssel elég biztonságossá tudom-e vajon tenni? Pedig mi, Magyarországon még szerencsés helyzetben is vagyunk, mert az ország jelentős részében – kivéve, ahol esetleg ólom kerül bele a vezetékekből – nincs igazán probléma a csapvízzel.
A legköltséghatékonyabb megoldás persze a vízszűrő kancsó volt, ezért első körben annak olvastam utána és a következőket találtam:
Mit szűr a kancsó és mit nem?
- A nehézfémek nagy részét (pl. réz, vas, króm, kadmium, ólom).
- A legtöbb növényvédőszer maradványait.
- A szabad klórt és a klór-vegyületeket.
- Az olyan lebegő szennyeződéseket, mint az üledék, a homok, a rozsda.
- A vízszűrő javíthatja a csapvíz ízét és színét.
- Azonban nem távolítja el a csapvízben lévő fontos ásványi anyagokat.
- Azáltal pedig, hogy csökkenti a víz keménységét, a háztartási kiskészülékeket is védi.
Természetesen az ivóvízszűrőktől sem várhatunk mindenre százszázalékos megoldást, de sokat tehetünk magunkért és a környezetünkért, ha műanyag palackos víz helyett ezt az alternatívát választjuk.
Fontos tudni, hogy az aktívszenes szűrők nem szűrik ki a baktériumokat, viszont ÁNTSZ-engedélyt csak akkor kap egy ivóvízszűrő, ha ezüstözött az aktívszéntöltete, azaz a baktériumok elszaporodás elleni védelme biztosított.
Amit nem szűr a kancsó:
A WHO még csak tavaly kezdte el a mikroműanyagok szervezetre gyakorolt hatását vizsgálni, de nem várnám meg feltétlenül, míg megérkezik a kutatás eredménye. Nehezen tudom elképzelni ugyanis, hogy ebből a helyzetből a mikroműanyag jól jönne ki, úgyhogy a következő projektem vélhetően az lesz, hogy azokat is megpróbáljam kiszűrni és itt majd meg is állnék.
Baktériumokat és mikroműanyagokat többnyire csak a 0,1 µm-nál kisebb résméretű szűrő szűr ki, de már elérhetők a piacon olyan berendezések, amelyek ezt a feladatot is el tudják látni.
Tényleg probléma a mikroműanyag?
A Greenpeace mikroműanyag-mérést végeztetett a WESSLING Hungary Kft. független laboratórium szakembereivel a Dunában 2020. február 20-án, és a Dunából parti szűréssel tisztított budapesti csapvízben február 6-án.
A felmérésből kiderült: a Duna mikroműanyag-szennyezettségéért olyan műanyagok – a polietilén és a polipropilén – felelősek, melyek jellemzően az egyszer használatos csomagolóanyagok alkotóelemei is. Ami biztosan megállapítható: a csapvíz mikroműanyag-szennyezettsége jóval kisebb, mint az eddig vizsgált palackozott ásványvizeké.
Itt tartok most az otthoni „vízügyekkel” kapcsolatban. Palackos víz nálunk már évek óta nem jön szóba, úgyhogy továbbra is marad a szűrés.
Visszatérve a cikk elején leírt sztorihoz: azért kedves nekem ez a történet, mert visszanézve azt gondolom, ha valaki a statisztikák szerint nem változtat, nem vált egy ökologikusabb életmódra, na, az én voltam. Így aztán viszont, hogy tizenkét éve átbillentem, és tíz éve ez lett a hivatásom is, mindig elhiszem: van remény.
Nagy Réka Ökoanyu
Kiemelt képünk illusztráció – Forrás: Getty Images/Westend61